Marinin hallituksen antamat korona-ajan harrastussuositukset sekavia ja hämmentäviä – Harrastustoiminta ja huippu-urheilukin pidettävä yllä viimeiseen asti

Blogi, keskiviikkona 28.10.2020

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen tekemät päätöksen ja antamat suositukset korona-ajan harrastustoimintaan ovat nostaneet syystäkin karvat pystyyn kentällä.

Harrastustoiminnan, on sitten kyse lapsista, nuorista, ikäihmisistä tai aikuisten toiminnasta, keskeyttäminen pitäisi olla aivan viimesijainen keino.

Nyt Marinin hallituksen ensin taas mediatilaisuudessakaan kertomat asiat ja sitten vajaata viikkoa myöhemmin tekemät valtioneuvoston päätökset ovat aiheuttaneet vain enemmän kysymyksiä kuin antaneet vastauksia. Viime viikon torstaina tehtyjen suositusten piti selkeyttää tilannetta kentällä, mutta toisin kävi. Ne laittoivat jo valmiiksi kyykyssä olleen seurakentän ja harrastustoiminnan entistä tukalampaan asentoon.

Seuratoiminnassa on aiheellisesti kyselty ja ihmetelty sitä mihin Marinin hallituksen antamat uudet suositukset perustuvat? Sitä ihmetellen minäkin.

Tilannetta ja tunnelmaa kentällä kuvaavat parhaiten sanat: hämmennys, kysyvä ja ihmettelevä.

Tilanne alkaa olla vähintäänkin sekava ja menee tätä tietä kaoottiseksi. Kukaan ei tiedä mitä nyt pitäisi tehdä ja mitä kieltää ja mitä voidaan jatkaa. Avoimiin kysymyksiin ei Marinin hallitus ole kyennyt antamaan vastauksia.

Marinin hallituksen ja Sosiaali- ja terveysministeriöltä pitäisi saada nyt vastaus siihen, että onko korona oikeasti levinnyt harrastetoiminnassa? Montako tällaista tapausta on? Ja jos on niin millaisissa tilanteissa tartunnat ovat tulleet? Tämä fakta pitää nyt hallituksella olla, sillä se on ainoa oikeutus rajoittaa esimerkiksi pelaamista ja harrastustoimintaa. Rajoitustoimet voivat perustua vain todennettuun tietoon ja tätä tietoa ei hallitus ole kertonut tai sitten sillä ei sitä edes ole?

Nyt tärkeintä olisi saada faktatietoa siitä missä tartuntoja ja altistumisia on tapahtunut. Jos ei kentällä niin onko ongelmaisia esimerkiksi urheiluun ja liikuntaan liittyvät muut sosiaaliset kontaktit esimerkiksi pukuhuoneissa, suihkuissa jne? Kun tämä tiedettäisiin voitaisiin tehdä konkreettisia toimenpiteitä ja tehokkaampiakin toimenpiteitä sinne missä tartuntoja tai altistumisia tapahtuu? Nyt tältä suositusviidakolta puuttuu tietopohja ja sen myötä toimilta oikeutus.

Pitää tehdä kaikki voitava sen eteen, että urheilua ja liikuntaa ja muutakaan harrastustoimintaa ei enää ajeta alas. Täydellisen sulun pitää olla aivan viimesijainen keino. Ja tämä huoli koskee niin harrastustoimintaa kuin huippu-urheiluakin. Pian Suomi on kyykyssä muussakin, kuin painonnoston suorituksessa.

Kiitos isosta määrästä palautetta liittyen tähän aamuisen kirjoitukseeni. Kello on nyt 19.08 ja juuri viimeisiin viesteihin tässä vastailen. Todella uskomattomia viestejä tulee eri puolelta maata ja tuntuu siltä, että tämä menee koko ajan vain mielivaltaisemmaksi ja sekaisemmaksi. Nyt tarvittaisiin tähän tolkkua, mutta myös johtajuutta. Se presidentti Sauli Niinistön esittämä Korona-nyrkki, johtoryhmä, olisi ollut juuri se mitä tämä kaikki olisi kaivannut ja kaipaa edelleen. Yritetään painaa päälle ja ei anneta periksi.

Kiitos myös kymmenistä viesteistä liittyen tähän Vastaamo-tietomurtotapaukseen. Aiheesta täällä eilen kirjoitin ja varmasti siihen palaan myöhemmin vielä. Nyt voimia kaikille tämän tapauksen osallisille ja kaikki tuki teille. Voimia myös iskun kohteiksi joutuneille terveydenhuollon ammattilaisille. Ja myös poliisille yhden rikoshistoriamme laajimma, ehkä jopa laajimman, rikoksen selvittämiseen. Toivottavasti tämä selviää pian ja tekijät saadaan vastuuseen.

Huomenna sitten uuden Lopen riista-aidan käyttöönottokahvit. Aidan kohdalla ei puhuta avajaisista, mutta puhutaan sitten vaikka viimeisen rautalangan vääntämisestä. Uusi upea ja liikennettä turvaava aita näin valmis kantatie 54:llä. Superiloinen ja myös hieno päivä huomenna tulossa.

 

 

Kommentit