Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja 80 vuotta – Mannerheimkin valitsi Lopen

Blogi, keskiviikkona 01.06.2022

4.6.1942 Carl Gustav Emil Mannerheim täytti 75 vuotta.

Keskellä jatkosotaa ei Mannerheim olisi itse halunnut syntymäpäiviään sen kummemmin juhlia, mutta maan johto sai hänet suostuteltua pieniin juhlallisuuksiin. Pääkaupunki sai Mannerheimintien jne., mutta yksi lahja Mannerheimiä lämmitti erityisesti. Se oli hänen omien korpisoturiensa rakentama metsästysmaja.

Suomen puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen uuden mainostaulumme kuvauspaikalla. Eikös olekin hieno?

Karjalan huolella valituista keloista rakennettu metsästysmaja, sauna ja kalamaja luovutettiin Mikkelissä lahjakirjalla Mannerheimille virallista syntymäpäivää seuraavana päivänä 5.6.1942. Majan ideoinut ja sotilaidensa kanssa tehnyt kenraali Erkki Raappana luki 14. divisioonan rintamajoukkojen onnittelut yhdessä alikersantti Tahvo Lahtisen ja korpraali Samuli Pääkkösen kanssa toivoen, että ylipäällikkö ottaisi vastaan heidän Rukajärvelle Lieksajärven rannalle rakentamansa lahjan. Mannerheim oli otettu saamastaan lahjasta ja jo Lieksajärvellä maja alkoi tuntea Marskin Maja nimeä.

Sotatilanteiden kääntyessä Marskin Maja purettiin jatkosodan jaloista ja hirret pelastettiin Lieksaan. Uudeksi paikakseen Mannerheim itse valitsi Lopen Punelian rannan ja tänne majan Marskin miehet pystyttivät uudestaan vuonna 1945. Mannerheim vieraili Lopella ensimmäisen kerran uudelleen pystytetyllä majallaan 21. kesäkuuta 1945 ja silloin kenraalimajuri Raappana luovutti juhlallisesti majan avaimet sen isännälle.

Myöhemmin maja oli lyhyen ajan Suomen Metsästäjäliiton omistuksessa, kunnes neljä upseerijärjestöä jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin johdolla perustivat Marsalkka Mannerheimin metsästysmaja ry:n, joka hankki majan tontteineen ja kunnosti sen museoksi. Tänään saman yhdistyksen johdolla juhlittiin majan 80. juhlavuotta.

Upea juhla aurinkoisessa kesäsäässä Punelian rannalla ja oli upea, että juhlaan oli saatu juhlapuhujaksi Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen ja valtiovallan tervehdyksen tuomaan puolustusministeri Antti Kaikkonen. Itsekin pääsin tällä kertaa ääneen ja toin juhlaan kotikuntani ja Marskin ”kesämökkikunnan” Lopen tervehdyksen. Itse olen usein puheissani käyttänyt Mannarheimistä nimitystä ”Lopen kuuluisin kesäloppilainen” ja tänään sitten käytin puheessani sanoja, että Mannerheim valitsi Lopen. Tämä sama toistuu nyt myös uudessa mainostaulussamme, missä todetaan, että Mannerheim valitsi Lopen, että miksi et sinäkin valitsisi. Taulun edessä pääsee myös ottamaan kuvan Mannerheimin kanssa ja kuvauspaikan tänään ”avasi” itse PV:n komentaja Timo Kivinen puolustusministerin kanssa. Mielenkiintoista nähdä miten paljon kuvia Marskin kanssa kesän aikana otetaankaan?

Lämmin kiitos vielä Maja ry:lle sen puheenjohtaja kenraali Ilkka Korkiamäen johdolla ja lämmin kiitos kutsusta juhliin. Itse muuten sain olla mukana jo majan 50-vuotisjuhlissakin. Siitä lyhyesti myös puheessani, mikä löytyy täältä sivuilta Kynästä -osiosta.

Marsalkkaan liittyy myös muutakin juhlittavaa tänä vuonna. Hieman sitä jo tänään valotin muutamalle ystävälleni, mutta paljastetaan se juttu vasta sitten, kun tuon pienen maljannoston aika on.

 

 

Kommentit