Maanantai, 30.05.2011

Blogi, maanantaina 30.05.2011

 

Tänään Lopella perinteinen kevään Marskin Lounas. Aikanaan Adolf Ehrnrooth loi upean perinteen jolla sain jo hänen aikanaan olla paikalla ja se perinne elää edelleen ja sitä vaalitaan. On kunnia-asia saada olla mukana tänäänkin tuolla Marskin Lounaalla. Ajatukset heissä jotka tämän maan aikanaan pelastivat. Vastuu on nyt meidän.

Jalkaväenkenraali ja Mannerheim-ristin ritari numero 16, Adolf Ehrnroothia sain aikanaan nuorena poikana myös haastatella. En tainnut olla viittätoistakaan kun istuin kenraalin kanssa kahden ja teimme pitkän haastattelun. Kaivoin tuon julkaisemattoman pitkän juttutuokion C-kasetilta viime talvena esiin ja digitoin. Olipas mielenkiintoista kuunneltavaa ja joskus varmasti julkistetaankin. Hienoja muistoja.

Tänään myös Helsingissä jatkuu hallitusneuvottelut ja mielenkiinnolla saamme seurata myös Euroopan taloustilannetta ja erityisesti Kreikan talouskriisiä. Eleämme mielenkiintoisia aikoja. Tänään myös Lopella kokoonnumme sosiaali- ja terveyspuolen ns. Sote-seminaariin, missä tarkoitus etsiä ratkaisuja Paras II -lain vaatimiin muutostarpeisiin, nyt kun Riihimäki jättäytyi pois yhteistyömallistamme. Väestöpohja ratkottava tavalla tai toisella ja sitä hahmottelemme tänään iltapäivällä.

Kello 18.12 ja juuri kotiin Hausjärven ja Lopen luottamushenkilöiden yhteispalaverista liittyen sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuuteen. Henki oli erinomainen ja uskon, että tulemme vielä löytämään paketin jolla kuntalaistemme palvelut turvataan laadukkaasti ja kattavasti myös tulevaisuudessa. Toki itse edelleen toivon, että yhteistyömalli Riihimäen kanssa löytäisi ja saisimme luontevan asumisen ja työssäkäynnin alueen näiden palveluiden tuottamispohjaksi, mutta jos ei niin ratkaisu on rakennettava toisilla askelmerkeillä. Ainakin Hausjärven ja Lopen luottamushenkilöillä erinomaisen yhtenäinen käsitys tulevaisuudesta ja halu tehdä asiat yhdessä ja sitä kautta menestyäkin alueena yhdessä. Asia etenee ne jo kesäkuussa ja elokuussa pitää olla valtiovallankin suuntaan valmista. Vauhdilla siis rakennamme tulevaa ja sen pitää rakentua luottamukseen ja haluun tehdä yhdessä.

Ennen seminaaria olimme päivän vieraana kunnanjohtajamme Karoliina Viitasen kanssa Marsalkka Mannerheimin metsästysmajalla. Kevätlounas keräsi jälleen pöydän täyteen arvovaltaista väkeä yritysmaailman huipulta ja puolustusvoimistakin. Oli hienoa, että pöydässä oli tänään myös yksi nainen ja hän nimenomaan kuntamme kunnanjohtaja. Karoliina Viitanen keräsi runsaasti huomiota keskusteluissa ja moni tunsikin hänet entuudesta mitä erilaisemmista yhteyksistä. Ja moni myös kyseli sen perään, että ”onhan kunnanjohtajan jatkopesti Lopella jo varma”. En tiedä onko varma, mutta uskoisin niin. Meidän Lopen Kokoomuksen valtuustoryhmä on yksimielisesti asettunut jo haastattelujen jälkeen tukemaan Viitasen jatkoa. Haastattelut osoittivat viimeistään, että hän on todellakin oikea henkilö johtamaan Loppea kohti ja läpi haasteiden. Myös koko kunnanhallitus oli esityksessä yksimielinen ja myös haastatteluryhmä. Tätä kautta Karoliina Viitasen valinnan takana on jo selvä enemmistö Lopen valtuutetuista ja uskoisin, että valinta kesäkuun valtuustossa on varma.

Itse olen saanut tehdä Karoliina Viitasen kanssa työtä Lopella hänen tänne muutosta lähtien. Itse asiassa aikanaan olin haastattelemassa häntä työhön kun hän haki Lopen hallintojohtajaksi. Itse olen ollut aina enemmän kuin tyytyväinen hänen työhönsä ja siihen sitoutumiseen, suoruuteen ja antaumukseen millä hän työnsä on tehnyt. Vaikeatkin asiat on hoitunut hyvin ja isoja asioita on ratkottu ja nyt esimerkiksi lähes kaikki kuntamme erilaiset henkilöstön ohjeistukset yms. on uusittu. Myös budjetin rakentaminen viime vuonna oli etten sanoisi erinomaista ja tänäkin vuonna sama urakka kohti 2012 on alkanut samalla tavalla. On totta, että näitä juttuja on tehnyt moni muukin kunnassamme, mutta kyllä moni on suoraan sanonut, että johtaminen ja tekeminen on nyt ollut hyvällä tasolla. Arvostan sitä kovasti ja kunnanhallituksen puheenjohtajana olen henkilöstöämme haastatellut varsin laajasti ja viesti on ollut yksinomaan kiittävää. Hyvä niin.

Mutta katsotaan miten asiat etenevät. Ainakin nyt hyvä henki ja tekemisen meininki Lopella ja se yleensä tietää hyvää.

Tänään uutisia on värittänyt edelleen Perussuomalaisten lausunto jossa he tuomitsevat ns. positiivisen erityiskohtelun. Tänään persujen linjaus sai tukea myös ainakin Kokoomusnuorten puheenjohtajalta Ville Rydmanilta. En tiedä onko kannanotto koko nuorten liittohallituksen antama, mutta hieman sitä ihmettelen. 

Minusta opetusministerimme Henna Virkkusen vastasi asiaan hyvin toteamalla, että ”kyse ei ole aliedustettujen ja heikommassa asemassa olevien ryhmien suosimisesta, vaan tasa-arvoisten mahdollisuuksien ja yhteiskunnan eheyden edistämisestä Suomessa. Tätä tarvitaan enemmän, ei vähemmän.”

Ja hienoisen näpäytyksen Virkkunen antoi myös Rydmanille. Virkkunen totesi, Rydmanin johtama nuorisojärjestö, Kokoomusnuoret, saa samaa positiivista erityiskohtelua, kuin mitä Rydman perussuomalaisia kompatessaan vastustaa. ”Valtio myöntää tukea poliittisille nuorisojärjestöille, jotta nuorten määrää poliittisessa päätöksenteossa saataisiin lisättyä”.

Itse olen samaa mieltä Virkkusen kanssa. Sanoudun siis irti Rydmanin syrjintänäkemyksistä. Tarvitsemme positiivistä erityiskohtelua tulevaisuudessakin. Tämä tarkoittaa ennen muuta heikompien tukemista eikä Ville Rydman vahvempien sortamista.

 

 

Kommentit