Maanpuolustustahto noussut – ” Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille.”

Blogi, keskiviikkona 03.12.2014

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta on selvittänyt meidän suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, maanpuolustukseen ja turvallisuuteen säännöllisesti aina vuodesta 1964 lähtien. Vuodesta 1978 lähtien laaja haastattelututkimus on tehty vuosittain ja monina vuosina jopa kaksikin kertaa. Tuorein tehtiin tänä vuonna syys-lokakuulla ja sen tulokset julkaistiin 3.12.2014.

Kuluneen vuoden aikana turvallisuuspoliittinen ympäristö on muuttunut nopeasti myös Euroopassa. Krimin niemimaa on vallattu, Itä-Ukrainassa kytee suuren ja avoimen sodan näkymä, ilmatilaloukkauksista on tullut arkipäivää ja havaintoja vieraan vallan merenalaisesta sotilaallisesta toiminnasta Itämerellä tehty. Tämä kaikki ei ole voinut olla vaikuttamatta itse kunkin ajatuksiin. Oman puolustusvalmiutemme kehittämisen lisäksi tämä kaikki korostaa tarvetta tiivistää myös maamme kansainvälistä yhteistyötä turvallisuusasioissa.

Tuore raportti kertoo yksiselitteisesti sen, että vuodessa meidän suomalaisten halu korottaa puolustusmäärärahoja on kasvanut. Viime vuonna vain vajaa kolmannes suomalaisista näki tämän tarpeelliseksi ja nyt vuotta myöhemmin jo yli puolet suomalaista haluaa lisää voimavaroja puolustukseen. Puolustusmäärärahoja koskeva kysymys on esitetty vuodesta 1964 lähtien ja tämä on toinen kerta, kun yli puolet haluaa korottaa määrärahoja. Ensimmäisen kerran näin tapahtui vuonna 1970.

Tähän on selvä syy. Lähes puolet nimittäin kokee sotilaallisen tilanteen maamme lähialueilla nyt uhkaavampana kuin ennen ja pitää tilannetta tällaisena myös seuraavan kymmenen vuoden aikana. Venäjän kehitys aiheuttaa siis huolta tulevaisuudesta, mutta myös kansainvälinen terrorismi ja ääri-islamilainen ISIL-liike.

Jopas kaksi kolmesta kokee maallamme olevan nykyisin huonot mahdollisuudet puolustautua, jos maatamme kohtaan hyökättäisiin tavanomaisin asein. Tämä on varmasti syy siihen, että puolustusmäärärahoja halutaan nyt aiempaa yksituumaisemmin lisätä ja turvata oman itsenäisen uskottavan puolustuksen tulevaisuus. Samaan aikaan nopeasti muuttunut tilanne on lisännyt myös Nato-jäsenyyden kannatusta. Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta itse asiassa kaikkien muiden puolueiden kannattajien keskuudessa Nato-kannatus on lisääntynyt merkittävästi. Vasemmistoliitonkin keskuudessa kannatus on pysynyt ennallaan. Suurin muutos myönteiseen suuntaan on tapahtunut keskustan ja perussuomalaisten keskuudessa.

Itse olen sitä mieltä, että tärkeintä on kuitenkin huolehtia juuri siitä, että maallamme on uskottavat omat puolustusvoimat jatkossakin. Yleisen asevelvollisuuden kannatus on myös tässä tilanteessa kasvanut. Nykyistä mallia kannattaa 75 % suomalaisista. Samaan aikaan myös maanpuolustustahto on noussut. 76 prosenttia suomalaista pitää tärkeänä, että maatamme puolustettaisiin myös siinä tilanteessa, kun lopputulos näyttäisikin epävarmalta. Ja 84 % olisi valmiita osallistumaan maanpuolustuksen eri tehtäviin itsekin ”kykyjen ja taitojen mukaan”. Myös suomalaisilla naisilla on tänäkin päivänä vuosien 1939-1944 tapaan erittäin vahva tahto olla tavalla tai toisella mukana puolustamassa Isänmaata.

Uskottava puolustus koostuu eri tekijöistä. Tärkeäksi me suomalaiset nostamme tässäkin tilanteessa hyvät naapuruussuhteet. Kansa antaakin Tasavallan presidentille Sauli Niinistölle ja ulkopoliittiselle johdolle vahvan luottamuksen tässä. Euroopan unionin toiminta ei sen sijaan kerää kiitosta Ukrainan kriisin hoidossa, mutta maamme ulkopoliittinen johto siinäkin. Naapuruussuhteiden rinnalle uskottavan puolustuksen tärkeimmäksi perustaksi vastaajat nostavat puolustusmateriaalin laadun ja huoltovarmuuden, maanpuolustustahdon, ajanmukaiset asejärjestelmät, puolustusmäärärahat ja koko maan puolustamisen. Arvokkaaksi koetaan myös yleinen asevelvollisuus ja naisten vapaaehtoinen asepalvelus. Näin koen itsekin.

Tuore tutkimus vahvistaa sitä, mitä ei onneksi ole koskaan edes tarvinnut epäillä. Jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth sen puki sanoiksi hyvin ja se kuuluu näin:

”Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa.”

Kello 22.24 ja juuri juna Hämeenlinnasta takaisin Helsinkiin. Vielä hetkeksi töihin ja sitten huomista kohden. Tänään nimittäin ilta meni Hattulassa Panssariprikaatin Sotilaskodissa. Siellä Akavan Turvallisuusilta ja osallistui tämän illan paneelikeskusteluun. Iisakki Kiemungin vetämä ilta oli kyllä itsellekin enemmän kuin antoisa. Erittäin mielenkiintoisia alustajia ja keskustelijoita kanssani pöydässä ja hyviä huomioita ja kysymyksiä myös yleisöltä. Kiitokset, että sain olla mukana ja avata hieman turvallisuusnäkökulmaa niin maamme sisäisen turvallisuuden ja arjen turvallisuuden kuin ulkopolitiikankin näkökulmasta. Lopputulemani oli kuitenkin se, että kasvaneen ISIL:n uhan ja terrorismin uhan sekä kiristyneen Venäjä-EU:nkin tilanteen huomioiden pidän maamme suurimpana uhkana nyt sosiaalisen yhtenäisyyden järkkymistä. Se voi vaikuttaa monella tavalla ja moneen jos osa ihmisistä menettää uskonsa tähän maahan ja arvostuksen tätä maata kohtaan. Syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja yhtenäisyyden ja tasa-arvoisuuden vaalimiseksi tulee tehdä nyt kaikki. Kaikista pitää siis pitää huolta.

Niin ja kiitos myös viesteistä liittyen tuohon aamuiseen postaukseeni. Aiheeseen tulen palaamaan tässä vielä varmasti useammankin kerran. Turvallisuudesta ei puhuta meillä nyt tarpeeksi ja siksi sitä keskustelua kannattaa ja pitää nyt hieman lisääkin ruokkia. Lupaan tässä olla aktiivinen.

Mutta ennen Hämeenlinnaa ja Hattulaa kuitenkin eduskunnassa ympäristövaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan kokoukset ja myös täysistunnossa tänään mielenkiintoinen ydinvoimakeskustelu. Perjantaina aiheesta päätetään ja näyttää siltä, että enemmistö eduskunnasta tulee antamaan tukensa Fennovoiman hankkeelle mihin nyt siis mukaan myös vahvasti Fortum. Tämä hanke on minusta perusteltu siirtymäkauden hankkeena uusiin energiateknologioihin. Mutta fakta on nyt se, että me tarvitsemme ydinvoimaa energiaomavaraisuuden turvaamiseksi ja mm. venäläisen tuontisähkön poistamiseksi. On parempi, että tämäkin sähkö tehdään Suomessa ja suomalaisen osaamisen ja valvonnan alla. Ja kannattaa myös muistaa se, että tämä hanke ei ole millään tavalla uusiutuvasta energiasta pois. Siihen pitää yhtälailla nyt panostaa entistä vahvemmin ja tavoitella sitä tällä kokonaisuudella, että pääsemme lopulta eroon fossiilisista polttoaineista niin sähköntuonnannossa kuin lämmityksessäkin. Siinä riittää tehtävää niin ydinvoimalle kuin uusiutuvallekin.

Mutta nyt hetki vielä töiden parissa ja sitten kotia kohde. Huomenna jatketaan ja illalla eduskunnan istunnossa käsittelyssä mm. lakialoitteeni alkoholilain ylilyöntien korjaamiseksi. Mutta sitä ennen vielä paljon muuta.

 

Kommentit