Marsalkka Gustav Mannerheim valitsi Lopen.

Kynästä, keskiviikkona 01.06.2022

Arvoisa puolustusministeri, Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja ry:n puheenjohtaja ja puolustusvoimain komentaja – herra kenraali, Hyvät naiset ja herrat,

Marsalkka Gustav Mannerheim valitsi Lopen.

Haluan toivottaa teidät kaikki Lopen kunnan puolesta tervetulleiksi Lopelle ja tänne Marsalkka Mannerheimin metsästysmajalle.

Kuva: Ilkka Ahtinen

Olemme Lopella ylpeän tyytyväisiä, että Mannerheim valitsi tämän arvokkaimman kiinteistönsä ja itseasiassa ensimmäisen oman – itse omistaman – kiinteistönsä paikaksi Lopen – Punelian rannan. Kukapa ei tällaista paikkaa valitsisi.

Uuden paikan etsinnän edessä Mannerheim oli jatkosodan jälkeen, kun alkuperäinen majan paikka Lieksajärven rannalla oli jäänyt rajan väärälle puolen. Suomalaisten joutuessa loppukesällä 1944 vetäytymään Repolasta metsästysmaja purettiin, ja sen hirret siirrettiin Lieksaan.

Leppäniemen kartanon omistajapariskunta Saara ja Paavo Kassari lahjoittivat tämän paikan Mannerheimmille. Mannerheim toki itse osti. Kaksi jääräpäätä saivat tahtonsa toteutettua shekki-kaupalla.

Mutta tämä paikka on ainutlaatuinen. Olemme ylpeitä Lopella, että Mannerheim valitsi juuri Lopen kesäpaikkakkeen.

Ja mielelläni autan myös teistä jokaista löytämän tällaisen paikan Lopelta. Meiltä näitä löytyy – onhan Lopella noin 350 järveä ja lampea. Loppeen saa ihastua rauhassa. Ja Lopella saa viettää vapaa-aikaa ja arkeakin rauhassa.

Hyvät ystävät,

Sain viettää täällä nuorena poikana monia kesiä. Itseasiassa Marskin Maja oli minun ensimmäinen kesätyöpaikkani. Oppaana majassa sain tavata jalkaväen kenraali Adolf Ehrnroothin ja haastatellakin häntä kasettinauhurin kanssa. Sain myös 15-vuotiaana toimia kuvaajana, kun silloinen puolustusministeri Elisabeth Rehn avasi tuon mäen Kenttävartiomuseo Sisun majan 50-vuotisjuhlissa. Ehrnrooth vastasi vartiossa olleen sotamiehen Vöyri -huutoon Pöly -huudolla ja kaksikko pääsi sisään. Muistoja.

Muistan myös lukuisat kerrat, kun vanhat miehet kuuntelivat opastustani ja lopulta totesivat: Hyvin sinä poika puhuit. Noin se juuri meni. Olinhan minäkin siellä tätä tekemässä.

Aika velikultia.

Marsalkka Mannerheimin metsästysmaja saunoineen ja kalamajoineen juhliin tänä kesänä 80 juhlavuottaan. Majasta on pidetty hyvää huolta ja pitää pitää jatkossakin. Tässä paikassa voimme tuntea tänään ja tulevaisuudessakin sen, että ”Mitä lieneekin aarteita Suomessa, Toki kallehin on vapaus”.

Haluan Lopen kunnan puolesta onnitella Marsalkka Mannerheimin metsästymajaan, siitä huolta pitävää Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja yhdistystä – sen herra puheenjohtajaa -teitä kenraali Ilkka Korkiamäkeä. Ja toivottaa teille kaikille aurinkoista juhlapäivää.

Pidetään huolta, että muistot eivät himmene.

….

Lopen kunnan tervehdys Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajan 80-vuotisjuhlassa 1.6.2022

Kommentit