Mäntyniemen aamukahvit.

Blogi, torstaina 10.05.2012

Tänään Mäntyniemeen tapaamaan Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä. Mäntyniemen aamukahvit siis toimivat ja tänään keskustelussa erityisesti maamme puolustuspolitiikka, mutta varmasti myös osaltaan kriisinhallintatehtäviinkin osallistuminen. Mielenkiintoinen aamupala siis tiedossa isojen ja vaikeiden aiheiden ympärillä.

Päivä jatkuu Mäntyniemen aamukahvien jälkeen sitten valiokuntien kokouksissa niin ympäristövaliokunta kuin puolustusvaliokuntakin kokoontuu jo aamupäivällä. Iltapäivä sitten normaalien eduskuntaryhmän kokousten parissa ennen kyselytuntia ja iltapäivällä myös jälleen vieraitakin. Nyt Riihimäeltä.

Eduskunnan jälkeen Säätytalolla isännöin kuntaministeri Henna Virkkusen kanssa seminaaria missä aiheena kuntarakenneuudistuksen vaikutukset koulu- ja sivistyspalveluihin. Itse en ole lainkaan huolissani siitä mitä kuntarakenteen muutokset vaikuttaisivat vaan nyt olen yhä enemmän huolissani siitä mitä opetuministeri Jukka Gustafssonin aikana yleensä sivistyspuolella tapahtuu. Peruskoulun tuntijakouudistus on menossa pahasti väärään suuntaan ja mm. kotitalouden ja valinnaisuuden määrä tullee vähenemään. On vaikea ymmärtää miten entistä tasapäistävämpi peruskoulu voisi vastata 2020-luvun haasteisiin. Nyt tarvittaisiin nimenomaan panostuksia siihen, että kouluissa olisi mahdollisuuksia auttaa erilaisia oppijoita. Siis niin heitä jotka tarvitsevat erityistä tukea ja apuakin, mutta myös heitä jotka ovat lahjakkaita ja voisivat edetä opinnoissaan nopeamminkin. Tähän pitäisi nyt Gustafssonin johdolla suomalaisen peruskoulun vastata. Olen huolissani.

Huolissani olen myös siitä, että lukion uudistaminen ei etene. Lukiolaki vaatisi huolellista uudistamista ja pohdintaa mm. siitä millainen on 2020-luvun yleissivistyksen käsitys. Mitä haluamme lukioltamme ja millaisia oppikokonaisuuksia sen tulisi tarjota nuorillemme. Samaan aikaan pitäisi uudistaa lukiota myös kohti tietoteknisempää maailmaa ja avata myös kirjoituksetkin tietokonekaudelle. Ja puhumattakaan lukioiden tuntojaon uudistuksista ja myös tukipalveluista. Nyt olisi ensiarvoisen tärkeää saada lukioihin riittämiin opinto-ohjaajia ja terveydenhoitajiakin. Monessa paikassa hommat ovat retuperällä ja tähän on puututtava. Ja isona asiana on turvattava myös pienempien lukioiden tulevaisuus ja näin taata lukio-opetus laadukkaana ympäri Suomen. Tähän pystymme hyvin vastaamaan mm. lukioiden hallintoakin uudistamalla.

Mutta onhan sitä tehtävää myös ammatillisessa koulutuksessa jonka tosin edellinen opetusministeri Henna Virkkunen laittoi aikalailla mallikkaaseen kuntoon. Ja isoja haasteita myös ammattikorkeakouluissakin ja täytyy toivoa, että se rakenteellinen uudistus menee hyvin ja koulutuksen kärki edellä.

Tällaisista aiheista tänään keskustelua siis johtamassani seminaarissamme Säätytalolla.

Ja jos kaikki menee hyvin niin illalla kannustamaan Suomea Hartwall-Areenalle. Leijonan kitaan 🙂 

Kello 13.41 ja juuri hetki sitten tapasin sarjakuvapiirtäjä Janne Markkasen. Hänen kynästä siis tullut ne minuakin ”koskeneet” piirrokset ja oli ihan pakko kustua mies kahville. Mukava tapaaminen ja sain tuliaisiksi vielä upean signeeratun kuvan minua käsitelleistä sarjakuvista. Janneen kannattaa ehdottomasti tustua netissä ja jos vaikka lahjaa mietitte jollekulle niin hyvä karikatyyri on varmasti aina sen arvoinen ja yllättäväkin. Janne Markkasen sivut löytyvät: www.karikatyyrilahja.com. Kurkatkaapa.

Mutta on päivää siis mahtunut vakavaakin asiaa. Aamun presidentin tapaaminen oli erinomainen. Tällaisia olemme odottaneet ja kaivanneet ja nyt ne näyttävät toimivankin. Tänäänkin erinomainen keskustelu ajankohtaisista puolustuspolitiikan kysymyksistä ja juuri sellaisessa epävirallisessa hengessä kahvikupin ääressä kuin pitääkin. Äänemme ei siis mennyt hukkaan 🙂 Keskusteluiden aiheisiin en sen syvemmin voi mennä. On nimittäin tärkeää, että tällainen luottamuksellinen keskusteluyhteys säilyy ja kehittyy. Mutta tuttuja ja hieman uusiakin juttuja esillä.

Mäntyniemen jälkeen sitten ympäristövaliokunta ja sen perään puolustusvaliokunta ja nyt hetki aikaa kahvikupin ääressä ennen iltapäivän kokouksia. Nyt kuppi kahvia ja sitten jatketaan.

Kello 22.56 ja juuri Hartwall Areenalta kotiin. Ranska oli Leijonille vain välipala, mutta hieno oli tunnelma hallissa ja oli kyllä hieno päästä myös itsekin paikan päälle edes yhteen peliin. Edes piippuhyllylle. Suomen peli näyttää peli peliltä paremmalta ja tästä voi tulla vielä mahtava kevät. Näyttää siltä. 

Mutta ennen illan MM-peliä tapasin vieraita Riihimäeltä ja sitten kyselytunti ja sen perään vielä parituntinen Kuntauudistusseminaari Säätytalolla. En ole kuullut, että yksikään muu puolue olisi pitänyt erityistä seminaaria kuntauudistuksen vaikutuksista sivistys- ja kouluasioihin. Mutta mehän pidimme. Minulla oli ilo isännöidä Kokoomuksen Osaamisen ja Sivistyksen verkoston seminaaria Säätytalolla ja anti oli hyvä. Kuntaministeri Henna Virkkunen alusti ensin laajemmin aiheesta ja sitten kommenttipuheenvuorot käyttivät Kuntaliiton sivistyspuolen johtaja Anneli Kangasvieri ja eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo. Alustusten perään hyvää keskustelua ja kysymyksiä ja kaiken lopuksi vielä laajempi loppukeskustelu. Kaiken kaikkiaan erittäin antoisa seminaari vaikka itse sanonkin ja toivotaan, että muutkin heräävät pohtimaan tässä maassa sitä miten pystymme tulevaisuudessakin turvaamaan lähikoulut ja lukiopalvelut kaikkialla Suomessa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on kyläkouluja lopetettu enemmän kuin koskaan ja sille kehitykselle pitää nyt saada stoppi. Toivottavasti onnistumme tässä sillä muuten kyläkouluja ei enää kohta maassamme olekaan.

Mutta kiitos seminaariin osallistuneille ja asiantuntijoillemme. Tästä on hyvä jatkaa ja haastetaan myös muut puolueet mukaan pelastamaan ja turvamaan kuntien lähipalveluita. Sitä vartenhan kunnat ovat.

 

 

Kommentit