Maanantai, 28.12.2009

Blogi, maanantaina 28.12.2009

Hesarin tämän päivän tuorein gallup on mielenkiintoista luettavaa. Ja myös mieluista luettavaa. Laajan tutkimuksen mukaan olemme kokoomuksessa onnistuneet parhaiten hallituspolitiikassa ja saamme HS-Gallupissa onnitumisesta hallituksessa kansalta enemmän hyviä arvosanoja kuin keskusta. Peräti 55 prosenttia kiittelee kokoomusta työstään hallituksessa antamalla joko erittäin tai melko hyvän arvosanan työskentelystä. Keskustan vastaava luku on vain 42 prosenttia ja ehkä vielä huolestuttavampaa Vanhasen johtaman puolueen kannalta on se, että lähes joka toinen toteaa keskustan onnistuneen työssään enemmän tai vähemmän heikosti. Tosin samanlainen trendi on ollut aiemmissakin tutkimuksissa.

Mutta jos meidän ja keskustan välinen tyytyväisyys on pysynyt samansuuntaisena niin dramaattisin on ollut käänne Vihreissä kun puolueen johtoon on astunut Anni Sinemäki. Vastaavassa edellisessä tutkimuksessa vihreitä huonona tai erittäin huonona piti 31 prosenttia maamme kansalaisista ja nyt Sinnemäen johdolla huonon arvosanan antaa jo 40 prosenttia suomalaista. Myös hyvän arvosanan antaneiden määrä on romahtanut 12 prosenttia edellisestä kyselystä. Mielenkiintoinen tulos ja näyttää siltä, että Sinnemäen alku puolueensa johdossa ei ole vakuuttanut puolueen kannattajia. Saa nähdä mitä tuleman pitää.

Hallituspuolueiden lisäksi Hesari tutkitutti myös SDP:n onnistumista. Onnistuneena demarien politiikkaa Jutta Urpilaisen johdolla pitää vain alle kolmannes suomalaisista ja selvä enemmistö antaa puolueelle enemmän tai vähemmän heikon arvosanan. Eli ei Urpilainenkaan ole alussaan pystynyt siihen mitä häneltä varmasti odotettiin. Tällaiset luvut lisäävät painetta uuden puheenjohtajan niskassa ja jos ja kun edellinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma joutuu jälleen entistä vahvemmin apuun niin ei se ainakaan Urpilaisen asemaa tule vahvistamaan. Mielenkiintoisia aikoja eletään siis vasemmallakin.

Tänään aloittelen itse nyt vuoden viimeistä arkiviikkoa töiden parissa. Itseasiassa tarkoitus yrittää pitää vielä vapaapäiviäkin tässä, mutta myös hieman töitä. Eilen jo innistuin urakoimaan yhden tilatun kirjoituksen lähestyvalmiiksi ja tänään olisi tarkoitus luonnostella uuden valtakunnallisen kolumnipalstan aloitusjuttua. Katsotaan miten sormet käyvät. Tuleeko valmista kuinka. Mutta sitä ennen kuitenkin aloitan päivän hevosten kanssa. Se hyvä aloitus tällaiselle astetta rennommalle viikolle kuitenkin. Vaahteramäen Ratsastuskoulun hevoset ovat viettäneet ansaittua joululomaa ja tänään aloitamme heidänkin kanssa heti aamusta työt.

…..

Aamun Maaseudun Tulevaisuudessa aika makeesti juttua esityksestäni ratkaisuksi hevosenlannan poltto kiistaan. Kurkatkaapa www.maaseuduntulevaisuus.fi. Toivotaan, että nyt pikku hiljaa alkaisi tapahtua ja tällä halusin ennen muuta osoittaa sen, että en ja emme vain ole vaatimassa vaan tässä on myös valmis ratkaisu jäteongelmaan. Nyt olisi mielenkiintoista kuulla mitä tästä tuumaa ympäristöministeri Paula Lehtomäki?

……

Kello 19.50 ja juuri iltakävelyltä kotiin. Upea nollakeli hellii nyt ja lunta täällä Lopellakin kuin lapsuuden talvina konsanaan. Pulkkamäkeen kun vielä pääsisi. Ehkäpä uutena vuotena. Mutta tänään siis työstin tuon ensimmäisen kolumnin valmiiksi. Ensimmäisen siis uuteen lehteen jossa aloitan nyt heti tammikuun numerossa. Kyseessä valtakunnallinen erikoislehti ja odotankin innolla tuon avauksen antia ja tuloksia. Mielenkiintoinen pesti. Tänään siis avauskolumni toimitukseen ja kuvat matkaan. Katsotaan ja palataan kun lehti R-kioskeille ja Lehtipisteisiin myyntiin ja kestotilaajien postilaatikkoon.

Tämän päiväinen Maaseudun Tulevaisuus on antanut myös aihetta aika monelle ottaa yhteyttä. Viestejä ja kommentteja on tullut enemmän kuin osasin odottaakaan ja myös hieman uusia ajatuksia ja ideoitakin tuosta hevosenlannan polttoasiasta. Yksikin viestittäjä lainasi jutussa kerrottua ympäristöministeri Paula Lehtomäen kommenttia. Lehtomäki totesi lehdessä, että ”se että joku toimenpide on muissa EU-maissa sallittua ja Suomessa kiellettyä, ei välttämättä tarkoita sitä että Suomessa oltaisiin väärässä” Palauutteen lähettäjä kommentoi tätä minusta aikalailla osuvasti toteamalla, että ”Ei se sitä tarkoitakaan, mutta sitä se tarkoittaa että Suomessa ollaan TYHMIÄ” ja jatkoi ”Kurjaa että suomalaisen viranomaisen päätehtävänä näyttää olevan yksinomaan hallintoalamaisen elämän hankaloittaminen”.

Tässä toisaalta tullutta palautetta: ”Olisi erittäin hyvää jos joulutauon jälkeen
voisit painostaa myös eduskunnan puolelta että tämä asia pitäisi nyt kertakaikkiaan saada läpi. Ongelma ei häviä, päinvastoin lisääntyy koko
ajan ja Lehtomäellekin tämä olisi positiivinen asia,jos hän uskaltaisi tehdä näin.”

Tässä sitten vielä samaa asiaan pitkään työstäneen Gun Järnefeltin lähettämä video samasta aiheesta. Jos asia kiinnostaa niin kannattaa katsoa. Kiinä näkyy hyvin suomalaisen virkamiehen asenne asiaa ja sitten erinomaisesti se miten Ruotsissa asia on hoidettu. Ja samalla tavalla Saksassa, Italiassa, Itävallassa, Hollannissa ja EU:n ulkopuolella Norjassa. Ja paraikaa samaan ratkaisuun ovat päätymässä myös Puola, Espanja ja Viro. Ehkäpä siis viemme jatkossa meiltä Suomesta lannan lantana ja kuuterinpuruna tai vaikkapa valmiina pellettinä sitten Viroon.

Gun Järnefeltin tekemä video hevosenlannanpoltosta Ruotsissa

Katsotaan nyt miten asia etenee.

….

Jonkin verran näyttää kylillä puhuttavan myös tuo Keskustan puheenjohtajapeli. Vanha kokenut Paavo Väyrynen näyttää nousseen kyselyissä nyt ykkösehdokkaaksi keskustan ”uudeksi” puheenjohtajaksi ja näytti miestä itseäänkin homma kiinnostavan. Mielenkiintoisia juttuja. Paula Lehtomäen asema näyttää myös vahvalta ja uskon, että myös Anneli Jäätteenmäki tullee vielä nousemaan kärkiryhmään. Ja en ole valmis vielä unohtamaan esillenostamaani Timo Kaunistoakaan. Uskon, että miehen nimi tullee myös nousemaan kun peli etenee. Meillehän tämä ei kuulu piirun vertaakaan ja siksi onkin mielenkiintoista sivusta seurailla mitä tapahtuu. Sitten uuden puheenjohtajan valinnan jälkeen pääministerikysymys on sitten sellainen mikä ei enää olekaan vain keskustan asia vaan ennen muuta eduskunnan asia ja silloin varmasti keskustelu virallistuu myös muiden puolueiden tahoilla. Sen aika ei vielä ole.

Nyt kuitenkin ilta vapaata. Ajattelin tässä nauttia vain kuusen tuoksusta ja joulun jälkitunnelmista kotona. Mannerheim-kirjasta vielä osa lukematta. Mielenkiintoinen.

Kommentit