Marskin Maja 70 vuotta – Presidentti Sauli Niinistö muisteli poikavuosiensa vierailua majalle

Uutiset, tiistaina 05.06.2012

Marsalkka Mannerheimin metsästymajan 70-vuotisjuhlia juhlittiin kesäkuun alkajaisiksi Lopella Punelian rannalla. Aikanaan Mannerheimin 75-vuotislahjakseen korpisotureiltaan saama metsästysmaja on seissyt lähes koko ikänsä Lopella Lieksajärven jäätyä majan rakentamisen vuoden 1942, jälkeen pian luovutetulle alueelle. Tänä päivänä Marskin Maja on Lopen tärkein matkailukohde ja juhlakin keräsi korkeimman mahdollisen vierasjoukon Tasavallan Presidentin Sauli Niinistön ja Eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman johdolla.

– Kertakaikkisen hieno ja tunnelmallinen juhla. Olen erittäin iloinen, että maassamme on jälleen presidentti joka arvostaa tätä, kommentoi kansanedustaja ja Lopen kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Heinonen juhlan jälkeen.

Heinonen kertoi presidentin puheen olleen koskettava ja erityisesti häntä lämmitti se, että presidentti nosti puheessaan jälleen esille nuorten pahoinvoinnin ja syrjäytymisvaaran. Presidentti Niinistö muistuttikin Marsalkka Mannerheimin olleen jo 1920-luvulla samasta asiasta huolissaan perustaessaan nimeään edelleen kantavan Mannerheimin Lastensuojeluliiton.

– Tasavallan presidentti kertoi myös muistelon viidenkymmen vuoden takaa kuinka hän tuli isänsä kanssa tutustumaan Marskin Majaan. Silloin kuulemma enemmän tai vähemmän luvatta ja vain ikkunoista kurkkien. Se oli kuitenkin ollut tärkeä kasvatuksellinen kohde Niinistö isälle, kertoi Timo Heinonen presidentin puheesta.

Presidentti Niinistö näki Marskin Majassa myös vahvan yhtäläisyyden Suomeen. Niinistö totesi, että kumpikin rakennettiin vaikeina aikoina ja pystytettiin uudelleen sodan jälkeen.

– Voidaan sanoa, että Marskin maja on kuin itsenäinen Suomi. Se rakennettiin vaikeissa oloissa ja pystytettiin uudelleen sodan jälkeen, presidentti vertasi Marskin Majaa ja itsenäistä Suomea.

Marskin Majan 70-vuotisjuhlassa puhuivat Tasavallan presidentin lisäksi myös juhlapuheen pitänyt Prikaatikenraali Pasi Kostamovaara ja myös eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma toi juhlaan tervehdyksensä. Juhlan musiikista vastasivat Kaartin Soittokunta ja Kaaderilaulajat, jotka esittivät mm. Suomen Laulun everstiluutnantti Matti Orlamon johtamana.

– Juhla oli hieno. Olen itse saanut olla aikanaan mukana majan 50- ja 60-vuotisjuhlissakin. Ne ovat jääneet lähtemättömästi mieleen ja niin jäi tämäkin. Vahva muisto ja kiitos elää tässä paikassa, kertoi Heinonen omista tunteistaan.

– Myös presidenttimme oli tyytyväinen kokemaansa ja Majan Herrojen kenttälounaan jälkeen hän totesikin, että tänne tulee mielellään uudestaakin. Ja kun saimme hetken kävellä Punelian rantaa niin kyllä se maisema haltioi myös presidenttimme, kertoi Timo Heinonen.

Kommentit