Viljelijöiden keskuudessa syntyi aiheesta hämmennys ja suuri huoli tulevasta, kun Maaseutuvirasto lokakuussa antoi varoituksen maksujen viivästymisestä. Arvioitiin, että tukihakuvuoden 2015 tukia siirtyisi vuoden 2016 puolelle noin 500 miljoonaa euroa enemmän kuin nykyään. Kaiken kaikkiaan viljelijätukia maksetaan vuosittain 1,8 miljardia.
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo ilmoitti välittömästi, että hän myös on huolissaan tilanteesta ja ryhtyvänsä välittömästi toimiin asian korjaamiseksi. Orpo alleviivasi vakavan tilanteen edessä, ettei ole pienintäkään epäilystä siitä, ettei viljelijä olisi palkkaansa ansainnut ja lupasi etsiä ratkaisun. Tahtoa ja tekoja ministeriltä ei tilanteen korjaamiseksi puuttunutkaan.
Tilanne vaati kuitenkin realismia, sillä syinä hankalan tilanteen syntymiseen ovat tukikausien vaihde sekä tiukentuneet EU-säädökset. Vuoden 2015 alusta tullaan siirtymään uuteen seitsenvuotiseen maataloustukikauteen ja tämän lisäksi samanaikaisesti koko tukijärjestelmä muuttuu. Tämä tietää väistämättä haasteita hallinnolle ja järjestelmille, mutta uudistuminen on usein mahdollisuus parempaan. Nyt edessä oleva tukirakenteiden uudistuminen edellyttää muutoksia tukien hakuun, valvontaan ja maksamiseen. Lisäksi sillä on omat vaikutuksensa myös kirjanpitoon sekä raportointiin. Ylimääräisen byrokratian vähentäminen ja turhan sääntelyn purkaminen on ollut viime aikoina keskusteluissa ja erityisesti me olemme halunneet sujuvoittaa muun muassa kankeita lupaprosesseja. Myös näissä uudistusneuvotteluissa pyrittiin viimeiseen saakka vähentämään byrokratiaa, kun EU päätti tiukentaa tukiehtojaan ja vaatii lisää maatiloille kohdistuvaa viranomaisten valvontatyötä.
Asioita ei saa peitellä, eikä totuutta kaunistella. Sen vuoksi oli aiheellista, että Maaseutuvirasto varoitti mahdollisista maksuaikataulujen venymisistä. Varoitus ei vielä kuitenkaan tarkoita sitä, ettei asialle olisi siinä vaiheessa enää mitään tehtävissä. Ministeri Orpo päätti, että ratkaisut on löydyttävä ja samalla lupasi, että vuodesta 2016 alkaen vastaavaa tilannetta ei enää tule syntymään. Sähköinen tukihaku tulee jatkossa helpottamaan viljelijöiden sekä myös hallinnon toimintaa ja omalta osaltaan varmistaa sen, että viljelijät saavat heille kuuluvat tukensa luvatussa ajassa.
Ministerin päättäväisyys tuotti lopulta toivottua tulosta. Tiistaina (25.11.14) maa- ja metsätalousministeriöstä tiedotettiin, että Orpon ja Maaseutuviraston käymät neuvottelut ovat johtaneet ratkaisun löytymiseen. Maaseutuvirasto pystyy maksamaan ensi vuoden viljelijätuet ennakoimaansa nopeammin ja hallitus esittää vuoden 2015 talousarvioesitykseen rahoitusta, jolla voidaan turvata Maaseutuviraston viljelijätukien tietojärjestelmän uudistaminen sekä ELY-keskusten valvontaresurssit.
Hallituksen esityksen ansiosta ensi vuosi näyttää nyt paljon valoisammalta. Olennaisimmat muutokset ovat, että luonnonhaittakorvauksen ensimmäinen erä, 350–400 miljoonaa euroa pystytään maksamaan ensi vuoden lokakuun loppuun mennessä. Tämän lisäksi tiettyjä vuoden 2016 keväällä maksettavaksi suunniteltuja tukia, kuten esimerkiksi EU-eläinpalkkiot sekä kansalliset peltoalatuet, voidaan nyt siirtää maksettavaksi jo joulukuun 2015 puolelle, kun ELY-keskukset ovat saaneet valvonnat lisämäärärahan ansiosta toteutettua. Nämä muutokset pienentävät siirtyvää erää merkittävästi.
Ministeri Orpon neuvottelema ratkaisu on viljelijöiden kannalta hyvä ja viljelijät ovatkin ilmaisseet olevansa Orpon neuvottelutulokseen tyytyväisiä. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että työtä ei riittäisi jatkossakin. Suomalainen maatalous ja ruuantuotanto yleensäkin vaatii jatkossakin vahvaa puolustamista. Pelkät torjuntavoitot eivät enää suomalaista ruuantuotantoa pelasta.
…
Kello 19.47 ja kotona. Ilta tänään lasten päiväkodin joulujuhlassa. Olipas hauska tilaisuus ja minulle ensimmäinen joulujuhla isänä. Kivoja joululauluja ja vähän puuhasteluakin perheiden kesken. Onnistunut juttu niin kuin tässä meidän päiväkodissa kaikki. Todella mukavaa henkilökuntaa ja sellainen välittämisen ja aidon ystävyyden ja tekemisen meininki. Ja sen näkee myös lapsista kuinka innolla he joka aamu sinne suuntaavat ja jos joskus päiväkotipäivä jää väliin niin sehän vasta harmittaa. Arvokasta työtä tekevät ja meitä perheitä tässä kasvatustyössämme auttavat. Itseasiassa perjantaina täällä blogissani hieman kirjoitan laajemmin varhaiskasvatuslain uudistamisesta. Nyt näyttää pahasti siltä, että uudistus on menossa pahemman kerran metsään. Mutta palaan aiheeseen perjantaina.
Tänään eduskunnassa kolme valiokuntaa ja sitten istunto ja vielä pääministeri Alexander Stubbin pienemmän taustaryhmämme palaveri. Tänään teemana pyöreässä pöydässämme hallituksen pienessä työhuoneessa ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Mielenkiintoinen taustakeskustelu mm. Ukrainasta ja maamme puolustusvoimien tulevaisuudesta ja rahoituksesta. Tämänkin teeman parissa tulemme tässä näkymään ja kuulumaan.
Mutta nyt lasten kanssa vielä iltatoimet ja sitten iltasadun jälkeen isä palaa vielä työpöydän ääreen. Huomisen kokousrumban paperit vielä lukematta.