Maanantai, 27.09.2010

Blogi, maanantaina 27.09.2010

Kohu ympäristöministeri Paula Lehtomäen ympärillä ei näytä ottavan laantuakseen. Lehtomäki saa kovaa kritiikkiä monelta suunnalta kun viimeksi viikonloppuna häntä arvosteli jääviysongelmasta ex-ympäristöministeri ja toimista haja-asutusalueen jätevesiasetuksen parissa erittäin vahvasti myös omat rivitkin. Mielenkiintoista nähdä mitä asiassa tapahtuu sillä nyt Lehtomäen perhe on sijoittanut merkittäviä summia noin 300 000 euroa rahaa toimintaan jota yleisesti hänen johtamansa ympäristöministeriö on vastustanut. Muuttuukohan ministeriönkin linja ja jäävääkö Lehtomäki nyt ainakin edes jatkossa itsensä kaikesta mikä liittyy kaivostoimintaan tai kaivoslain uudistamiseen? 

Suomen Lehtiyhtymän kaupunkilehtiryhmän johtaja A-P Pietilä pohtikin samaa jääviytsongelmaa kirjoituksessaan. Hän totesi, että Lehtomäen ”jääviyttä arvioitaessa on huomattava, että kaivoslain ohella malminetsintään sovelletaan suurta määrää muita lakeja. Niitä ovat luonnonsuojelulaki, ympäristönsuojelulaki, vesilaki, laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä, erämaalaki, maastoliikennelaki, maankäyttö- ja rakennuslaki, säteilylaki ja työturvallisuuslaki sekä saamelaisten kotiseutualuetta, koltta-aluetta ja poronhoitoaluetta koskevaa lainsäädäntö. Uraanin kaivos- ja rikastustoimintaan sovelletaan lisäksi ydinenergialakia. Kaikkien näiden lakien valmisteluun ja käsittelyyn liittyy yhtymäkohtia, joista Talvivaara tai muut kaivosyhtiöt voivat saada taloudellista hyötyä tai muuta etua. Ne voivat vaikuttaa pörssissä noteeratun Talvivaaran osakkeen arvoon.”

”Lehtomäen perheen Talvivaara-sijoituksen jälkeen Paula Lehtomäki ei voi ottaa kantaa myöskään rakennusyhtiöiden kivenmurskaamoihin tai kallioalueiden hajottamiseen maantiesepeleiksi, sillä Talvivaarassa tehdään vastaavia toimenpiteitä. Voiko ympäristöministeri kieltää muilta maankuoren rikkojilta sen, mitä hänen perheensä suursijoituksessa tehdään?”

Näin siis kirjoittaa A-P Pietilä Rahan perässä -blogissaan 23.9.2010.

Entistä suurempia kysymysmerkkejä herättää tilanne kun lukee lehdistä, että ainakin elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen tiesi kaivosyhtiön uraaninottosuunnitelmista jo ennen kuin asia virallisesti kerrottiin yhtiön taholta julkisuuteen. Voi siis kysyä mitä aiheesta on keskusteltu keskustan ministerien kesken tämän jälkeen vai onko Pekkarinen pitänyt tietonsa vain itsellään. Ainakin se selviää uutisesta, että asiasta informoitiin Pekkarista nimenomaan juuri siksi, että ministeriössä tiedettäisiin asiasta etukäteen mahdollisia kysymyksiä varten. Mielenkiintoista.

Tästä syntyy aikamoinen soppa vielä. Tai ainakin lähes umpikuja.

….

Tänään aloitan itse päivän Hämeenlinnasta. Siellä jälleen perinteinen HäTy ry:n eli Hämeenlinnan Työsillan tori- ja kansalaistapaaminen missä tänään aiheena työttömyys. Onneksi sinnekin jälleen hieman parempaa kerrottavaa. Työttömyyshän on kääntynyt nyt hyvin laskuun ja jopa myös nuorisotyöttömyys, mutta tottahan on sekin, että tehtävää riittää niin kauan kun työttömyyttä on. Se on aina henkilökohtaisella tasolla dramaattista ja tragedia. 

Mutta onhan toki merkille pantavaa sekin, että vaikka maamme BKT sukelsi nyt 8 prosenttia niin siitä huolimatta selvisimme 90-luvun laman massatyöttömyydeltä. Elvytyspolitiikkamme on siis toiminut erittäin hyvin ja esimerkiksi rakentamisala on pysynyt jaloillaan varsin hyvin ja joillakin aloilla ja alueilla on jo jopa työvoimasta pulaakin. Siis samaan aikaan kun kuitenkin vielä paljon ihmisiä on työttömänäkin. Työpaikat ja työntekijät eivät siis aina kohtaa. Elokuun lopussa työttömiä oli 250 000 ja uusia avoimia työpaikkoja tuli jälleen yli 41 000 eli yhteensä avoinna työpaikkoja on noin 62 000. Uusia avoimia työpaikkoja on tullut lisää niin teollisuuteen, kaupanalalle kuin myös sosiaali- ja terveysalallekin. Nuorisotyöttömyys myös siis väheni nyt syksyllä, mutta edelleen tästä ryhmästä pitkäaikaistyöttömien kanssa suuri huoli ja panoksia ja toimia sinne tarvitaan vielä pitkään. 

Näistä aiheista tänään siis Hämeenlinnan torilla ja sitten iltapäivällä Lopen kunnan puheenjohtajisto, keskustelu SoTe-alueen perustamisesta esimerkki casen valossa Karkkilan ympäristöstä ja sitten kunnanhallitusryhmä ja kaiken päälle tuo itse kunnanhallituksen kokous. Kokouksen asialista löytyy jälleen netistä www.loppi.fi ja mielelläni kysymyksiin vastailen jos sellaisia tuonkin pohjalta herää. Myös ajatuksia ja ideoita otamme mielellämme vastaan kokoomuksen kunnanhallitusryhmän kanssa eli koko sakki Eeva Pyhälammi, Saija Grönholm ja Pasi Tarkkalan lisäkseni käytettävissänne.

Nyt Hämeenlinnaa kohden…

…..

Tänään hieno päivä ensin Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan Työsilta ja Hämeenlinnan ja Lahden työttömät järjestivät jälleen kansalaistapaamisen ja keskustelutapaamisen Hämeenlinnan torilla. Pari kertaa vuodessa olemme kokoontuneet yhteen keskustelemaan ajankohtaisista aiheista ja tänään esillä siis tuo työttömyys. Näistä periaatteessa säännöllisistä tapaamisista on jo löytynyt monta tuttua ja kerta toisensa jälkeen mielenkiintoisia juttutuokioita. Mutta aina mukava myös kuulla niitä tarinoita kun joku tulee edellisen kerran jälkeen kertomaan, että sitten se työpaikka löytyi jne. Monella siis tänään hyviäkin uutisia. Mutta niin kuin torillakin totesin niin heitä jotka edelleen ovat työttömänä ei yhtään lämmitä se, että joku toinen on työpaikan löytänyt tai että valtakunnallisesti työttömyys on kääntynyt laskuun ja nuorisotyöttömyyskin on laskussa. Aina henkilökohtaisella tasolla työttömyys on kova isku ja siitä selviäminen vaatii paljon. Siksi määrätietoista työtä on syytä jatkaa ja erityisesti nyt tehdä toimenpiteitä pitkäaikaistyöttömyyden nujertamiseksi. Suunta on hyvä ja oikea ja olen varma, että myös se naapurin tai jonkun toisen työllistyminenkin enteilee jotain hyvää muillekin – ainakin se on merkki siitä, että ylöspäin ollaan tulossa.

Hämeenlinnasta sitten päivä jatkui Riihimäelle. En ole sitten koskaan saanut sellaista kannustus määrää mitä nyt tämä haja-asutusalueen jätevesisekoilusta ja sen hoitamisesta olen saanut. Kiitos teille kaikille. Lisäämme edelleen painetta keskustan ympäristöministerin Paula Lehtomäen suuntaan ja toivotaan, että hän nyt omiensa risteilylläkin olisi saanut riittävästi viestiä miten metsään tässä hommassa hän on maatamme ajamassa. Viime viikkoinen lakialoitteeni yhdessä Petteri Orpon ja Sampsa Katajan kanssa on myös otettu kiitoksin vastaan ja toivotaan, että Lehtomäki siihenkin tarttuu. Rahat pitää saada järkevään käyttöön eikä suoraan viemäriin. Pidän teidät blogini lukijat tästäkin hulluttelusta ajantasalla. Missä mennään ja mihin suuntaan.

Sitten iltapäivällä tunnin tiukka Lopen kunnan puheenjohtajisto. Monta asiaa eteenpäin ja aivan mahtava henki ja tekeminen nyt päällä. Nyt näyttää hyvältä. Sitten puolitoistatuntinen karkkilaisia kuuntelemassa heidän Perusturvakuntayhtymä Karviaisesta. Mielenkiintoinen tarina siitä mitä heillä on tehty ja miten ovat omasta mielestään onnistuneet ja myös siitä mitä meidän kannattaisi heiltä nyt ottaa opiksi. Lisää Karviaisesta netissä: http://www.karviainen.fi/. Tämän jälkeen kunnanhallitus missä esillä mm. ensi vuoden investoinnit ja paljon muutakin ja nyt jo kotona.

Huomenna sitten alkaa aivan äärimmäisen tiukka viikko Helsingissä. Ja kaiken sen päälle illalla sitten vielä huomenna Hämeen Kokoomuksen ylimääräinen piirikokous Orimattilassa. Asetamme lisää eduskuntavaaliehdokkaita.

 

Kommentit