Mafka & Alakosken modernin lasitaiteen galleria Helsinkiin – Riihimäkeläinen Lasi valtaa jälleen maailmaa

Blogi, lauantaina 27.02.2016
12800368_10153988496991670_3931150801569401810_n

Riihimäkeläiset lasinpuhaltajat, taiteilijat, Marja Hepo-aho ja Kari Alakoski avasivat uuden Lasitaidegallerian Helsinkiin Iso-Robertin kadulle. Riihimäkeläistä lasia saa nyt myös pääkaupungista ja syksyllä galleriassa myös vaihtuvia muiden lasitaiteilijoiden myyntinäyttelyitä. Mafka & Alakoski Taidelasigalleria sijaitsee Helsingissä Iso-Robertinkadulla.

Tänään lauantaina avattiin virallisesti Lasinpuhaltajamestari Kari Alakosken ja lasinpuhaltaja Marja Hepo-ahon uuden lasitaiteen galleria Helsinkiin. Kaksikko on tehnyt nyt töitä Suomen lasipääkaupungissa Riihimäellä omass lasistudiossaan ja Helsingin galleria on tarkoitus tuoda lasitaidetta myyntinäyttelyin myös Helsingissä vierailevien ulottuviin. Kari ja Marja ovat erinomaiset tekijät jatkamaan Riihimäen Lasin perinteitä Riihimäellä ja myös koko maassamme.

Itseasiassa lasitaide on ollut maassamme aina arvossaan. Nimiä on paljon – Sarpanevaa, Wirkkalaa, Franckia, Okkoliniä, Nanny Stilliä ja Gunnel Nymania. Tekijöitä on paljon. Mestareita. Kari on uransa aikana ehtinyt myös tekemään Wirkkalan Kanttarellejä ja Sarpanevan Orkideoita ja Aalto-maljakoitakin toimien myös lasinpuhaltamisen opettajana. Karin elämä on ollut lasinen. Toinen lasipaikkakunta Iittala kasvatti tehtaan kupeessa synteneestä pikkupojasta Mestarilasinpuhaltajan. Äidin ja isän työpaikasta tuli tuttu jo pikkupoikana ja ensimmäiset työt Kari puhalsi Iittalalle jo 15 vuotiaana.  Yhteensä reilu 20 vuotta Iittalassa teki lasinpuhaltajasta mestarilasinpuhaltajan.

Itse entisenä opettajana arvostan paljon sitä, että omasta osaamisesta ei pidä eikä kannata olla mustasukkainen. Arvostan sitä, että Kari on halunnut laittaa osaamisensa myös kiertoon lasinpuhaltamisen opettajana. Ja uskon, että nuorten opiskelijoiden kanssa myös mestari on saanut oppia uutta ja kehittyä.

12795489_10153988496876670_5867233246713668671_n

Viimeinkin yhtä -malja on mm. upea kastemaljana. Marja Hepo-aho puhaltaman maljan voi puhaltaa vaikkapa lapsuuden pihasta löydetylle kivelle tai muulle rakkaalle omalle kivelle.

12804820_10153988497256670_5975108386522852886_n

Upeita uniikkeja taidelasiesiteitä joissa monissa yhdistyy taidelasiin myös käyttölasi.

12806157_10153988496726670_8873071156766034161_n Karia on kuvattu taiteilijana mm. seuraavasti. ”Kari Alakosken taiteilijaluonnetta kuvastaa kokeilevuus – hänen jokaisesta teoksestaan löytyy jotakin, joka rikkoo tavanomaisuuden ja tekee siitä persoonallisen. Alakoski tekee teoksensa usein vapaasti suupuhaltaen. Hänen teoksensa ovat uniikkeja ja signeerattuja. Kari Alakosken lasitaiteessa on nähtävissä värien ja muotojen vuorovaikutteista leikkiä, joka on ainutlaatuista jokaisella katselukerralla.” Tähän on helppo yhtyä.

Karin puoliso ja työkaveri on Marja Hepo-aho alias Mafka. Marjan esineissä yhdistyy upeasti perinteinen lasintekeminen ja moderni muotoilu. Teokset ovat taidetta, mutta myös usein käyttöesineitä. Halu tuoda uniikit käsityöesineet arkipäivään on kunnioitettavaa.  Ja Marjasta tekijänä ja osaajana kertoo paljon se, että vuonna  2012 hänet valittiin Vuoden nuoreksi kädentaitajaksi. Mutta myös se, että Marjan töitä on jo nyt Suomen Lasimuseon kokoelmissa.

Myös meidän mökkiä Pekkalaa koristaa Marjan uniikki teos käyttöesineenä. Rakkaan edesmenneen enoni Pekan koivun juurelle aikanaan 1960-luvulla asetteleman kivirenkaan yhden kiven päälle Marja teki teoksen Viimeinkin yhtä. Rakkaan paikan kivi on nyt osa ruokapöytämme.

Arvostan Marjaa ja Karia suuresti taiteilijoina ja ystävinä. Ja myös heidän rohkeutta perustaa tällainen oma galleria pääkaupunkiimme. Marja totesi mediassa, että uuden oman gallerian kautta he voivat olla itse myymässä ja luomassa taustaa näille esineille. Marjan sanoin: ”Ne eivät ole irrallisia tekijästä, vaan taustalla on iso käsityöosaaminen ja kiehtova suunnitteluprosessi.”

Tämä upea Lasitaidegalleria avautui nyt Marjan ja Karin – Mafkan ja Alakosken – omien töiden näyttelyllä. Syksystä lähtien galleriassa tulee olemaan muiden lasitaiteilijoiden ja -muotoilijoiden vaihtuvia näyttelyitä. Hepo-aho ja Alakoski tekevät yhteistyötä monien lasitaiteilijoiden ja -muoilijoiden kanssa ja gallerian konseptia on hiottu yhdessä heidän kanssaan.

Kaksikko totesi, että ”Uskomme, että jos lasitaiteilijoiden yhteisö menestyy, niin luulisi että meille puhaltajillekin olisi lisää töitä. Ja toivottavasti tämän myötä kaikki pärjäävät vähän paremmin.”

hepoaho

Marja Hepo-aho ja Kari Alakoski esittelemässä uutta Taidelasigalleriaa kutsuvieraille.

Näin se varmasti on. Upea galleria Iso-Roobertinkatu 19 on nyt avattua. Menkään katsomaan ja tulkaa myös Riihimäelle niin näette miten lasimestareiden käsissä syntyy klassikkoja ja uuttakin.

Kello 16.20 ja kotona. Tänään vasta Helsingistä takaisin Lopelle. Eilen pitkä ilta Cheekin Alpha Omega kiertueen 15/15 -päätöskeikalla Hartwall Areenalla. Väkeä iso tupa täynnä ja huikea tunnelma. Mutta nyt taas kotona päivän töiden ja lasigallerian avajaisten jälkeen ja huomenna pitkästä aikaa vapaapäivä.

Kommentit