Marskin Lounas Lopella – Iiro Viinanen muisteli ja ohjeisti

Uutiset, lauantaina 09.05.2009

Lopella joka keväinen leijonien järjestämä Marskin Lounas -tilaisuus sai tällä kertaa erityisen mielenkiintoisen puhujavieraan, kun täydelle ruokasalille puheen piti ministeri Iiro Viinanen. Marsalkka Mannerheimin perinteisten herkkuruokien lomassa puhunut Viinanen pohti 90-luvun lamaa ja nykyistä talouden taantumaa ja sitä mitä menneestä opittiin.

– Väitetään, että 90-luvun ja nykyisellä taloustilanteella ei olisi mitään samaa. Niillä on itseasiassa hyvinkin paljon samaa, mutta myös eroavaisuuksia, totesi Iiro Viinanen Lopella ja luetteli yhtäläisyyksinä mm. edeltäneen korkean inflaation, kotitalouksien velkaantuneisuuden, pitkän nousukauden tuoman talouden ylikuumentumisen sekä ennusteiden ”metsään menon”.

Eroiksi Viinanen mainitsi mm. sen, että nyt maatamme ei voida pelastaa samoilla ratkaisuilla kuin 90-luvulla ja myös sen, että nyt talouskriisi on maailmanlaajuinen ja sen ratkaisuun on mm. Kiinalla ja Intialla erittäin suuri vaikutus.

Taantuma voi kestää kolmekin vuotta

Iiro Viinanen kiitteli, että yritykset ottivat opiksi 90-luvun tapahtumista ja nyt talouskriisiin tultaessa niiden taseet olivat selkeästi vahvempia. Täysin ilman kritiikkiä ei yrityksetkään päässeet. Osansa saivat kohtuuttomat palkitsemisjärjestelmät kuin myös yhtiöiden hallitus ja toimitusjohtaja käytänteet.

– Mutta paljon jäi myös oppimatta. Palkkoja ei pidä tasapäistää vaan joustavia toimintamalleja olisi pitänyt kehittää tähän varautumiseksi, Viinanen mm. totesi.

Taantuman Viinanen pelkäsi jatkuvan nyt uumoiltua pidempään, mutta toivoi mielellään olevansa väärässä todetessaan talouskriisin venyvän jopa kolmivuotiseksi.

– Otan mielelläni moitteet vastaan jälkikäteen jos tässä olin väärässä.

Oppositiota ei kiinnosta velanmäärä pennin vertaa

Oman osansa Iiro Viinasen kritiikistä sai oppositio. Viinanen totesi, että oppositiossa ei vähää välitetä velan määrästä ja siitä mistä raha tulee. Uutta rahaa huudetaan joka paikkaan koko ajan lisää ja nytkin jo päätetty velkataakka tulee olemaan raskas kannettava tulevaisuudessa.

– Pitäisi tunnustaa haasteemme ja toimia vastuullisesti. Tunnustaa tosiat, päätti Iiro Viinanen puheensa Punelian rannalla.

Tosiasioissa Viinanen mainitsi mm. sen miten maailmalla akaasiapuu kasvaa kaatokokoon seitsemässä vuodessa suomalaisen männyn 70 vuoden kasvun sijaan. Tämä luo metsäteollisuuden aivan uudenlaisen haasteen ja tilanteen.

Timo Heinonen kuunteli vakavana

Kansanedustaja Timo Heinonen kuunteli vakava entisen valtiovarainministerin puhetta. Heinosen ja Viinasen tuttavuus juontaa jo Heinosen lapsuudesta ja 2007 eduskuntavaaleissa Viinanen toimi Heinosen kampanjan kummisetänä ja aktiivisena tekijänä. Heinonen kertoi yhteistyön olevan edelleen saumatonta ja säännöllistä ja neuvoja on kysytty monta kertaa. Myös Marskin Majan puheesta Heinonen ammensi oppia ja aivan ilman osaansa eivät moitteista päässeet edes tämän päivän poliitikot.

– Iiro tuli takaisin viereeni puheensa jälkeen. Totesi, en oikein päässyt irrottelemaan, kun sä istuit siinä, hymyili Timo Heinonen kertoen Viinasen vastauksen kun hän totesi Viinaselle tämän päästäneen heidät uudet tämän päivän päättäjät niin helpolla.

Timo Heinonen kiitteli Iiro Viinasen puhetta ja miehen tiukkaan otetta tähän päivään.

– 90-luvun ja tämän päivän talouskriisit olivat pilkkuja myöten hallussa.

Valtiovarainministeri kenraalin edessä polvillaan

Puheenvuorossaan Marskin Majalla Iiro Viinanen ei voinut olla muistelematta yhteisiä hetkiä Jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrothin kanssa. Viinanen kertoi tarinan joka vuoden tammikuun perinteisiltä Kallen Päiviltä.

– Sain kerran kenraalin houkuteltua Kallen Päiville ja ennen iltatilaisuutta levähdimme hetken meillä. Autoin kenraalin nauhakengät pois jalasta ja lupasin herätellä hetken torkkujen jälkeen, kertoi Iiro Viinanen ja jatkoi kertoen miten herättyään hän auttoi Adolf Ehrnrothille kengät takaisin jalkaan.

– Hetkeä myöhemmin Riihimäen Upseerikerholla Kallen Päivillä kenraali aloitti puheensa ”Arvoisa juhlaväki. Tämä on minulle merkittävä päivä, koskaaan ennen ei valtiovarainministeri ole ollut edessä polvillaan”, kertoi Viinanen ja sai täydeltä lounassalilta raikuvat aplodit ja naurut.

Kommentit