Mahtuisi enemmänkin poliittista keskustelua.

Blogi, lauantaina 19.01.2013

Tammikuun alussa Iltalehti listasi eduskunnan kaikki puheenvuorot. Kaksi vuotta eduskuntakautta takana ja listaus on hyvä välitilinpäätös. 

Itse en tällaisia listauksia sinänsä sen kummempina työnmittareina pidä. Puhumatonkin kansanedustaja voi nimittäin työssään olla hyvä ja aikaansaapa. Ja tehdäänhän se meidän suurin työ juurikin valiokuntien kokouksissa mistä ei puheenvuoroja ja tilastoja sinänsä pidetä.

Mutta jotain tämä Iltalehden tilasto paljastaa. Minusta ainakin sen, että tässä maassa kaivattaisiin lisää hyvää ja laadukasta poliittista keskustelua ja nimenomaan avointa ja keskustelevaa. Siihen meillä on tarjolla paras paikka eduskunnan suuri sali ja itse toivoisin, että tätä myös käytettäisiin.

Tälläkin eduskuntakaudella olemme tehneet erittäin merkittäviä päätöksiä. Päätöksiä mm. Euroopan talouskriisin ratkaisemiseksi ja myös suorempaankin meidän suomalaisten arkeen osuvien asioiden kohdalta. On myös tehty kipeämpiäkin leikkauksia talouden tasapainottamiseksi. Mutta myös arvovalintoja vaikeinakin aikoina esimerkiksi vanhuspalvelulain ja nuorisotakuun aikaan saamiseksi. Ja kesken on edelleen palvelurakenteiden uudistaminen ja myös puolustusvoimien tulevaisuuden rahoitus.

Minusta tällaisista asioista olisi hyvä käydä eduskunnassakin laajempaankin ja perusteellisempaankin keskustelua. On totta, että valiokunnissa ja kabineteissä näistä keskustellaan ja väännetäänkin, mutta avointakin keskustelua pitäisi olla. Sellaista missä tosiasiat tuodaan esille ja ne voidaan haastaa ja niitä voidaan puolustaa. Ja myös isojen asioiden jälkeen olisi hyvä antaa tilaa avoimelle keskustelulle siitä miten ratkaisut ovat vaikuttaneet meidän suomalaisten arkeen ja miten onnistuimme vai epäonnistuimmeko.

Ihmettelen sellaisia kansanedustajia jotka väheksyvät eduskunnan täysistuntojen merkitystä. Se on maamme tärkein poliittisen keskustelun paikka ja sitä keskustelua pitäisi olla lisää.

Itse mielelläni käyn myös avointa poliittista keskustelua vaikeistakin asioista. Pidän hyvänä, että ratkaisuja kyseenalaistetaan ja meitä haastetaan. On paikallaan kysyä miksi ja toisaalta mitä jos?.

Iltalehden listalla kärkipaikkaa pitää kokenut kansanedustaja, ex-ministeri Mauri Pekkarinen. Pekkarinen on puhunut salissa tällä kaudella 327 kertaa. Muistan monta hyvää keskustelua ihan yön pimeiltäkin tunneilta kun Pekkarinen on käynyt isoja asioita perusteellisesti läpi. Ei meitä montaa salissa silloin yleensäkään paikalla ole ollut. Valitettavasti.

Pekkarisen takana kakkosena on vasenryhmästä Markus Mustajärvi ja sitten perussuomalaisten Mika Niikko. Demareista ykkösenä on Jukka Kärnä 250 puheenvuorollaan ja sitten kärjessä meistä kokoomuslaisista minä 222 puheenvuorollani. Edelläni juuri Timo Soini 227 puheella. Oma paikkani siis listalla on yhdeksäs 199:sta kansanedustajasta. Yli 200 puheenvuoron kärkeen mahtuu meiltä myös Ben Zyskowicz (205) ja myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmi Tiilikainen (200).

Alle 50 puheenvuoron lista on kyllä sitten luvattoman pitkä. Lähes neljännes kansanedustajista on pitänyt kahden vuoden työaikanaan vain vajaat 50 puheenvuoroa. Hännän huippuina perussuomalaisten Laila Koskela 12 puheellaan ja Teuvo Hakkarainen 21:lla ja Mikael Jungner 22 puheenvuorollaan. Listan lopussa myös äityslomalla ja hoitovapaalla olleet Paula Lehtomäki ja Heli Paasio sekä vasta marraskuun lopussa eduskunnassa aloittanut Anu Urpalainen.

No mittareita on monenlaisia eikä tämä puheenvuorotilasto nyt ainakaan parhaasta päästä ole. Tuloksia tehdään yhdessä ja yhteistyöllä ja aina se taustatyö on tärkeintä. Mutta kyllä tällaista avointa ja julkista poliittista keskustelua tähän maahan soisi lisää. Eduskunta se on kuitenkin meidän työpaikkamme.

Tänään ei paljon puhuta. Ei ainakaan jos ulos suunnataan. Pakkasta on ihan kiitettävällä tavalla ja taisi viime yö rikkoa jälleen tämän talven pakkasennätyksiä. Täällä Hämeen sydänmaillakin mittari laski jo 30 pakkasasteen tienoille ja pahimmilla paikoilla varmaan allekin. Kyllä nyt pakkanen puhdistaa.

Toivottavasti metsistä löytyy myös ruokaa ja suojaa eläimille. Tällaiset pakkaspäivät aikalailla hyytäviä sielläkin. Nyt onneksi kuitenkin paljon pehmeää lunta suojaksikin.

Kello 21.35 ja pakkanen meni sitten pulkkamäkeä alas. Nyt enää se kymmenkunta astetta ja luntakin jo täällä tulee. Mukava vapaapäivä takana. Hieman ulkoilua kauniissa säässä ja sitten päivällä Elmolassa vielä Lopen Laakan naisten salibandyturnaustakin tuli käytyä katsomassa. Huomenna muuten samassa paikassa sitten naisten SM-lentopalloa kun HPK kohtaa Orpon vierailuottelussa Lopella. Se on ensimmäinen kerta kun SM-sarjaa pelataan Lopella ja matsiin vielä vapaapääsykin. Kannattaa siis tulla katsomaan.

 

Kommentit