Maanantai, 28.01.2008

Blogi, maanantaina 28.01.2008

Tänään onnittelut menevät Suomen Turkuun. Ulkoministerimme Ilkka Kanerva täyttää tänään 60-vuotta ja juhlat jatkuvat. Näin blogin välityksellä nyt onnittelut Ikelle ja tsemiä ja voimia vaativassa urakassa, jota hän tekee tavalla josta olemme vuosia vain saaneet haaveilla.

Viikonloppu tarjosi juhlanaihetta muutenkin. Mikko Hirvosen kakkostila MM-sarjan avauksessa oli tuloksellisesti hyvä, mutta kuitenkin ero voittaja Sebastien Loebiin oli huolestuttavan suuri. Kaudesta voi tulla vaikea ja pitkä. Mutta suurimmat ilonaiheet aiheuttivat EM-pronssille luistellut nuori vasta 17-vuotias Laura Lepistö ja kautta aikojen ensimmäisen estaratsastuksen maailmancup-voiton eilen ottanut Mikael Forsten. 160 sentin maailmancup-esteet ylittyivät upeasti ja voitto irtosi puhtalla uusintaradalla yhdessä Isaac du Jonquetin kanssa. Suomalaista ratsatushistoriaa! Lämpimät onnittelut menestyjillemme! Hienoa, että menestystä tulee erilaisissa lajeissa – tasaiseen tahtiin. 🙂

Tänään itselläni tiukka työpäivä. Olen pyrkinyt tasaisesti minäkin vierailemaan yrityksissä, oppilaitoksissa ja laitoksissa kansanedustajakaudellanikin ja tänään kohteena yksi tärkeimmistä opinahjoista työllisyysasteemme kestävyyden suhteen eli menen tutustumaan Hyvinkää-Riihimäen aikuiskoulutuskeskukseen. Tällä kohteella alueellamme erityisen suuri merkitys ammattitaitoisen työvoiman saannin turvaamiseksi mutta myös koulutuksen saannin turvaamiseksi. Aikkari onkin erittäin hyvin vastannut uuden hallituksemme työllisyyspoliittisiin linjauksiin joissa tärkeimmäksi tavoitteeksi on nostettu aidon työpaikan saanti aidoilta työmarkkinoilta jatkuvan kurssitemppuilun sijaan. Aikkarin jälkeen ohjelmassa Juhani Peltosen kirjallisuusseuran hallituksen kokous ja sitten kuntamme puheenjohtajisto ajankohtaisista yritys- ja maakauppa-asioista. Illalla menen Riihimäelle valtuustonpuheenjohtajana seuraamaan mielenkiinnolla heidän valtuuston kokousta. Esityslistalla näin kokousteknisesti minua erityisesti kiinnostava ns. Allinna-case. En osaa ottaa kantaa itse asiaan kun en tunne talon nykykuntoa ja suunnitelmia niin hyvin, mutta yleisesti valtuuston päätäntävalta ja myös varsin erikoinen äänestyspäätös kaupunginhallituksesta olla kuulematta Kuntaliiton lakimiehiä asiassa on enemmän kuin erikoinen. Mielenkiintoista kuulla miten asia etenee. Toinen seutukuntaamme suuresti koskettava asia on ammatti- ja aikuisopiston perustamisesta koskevan aiesopimuksen hyväksyminen. Päätimme aikanaan puheenjohtajien ja kuntajohtajien kanssa yksissätuumin esittää aiesopimuksen hyväksymistä kunnille. Aiesopimus ei sido mihinkään vaan kertoo vain korkeimmalta mahdolliselta tasolta eli valtuustoista tahtotilaa tai sen puuttumista yhteisen toisenasteen kouluttajan perustamiseksi. Nyt näyttää siltä, että aiesopimusta ei hyväksytä vaan yritetään viedä asiaan jo seuraaville askelille. Varmasti ja minunkin mielestä oikeaan suuntaan, mutta huolestunut olen siitä, että miksi marssijärjestystä pitää näin sotkea kesken marssin? Minusta tällaisten asioiden käsittelyssä oli reilua toimia yhdessä kuntien kesken – yhteisten nuottien mukaan. Ottamatta kantaa tai sulkematta mitään selvittämättömiä vaihtoehtoja pois. Katsotaan nyt miten asia etenee. Toivon, että tällainen yhteinen suuri toimija Hyvinkää-Riihimäen talousalueelle saadaan. Se on koulutuksemme toimivuuden ja saatavuuden kannalta ainoa mahdollinen ratkaisu. Mielenkiintoinen päivä tulossa.

….

Kello 21.00 ja juuri kotiin. Kolme tuntia Riihimäen valtuustossa takana. Aikamoista tuo meno itänaapurissamme. Itseasiassa halusin kuunnella nimenomaan heidän keskustelunsa koskien aikuis- ja ammattiopiston aiesopimusta ja sen yleisiä linjauksia. Mutta sitä ennen oli tosin jo pitkä ja vaiherikas ja täysin käsittämätön keskustelu valtuuston päätäntävallasta. Kyse oli ns. Allinnan kiinteistön myynnistä, jonka siis valtuusto oli budjettikokouksessaan päättänyt myydä. Päätös ei miellyttänyt äänestyksessä hävinneitä ja osaa kaupungin virkamiehistä ja sen myötä alkoikin näytelmä jonkalaista en ennen ole nähnyt enkä edes kuullut. Itse asiaan eli Allinnan myymiseen tai saneeraukseen ei minulla ulkopaikkakuntalaisena ole mielipidettä. En tunne sen taustoja niin että osaisin siihen kantani nytkään muodostaa, mutta päätöksenteon tyyli ihmetyttää. Aivan uskomatonta oli se, että asiassa äänestettiin ensin hallituksessa ja nyt tänään valtuustossakin siitä, että pyydetäänkö asian juridisesta puolesta Kuntaliiton juristien lausunto. Salissa oli esillä yhden Kuntaliiton juristin lausunto jossa hän totesi valtuuston myyntipäätöksen syntyneen oikeassa järjestyksessä ja olevan näin juridisesti pitävä ja täytäntöönpantava. Tästä huolimatta tai ehkä tämän pelottamana vasemmisto nyt tänäänkin äänesti, että lausuntoa ei virallisesti Kuntaliiton asiaan erikoistuneilta juristeiltä pyydetä. En voi kuin ihmetellä kenen etua tämä päätös ajaa? Ottamatta siis millään tavalla kantaa myyntiin tai myymättömyyteen. Minusta tämä loukkaan vakavasti demokratian pelisääntöjä ja valtuuston asemaa. Vaikka en valituksia yleensä kannatakaan niin jollain tavalla tässä asiassa olisi paikallaan valittaa ja katsoa miten asianlaita on.

Hieman ihmetytti tosin tänään myös toinen tilanne Riihimäen valtuustossa. Vihreiden valtuutettu Erkki Löfberg esitti aloitteen vastauksen käsittelyn yhteydessä siihen muutosta tai lisäystä. Tätäkään ei Riihimäen virkamiesten mukaan valtuusto voi tehdä. Itse olen valtuustonpuheenjohtajana pyytänyt vastaavia tilanteita varten lausunnon itselleni Kuntaliitosta ja johtavan lakimiehen kanta on yksiselitteinen. Valtuuston valta riittää. No ei siitä sen enempää.

Itse tärkeimmässä siis minun tai seutukuntamme kannalta eli ammattiopistokysymyksessä päätös oli juuri sellainen kuin uskoinkin. Kaupunki ei aiesopimusta hyväksynyt vaan ilmoitti kannakseen osakeyhtiön perustamisen koulutuksen ylläpitäjäksi koko talousalueellamme. Mielestäni päätös tässä vaiheessa turhan tiukka ja sitova ja näin ollen neuvotteluille ei paljon pelivaraa jää kun asemasotavaihe tulee päälle. Nyt tärkeintä olisi etsiä sellainen hallintomalli ja toimintamalli joka olisi kaikissa kunnissa hyväksyttävissä ja joka vastaisi tulevaisuuden toimintakenttää. Itse uskoisin, että sellainen oli löydettävissä. Toivotaan, että tämänkin jälkeen on sillä yksi yhteinen toimija on menestymisemme ehto tässä pelissä.

Summasummarum – totesin HPK:n peleistä tutulle kaverikaksikolleni valtuustossa, että parempaa viihdettä tämä on kun HPK:n pelit tällä kaudella. Laukauksia ja iskuja tulee joka suunnasta. Sitä en tiedä meneekö kiekko tälläkään pelillä millään oikeaan maaliin. Valitettavasti.

Niin päivällä aiemmin ensin aamusta kolmen tunnin erittäin antoisa ja monipuolinen tutustuminen Hyvinkään Riihimäen Aikuiskoulutussäätiön Riihimäen toimipaikkaan ja toimintaan yleensä. Erittäin upeat toimitilat ja paikat Riihimäelläkin ja hommassa oikea ote. Talossa näytettiin viihtyvän ja tulostakin syntyi. Myös hankeasioissa HRAKK:n on erittäin menestyksellinen ja tuloksetkin ovat vakuuttavia. Tällä saralla paljon tehtävää ja toivon, että hyvä kehitys jatkuu tulevaisuudessakin näin tai yhteisessä opistossamme. Kiitokset rehtorille ja talonväelle ajasta. Nämä tärkeitä infoja. Aikkarilta sitten Lopelle ja Juhani Peltosen kirjallisuusseuran hallituksen kokoukseen Peltoselle tai nykyisille Nurmille. Tänä vuonna tulee kuluneeksi jo 10 vuotta Jussin kuolemasta ja päätimmekin, että tämä näkyy myös vuodessamme. Kukkien lasku kuolinpäivänä 25.2.2008 kello 12.00 Lopen kauniilla hautausmaalla. Runojen ilta kirjatossa teemalla tämän runon haluan kuulla – Juhani Peltosen runoja ja muita suosikkeja toukokuussa ja sitten syksyllä vielä toivottavasti konserttikin ohjelmassa. Katsotaan ja kerrotaan lisää kun vahvistuvat. Tämän jälkeen sitten ennen Riihimäen valtuustoa vielä kuntamme puheenjohtajiston kokous ajankohtaisista asioista. Isoja juttuja vireillä ja ratkaisuunkin tulossa. Hyvältä näyttää täällä(kin).

Nyt siis kotona. Huomenna myös tiukempi päivä joten nyt pitkälleen.

Kommentit