Marin hallitus lykkäämässä Lapin matkailun kaipaamia ratkaisuja? – Aamun gallup kääntämässä politiikan suuntaan

Blogi, torstaina 03.09.2020

Ylen aamuinen gallup oli mukavaa luettavaa. Politiikan alkava syksy on antamassa Kokoomukselle hyvää nostetta, että nyt jo elokuun gallupissa nousimme perussuomalaisten kantaan. Meidän kanntus nousi elokuussa +1%-yksikön ja nyt meidän luku on 18,3%, kun PS:n kannatus on 18,8%.

Mutta merkille pantavaa oli se, että SDP:n kannatus nykyheilahteluja katsellen käytännössä niiasi oikein kunnolla. Kun kokonaisluku pysyi vielä 21,4%, niin ei -1%-yksikkö laskua kai sentään ihan romahdukseksi voi kuvata, mutta tosiasia on sekin, että SDP:n puheenjohtajana juuri elokuussa aloittaneelle Sanna Marinille luvun on oltava karvas pettymys. Edeltäjän Antti Rinteen puheenjohtajakaudella puolue paransi kannatustaan erittäin hyvin jaetun johtajuuden aikana ja Rinteen kaudelle taitaa siis jäädä myös kirjatuksi tuo tämän vaalikauden korkein kannatusluku 23,4%? Erityisesti vanhempi väki ja eläkeläiset näyttivät jättävän damereita, kun puheenjohtajuus vaihtui Rinteeltä Marinille?

Kuvakaappaus Yle.fi

Tutkimuspäällikkö Tuomo Turja totesi Ylellä gallup-uutisoinnin yhteydessä 3.9.2020, että…

”SDP:n kannatuksen lasku tulee tällä kertaa lähes yksinomaan eläkeläisten ja yli 65-vuotiaiden ryhmästä. Varttuneen väen keskuudessa SDP:n kannatus on laskenut melko selvästi”.

Mielenkiintoinen muutos puheenjohtajavaihdoksen aikaan. Kokiko eläkeläiset, että puheenjohtajan vaihdos oli viimeinen niitti sitten SDP:n ja juuri Antti Rinteen lupailemille eläkekorotuksille? Ehkä.

Myös pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinin puheet liittyen työllisyyteen, kasvavaan työttömyyteen ja ennen muuta UPM:n Kaipolan paperitehtaan tilanteeseen näyttää tulevan esille monissa keskusteluissa. Työttömiksi joutuneet ja lomautetuksi joutuneet ovat aivan syystäkin pettyneitä Marinin ja vasemmistohallituksen toimiin tai oikeastaan toimimattomuuteen ja tämä trendi näyttää jatkuvan

Vasemmistohallitus ei päätäkään Lapin matkailun asioita?

Tänään Marinin hallitus on kokoontumassa neuvottelemaan koronarajoituksista ja -suosituksista. Yhtenä tärkeimpänä asiana tässä on nyt vaadittu ratkaisua matkailu- ja ravintola-alalle. Nyt Yle uutiset kuitenkin aamulla kertoi, että päivän neuvotteluissa ”ei käsitelläkään rajakysymyksiä”? Kyse siis ns. matkustuskuplan tai -käytävän luomisesta Lappiin ja erityisesti Iso-Britanniasta. Tämä ratkaisu pitäisi saada pian ja on lähes anteeksiantamatonta viivyttää sitä enää. Kysymys nimittäin kuuluu, että miksi tätä asiaa ei valmisteltu valmiiksi jo kesällä vaan taas ongelmat ovat tulleet Marinin hallitukselle yllätyksenä?

Samanlaisia ongelmia on edelleen myös koronatestauksessa. Esimerkiksi meidän perheessä on koronatestitulosta odotettu jo viime perjantaista lähtien eli kohta viikko. Pakkokaranteeni jatkuu siis niin kauan kunnes puhdas koronatestitulos tulee ja nyt siis pian jo viikko pelkkää testitulosta odotettu. Kuulemma jos ei ensi viikolla tulosta kuulu niin sitten testi voi olla hukkunut? Ja pitää ottaa uusi testi. Mieittikääpä mitä tällainen maksaa työnantajalle ja yhteiskunnalle? Eikö nyt olisi järkevä sallia nuo yksityisenpuolen pikatestit kaikille. Toiset siis menevät sinne ja saavat koronatestin tuloksen enintään kuudessa tunnissa. Nyt osa odottaa viikon?

Testaa, jäljitä ja hoida -strategia on siis todellakin Jonota, testaa, odota -tragedia.

Tänään aamusta Santahaminaan ja siellä Maanpuolustuskorkeakoulun kokousta ja työpäivä näin liikkeelle.

Kello 21.24 ja hetki sitten Lopen torilta takaisin järvenrantaan. Tänään meillä siis Lopella tämän kesän viimeinen Kesätori ja näin koronan viivyttämänä saimme kesätorit lopulta läpivietyä ja myös päätökseen. Rakas kummityttöni Venla Hatakka ansaitsee kyllä täydet 10+ pistettä kesätorien järjestelyistä ja oli upea nähdä miten ammattitaitoisesti ja osaavasti Venski hommansa nuorten kanssa hoiti. Kiitoksia sai monilta ja kiitosta sai myös Lopen kunta. Ensi vuonna toivottavasti pääsemme palaamaan sitten taas ns. normaaliin päiväjärjestykseen eli tavoitteena pitää kymmenen kesätorstai-iltojen Iltatoria kesäkuulta aina elokuulle. Toivottavasti onnistuu.

Muutama tunnelmakuva vielä tämän illan Lopen Kesätorilta. Ystäväni Erkki Liikanen viihdytti lavalla ja tarjolla oli monenlaista herkkua niin torilla syötäväksi kuin kotiinvietäväksikin. Harmi etten siitä Venlasta huomannut kuvaa ollenkaan napata. Venski!

Päivä eduskunnassa tänään oli myös vauhdikas ja aamu Santiksessa mielenkiintoinen. Huomenna sitten kalenterissa ei olekaan eduskunna töitä vaan suuntana iltapäivällä Pori ja Kokoomuksen puoluekokous. Valitsemme Porissa Petterin jatkamaan puheenjohtajanamme ja lisäksi kolme varapuheenjohtajaa ja puoluevaltuuston puheenjohtajan. Itse olen antanut vpj-kisassa tukeni Elina Lepomäen ja Antti Häkkäsen valinnalle tässä vaiheessa ja PuVa:n johtoon tuen Lapin Heikki Auttoa. Olisi kokoomukselle enemmän kuin tärkeää, että puoluejohtoomme tulisi edustus myös Lapin vaalipiiristä ja Heikki olisi tähän tehtävään mies paikallaan. Kolmas vpj on sitten joko Oulun Mari-Leena Talvitie tai Tampereen Anna-Kaisa Ikonen. Mainiota ehdokkaita molemmat.

Nyt vielä hetki iltatöitä ja sitten unten kautta ajatukset kohti Poria.

Kommentit