Maanantai, 26.11.2007

Blogi, maanantaina 26.11.2007

Meidän kokoomuslaisten valintojenviikonloppu on nyt onnellisesti takana ja voimme olla tyytyväisiä. Kokoomusnaiset saivat johtoonsa kansanedustaja Henna Virkkusen, Kokoomusnuoret Teppo Leinosen ja Kokoomusopiskelijat Jenny Nymanin. Osaava ryhmä meille tärkeiden liittojen ja järjestöjen johtoon. Toivotan vielä kerran kuuntelemista, ideoita, avauksia ja voimia uusille johtajillemme. Tästä hyvä myötätuuli jatkuu.

Tänään uuteen viikkoon isojen asioiden ympärillä. Niin kuin eilen jo illalla kirjoitin niin tänään aloitan uuden viikon Hyvinkää-Riihimäen talousalueen talousaluetoimikunnan kokouksella ja päivä päättyy pitkään kokoukseen kunnan talousarvion parissa. Nyt kuitenkin autolle ja Hyvinkäätä kohden.

Kello 12.33 ja talousaluetoimikunnan kokous takana. Asiat etenivät hyvin ja kesän hieman vaikeampien tunnelmien jälkeen näyttää nyt siltä, että olemme asioissa pääsemässä hyvään suuntaan. Kaikki kunnat olivat esimerkiksi hyväksyneet elinkeinovoimavarojemme yhdistämis- ja kehittämisesityksemme ja nyt asia etenee oikeaan suuntaan. Myös toisenasteen ja ammattillisenkoulutuksen voimavarojen kokoaminen on etenemässä ja aiesopimus tavoitteesta lähetettiin tänään kuntiin hyväksyttäväksi. Tavoitteena se, että Hyvinkää-Riihimäen talousalueen ammatillisen ja aikuiskoulutuksen voimavarat nivotaan yhteen. Asian ratkaisuja lupa odottaa ensi vuoden alkupuoliskolla. Myös kuntaliitosselvitys on valmistunut ja sen tiimoilta kokoonnumme keskustelemaan jatkosta ensi viikolla kuntien hallitusten kesken Hyvinkäälle ja tämän jälkeen samana päivänä asiasta pidetään tiedotustilaisuus. Eli asiat etenevät. Hyvä niin.

Kotimatkalla ehdin poiketa nappaamassa myös Juhani Peltosen uuden runokokoelman. WSOY:n Kotimaiset VALIOT -sarjassa ilmestyi juuri Jussin Koko Valittu Runous – Vuosilta 1964-1987 -kirja. Mainio kirja tutuista runoista. Hyvä joululahjavinkki esimerkiksi. Itseasiassa tällä viikolla pinoon kolme mainiota kirjaa. Juise Leskisen Valitut runot vuosilta 1975-2007 Sanataiteilija kävi täällä ja Tommy Tabermannin Perhonen paidan alla – pikkutarinoiden kirja. Ihastuttavat teokset. Kaikki.

Nyt hetki aikaa tehdä töitä koneella ja sitten ryhmäkokouksen kautta hallitukseen.

….

Nyt kokoukset takana. Vajaa neljä tuntia kunnanhallituksessa ja sitä ennen tunti ryhmäkokouksessa. Isoja asioita ja vaativat aikaa. Lista-asiat menivät tänään varsin joutuisasti, mutta budjetin kanssa vielä pientä jumppaa. Tosin vain kaksi äänestys. Toisessa ryhmämme esitti Loppi-lisässä eli lastenhoidon kuntalisässä määrärahasidonnaisuudesta luopumista ja toisessa Läyliäisistä tulevat hallituksen jäsenet vastustivat taajaman sivukirjaston lopettamista. Kummassakin asiassa pohjaesitys voitti. Olen varma, että asiat vielä nousevat valtuustossa esille ja varmasti aiheuttavat keskustelua. Kumpikin. Lopulta asiat päättää valtuusto joulukuun budjettikokouksessaan. Muuten hallituksemme budjettiesitys julkaistaan keskiviikkona. Katsotaan sitä sen jälkeen laajemmin.

Tänään huomioni kiinnittyi mielenkiintoiseen uutiseet. Uutinen käsitteli tämän päiväistä Akavan liittokokousta Helsingissä. Siellä järjestön puheenjohtaja Matti Viljanen nosti esille akavalaisten palkat. Hän totesi, että Suomen lähes kaikki koulutetut paitsi optiomiljonäärit ovat eurooppalaisittain huonosti palkattuja.
Akavalaisen eli korkeakoulutetun suomalaisen euro on 70 senttiä. Eli siis huonompi kuin naisen euro, jonka on laskettu olevan 80 senttiä. Viljasen mukaan eurooppalaisesta kollegasta akavalaiset ovat palkassa jäljessä noin kahdeksan prosenttia. Kummallekin on syytä tehdä siis jatkossakin jotain. On syytä jatkaa Kataisen linjalla ja nostaa esille nämä palkka-asiat jos haluamme tulevaisuudessa pärjätä työntekijäkilpailussa.

On pakko todeta, että nyt sairaanhoitajien palkkaratkaisun synnyttyä on viestit olleet yksinomaan kannustavia ja myös kiittäviä. Kiitosta näistäkin viesteistä. On hyvä, että palkka-asioistakin voidaan puhua ja niille myös uskalletaan tehdä jotain. Nyt mielipidekyselytkin todistivat sen, että toimille ole tarvetta ja ne todettiin oikeiksi jopa veronkorotuksiin peilaten. Se kertoo yhteisestä huolesta eniten. Nämä kehut eivät siis tarkoita sairaanhoitajien palkkasopun löytymistä, vaan yleisesti kunta-alan naisvaltaisten koulutettujen alojen historiallisen korkeita palkankorotuksia. On vain silkkatosia-asia, että ilman Kataisen ja puolueemme aktiivisia toimia ei tällaisia korotuksia olisi kunta-alan työtekijöille mm. hoiva-alalle, perhepäivähoitajille, lastentarhanopettajille ja kirjastojen työntekijöille tullut. Tehy-sovussa kiitokset tulee suunnata ehdottomasti neuvotteluosapuolille ja sovittelulautakunnalle, jotka pystyivät kovassa paineessa ja jopa ryöpytyksessäkin toimimaan hyvin ja rakentavasti. Heille siitä kiitos ja kunnia.

Ja vielä asiasta kolmanteen ja isoon siinäkin. Juuri sain tiedon Hämeenlinnasta ja Hämeenlinnan seudulta, että kuntaliitos alueella toteutuu. Kuusi alueen kuntaa teki tänään valtuustoissaan päätöksen kuntaliitoksesta. Hämeenlinnan kanssa yhteen menevät vuoden 2009 alussa Hauho, Kalvola, Lammi, Renko ja Tuulos. Vain Lammilla ja Rengossa valtuustot äänestivät asiasta. Muissa kunnissa päätös syntyi yksimielisesti. Rohkea ja uraauurtava päätös.

Kommentit