Markkinapäivät Kärkölässä ja Hartolassa – Heinonen ei usko hevosenlantaongelman helpottavan ennen ministerin vaihtumista

Uutiset, sunnuntaina 05.09.2010

Kansanedustaja Timo Heinonen jatkoi markkinakiertuettaan syyskuun alussa Kärkölän Syysmarkkinoilla ja Hartolan markkinoilla. Paikalliset kokoomusyhdistykset olivat markkinoilla mukana omilla teltoillaan ja väkeä kokoomuksen pisteillä riittikin. Kärkölässä Heinosen kanssa samaan aikaan oli myös kansanedustaja Kalle Jokinen ja Hartolassa myös Tuija Nurmi.

– Väkeä oli mukavasti liikkeellä vaikka kesästä ei enää ollut tietoakaan, kertoi Timo Heinonen pitkän päivän jälkeen ja oli tyytyväinen myös siihen, että kokoomuksen kansanedustajaehdokkaita oli hyvin lauantaipäivänä liikkeellä.

– Kärkölän ja Hartolan lisäksi kokoomuksen Korvakahvilateltta oli pystyssä myös ainakin Hollolassa ja siellä emäntänä hääräsi Laihon Elina. Itse en Hollolaan tällä kertaa ehtinyt, mutta varmasti vielä ennen joulua tulee jotain sinnekin, kertoi Heinonen ja kiitti paikallisia kokoomusyhdistyksiä talkootyöstä järjestelyissä.

Hevosenlannanpoltto puhutti Kärkölässä

Tuntujen ajankohtaisten keskusteluaiheiden mm. Uusikunta-hankkeen ja talousasioiden lisäksi Kärkölässä esille nousi myös hevostalouden asiat. Heinonen on pitkään tehnyt työtä hevosenlannan polton sallimiseksi Suomessakin monen muun Euroopan maan tapaan, mutta jopa sorvatuista esityksistä ei yksikään ole kelvannut.

– Kyllä nyt on melkein jo pakko nostaa kädet ylös tämän hallituksen osalta. Tein esityksen rajoitetun jätteenpolton sallimisesta ja se olisi avannut tien myös hevosenlannan poltolle, mutta ei edes se kelvannut, harmitteli Heinonen ja totesi , että vielä syksyllä energia-asioiden ollessa päätöksenteossa hän tulee asian esille nostamaan.

– Uusiutuvan energian paketit kun nyt tulevat eduskunnan käsittelyyn niin tulen nostamaan tämän hevosenlanta-asian vielä kertaaleen esille nykyisen ympäristöministerin aikana. Jos nyt ei asia etene niin sitten odotamme uutta aikaa, totesi Heinonen.

Heinonen toist, että tutkimustietoa hevosenlannan polton päästöistä ja mahdollisuuksista on olemassa EU:ssa paljon. Ja eittämättä mahdollisuudet ovat valtavat.

– Yhden hevosen päivässä tuottama lanta kuivikkeen kanssa vastaa nimittäin noin kolmen polttoöljylitran polttamista. Suomessa hevosia on noin 70 000 ja näiden päivittäin lanta vastaa siis 210.000 litraa polttoöljyä ja päälle tulee vielä noin 15 000 ponin tarpeet. Tästä laskien 4-5 hevosella voisi hyvin lämmittää omakotitalon ja suuremmilla talleilla myös muita taloja ja rakennuksia. Useat tallit ovat yrittäneet saada lupaa lannan polttoon muiden EU-maiden linjan mukaisesti – mutta siis turhaan.

Esillä Kärkölässä oli myös hevostalouden ja tallien muut ajankohtaiset asiat ja myös hevosenkasvatus.

Kokoomuksen Itä-Hämeen aluejärjestö esitti toiveitaan

Hartolassa Kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Kalle Jokinen vastaanottivat kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaiden kanssa paikallisten kokoomuslaisten esityksen nelostien perusparantamiseksi Hartola-Joutsa -välillä sekä junaratayhteyden suunnittelemiseksi Lahdesta alueen kautta eli Päijänteen itäpuolelta Jyväskylään.

– Nelostie on tärkeä pääväylä ja jos tie jää tällä välillä vanhanaikaiseksi se muodostaa pullonkaulan ja on raskaanliikenteen myötä erittäin vaarallinen, totesivat esityksen kansanedustajille jättäneet Timo Erkkilä ja Jarkko Fågel. Esityksen takana oli myös Joutsan Kokoomus.

– On hyvä, että näitä asioita nostetaan nyt esille. Ensi keväänä liikennehankkeiden hankekorit tarkistetaan ja silloin on syytä olla hereillä ja esillä kaikki tärkeimmät hankkeet, totesi Timo Heinonen ja muistutti, että tärkeää on, että myös tulevaisuuden ratahankkeet pohditaan nyt ja tehdään niille tarvittavat maavaraukset.

Heinonen toisti ajatuksensa siitä, että suurempien tiehankkeiden Hämeessä mm. Kakkostien ja nyt esillä olevien Kantatie 54:n ja Nelostien lisäksi hankekoreihin pitää saada tuleviksi vuosiksi myös alemman valtion tieverkon ja yksityisteiden hanke.

– Nämä voisi niputtaa yhteen isommaksi hankkeeksi. Se voisi pitää sisällään perusparannus ja vähintäänkin asfaltointia odottavia valtionteitä ja valtion tukea yksityisteiden perusparannukseen, esitti Timo Heinonen.

Heinosen alkanut syksy jatkuu eduskuntatyönkin alettua markkinatunnelmissa. Sunnuntaina 12.09.2010 klo 10.00-16.00 Heinonen on mukana Häme-päivän Riihimäen Asematapahtumassa yhdessä Ben Zyskowiczin kanssa.

– Se on sitten Kesärundimme päätös Benin kanssa. Aika monta tapahtumaa, markkinaa ja kauppakeskusta ehdimme Benin kanssa kesän aikana kiertää ja varmasti talveen keksimme vielä jotain, kertoi Timo Heinonen

Kommentit