Mahdollisuuksien tasa-arvon ei saa antaa pysähtyä lukioon – Toisenasteen koulutuksen kustannukset karkaamassa

Blogi, tiistaina 30.05.2017

Tänäkin keväänä jälleen suuri joukko nuoriamme painaa päähänsä valkolakin ylioppilastutkinnon suorittamisen merkiksi. Jo viime viikonloppuna valmistui yhtä iso joukko nuoria ammattiin ammatillisista oppilaitoksista. Kaikilla ei enää kuitenkaan ole tänä päivänä mahdollisuutta opiskella peruskoulun jälkeen alati nousevien kustannusten takia. Presidentti Mauno Koiviston poisnukkuessa moni nosti esille hänen taustansa ja mahdollisuuksien tasa-arvon eli tien nousta oman kodin tulotasosta riippumatta mihin vain. Valitettavasti tänään ei tämä enää ole itsestään selvää. Liekö ollut Koivistonkaan lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta tänä päivänä sen pitäisi kyllä olla. Siksi haluan nostaa nyt esille huoleni koko ajan nousevista opiskelukustannuksista.

Peruskouluahan meillä valvotaan varsin tiukkaan ja pidetään aika-ajoin jopa pikkumaisenkin tiukasti kiinni peruskoulun ehdottomasta maksuttomuudesta. Tällä tarkoitan esimerkiksi luokkien varainkeruuta leirikouluja ja muita varten, mutta en mene siihen nyt tämän syvemmälle. Mutta huoleni on ennen muuta lukiokoulutuksessa. Laissammehan todetaan, että ”lukiokoulutuksessa opetus on opiskelijalle maksutonta, kun opiskelija suorittaa lukion koko oppimäärää”.  Säännöksissä ei kuitenkaan anneta määräyksiä oppikirjoista tai muista oppimateriaaleista ja tästä muodostuukin monelle nuorelle nyt este mahdollisuuksien tasa-arvon tielle. Lukiolain mukaan opetus on siis opiskelijalle maksutonta, mutta laki ei ulota maksuttomuutta oppikirjoihin tai muihin oppimateriaaleihin. Opiskelijan tulee siis itse kustantaa oppikirjat ja muut oppimateriaalit.

Digitalisaatiokaan ei ole alentanut lukiolaisten kustannuksia vaan näyttää jopa siltä, että kustannukset ovat alati nousemassa. Lukio on kallistunut vuosi vuodelta ja nykyisin lukiolaiset eivät voi edes hankkia oppikirjoja käytettyinä. Lukion kirjoihin menee noin 2000€, tietokoneeseen vähintään 300€ (Ylioppilaskirjoitusten muuttuessa kokonaan sähköisiksi vuoteen 2019 mennessä lukio-opiskelijan on käytännössä pakko saada käyttöönsä kannettava tietokone), muihin materiaaleihin vähintään 200€, ylioppilastutkintomaksuihin viiden aineen kahdessa osassa kirjoittavalta 168€ eli yhteensä yli 2600 euroa. Ja tässä ei siis mukana ole vielä liikuntatunneille vaadittavat varusteet yms. Kustannus kolmelle vuodelle on merkittävä ja sen päälle tulee vielä monen kohdalla koko ajan pidentyvät ja kallistuvat matkakustannukset. Jos koti ei pysty auttamaan niin tie on pystyssä. Samoja haasteita on myös nuorilla jotka peruskoulun jälkeen jatkavat opintojaan ammatillisessa oppilaitoksessa.

Minä en itse voi hyväksyä sitä, että Suomen kaltaisessa maassa täytyy Mannerheimin Lastensuojelujärjestön järjestää tv-mainoskampanja kerätäkseen rahaa lahjoituksin, että jokaisella nuorella olisi mahdollisuus jatko-opintoihin. Asia on minusta maamme hallituksen otettava vakavasti ja ryhdyttävä toimiin lukiokoulutuksen ja muunkin toisenasteen koulutuksen kustannusten nousun suitsimiseksi ja varmistamiseksi, että jokaisella suomalaisella on huomennakin mahdollisuuksien tasa-arvo nousta vaikka sitten presidentiksi asti.

Kello 20.51 ja kotona. Täysistunnon jälkeen ehdin vielä isomman lapseni eskarin päättäjäisiin ja kiva ja kaunis juhla olikin. Kiitos Muksumäen väelle arvokkaasta ja tärkeästä vuodesta ja kiitos myös tästä ikimuistoisesta illasta.

Eduskunnassa tänään surullinen päivä. Eduskuntaryhmien johto ei pysty näköjään millään sopimaan alkoholilain uudistuksesta. Jos vuosi sitten tehtiin yhteinen kompromissi, mikä hyväksyttiin kaikissa hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä. Nyt kun lait pitäisi saattaa voimaan on keskusta lähtenyt hämmentävään iltalypsyyn. Yhdessä sovittu ei enää heille kelpaakaan ja nyt yritetään perua lähes kaikki ja vesittää loputkin. Ei sentään enää keskiolutta niin kuin puolue vielä ennen viime vaaleja tavoitteli.

Toiminta alkaa olla kyllä vastenmielistä ja aikamoista pelin politiikkaa. Ensin tehdään yhteinen kompromissi missä kaikki jo joutuvat tinkimään omista tavoitteistaan ja sitten sen jälkeen yhden puolueen pitäisi vielä saada lisää omia mielihalujaan läpi. Ei lehmääkää voi molemmin puolin lypsää.

Minusta asia pitäisi nyt ottaa pois eduskuntaryhmiltä ja siirtää puolueiden puheenjohtajien pöytään. Siellä sovittama näin pieni asia pikaisesti, että selviää onko hallituksella mahdollisuuksia ja halua sopia ja päättää todellisia suurempia asioita. Sellaisiakin on nyt työnalla vaikkapa sotesta lähtien. Sielläkin moni varmaan lypsylle mielellään lähtisi.

Tänään siis suoraselkäisyydestä palkinto perussuomalaisille. He sanoivat, että kompromissistä ei voi enää tehdä uutta kompromissiä. Ja näinhän se on. Katsotaan mitä huominen päivä tuo tullessaan. Ehkä jälleen jotain sellaista mitä en ennen ole nähnyt.

Istunnossa onneksi tänäänkin asiaa. Keskustelussa valtion lisätalousarvio ja nyt lähetekeskustelun jälkeen se meille valtiovarainvaliokuntaan käsittelyyn. Paljon hyviä ja isoja asioita ja toivottavasti tukevat talouden isoa käännettä mikä nyt lopulta tapahtunut.

Kommentit