Maanantai, 26.07.2010

Blogi, maanantaina 26.07.2010

 Heinäkuun alkupuolella tapahtunut on puhuttanut aika paljon. Ja syystäkin. Hieno pieni joki on erittäin altis kaikelle ylimääräiselle tai yleensä ulkopuoliselle kuormitukselle ja tahalliset tai vahinkopäästöt ovat aina kohtalokkaita. Nyt näyttää siltä, että toistaiseksi viimeinen ja toivottavasti myös muuten viimeinen eli Arolammin kalakuolema jää mysteeriksi. Vesinäytteet eivät ole paljastaneet syytä vaikka kuulemma öljypitoisuuksissa onkin ollut jotain poikkeavaa. Yksi mahdollisuus on vielä saada jotain tietoa kuolleista kaloista. Ne tutkitaan nyt Eviran toimesta. Jotain erikoista joella on tapahtunut, mutta mikä sen on aiheuttanut olisi tärkeää saada selville. Esimerkiksi Vantaanjoen happipitoisuus oli ko. aikana poikkeuksellisen alhainen ja se sai mm. kalat ja myös ravutkin reagoimaan.

Tällaiset onnettomuudet tai tapahtumat pitäisi pystyä jatkossa estämään. Etelä-Suomen pienet ja matalat sisävedet ovat poikkeuksellisen herkkiä kaikille muutoksille ja siksi niiden mahdollisuus – myös inhimillisen vahingon mahdollisuus – pitäisi pystyä ennakoimaan ja tekemään niidenkin varalle erilaisia suojatoimia. Esimerkiksi jätevesien pääsy vesistöön pitäisi pystyä estämään kyllä kaikissa tilanteissa 100 prosenttisesti ja uskon, että sellainen on täysin mahdollista.

Eilinen Lopen torilla juuri yhden maanviljelijän kanssa suunnittelimme kotijärvellemme Loppijärvelle metsä- ja pelto-ojien laskeutusaltaita. Ne pienentävät ulkopuolista kuormitusta merkittävästi ja juuri ulkopuolisen kuormituksen pysyvä pienentäminen on ensimmäinen ja tärkein askel järvien ja vesistöjen kunnostuksissa. Lupasin itse osallistua hankkeiden kustannuksiinkin. Järvet on pelastettava silloin kun se on vielä mahdollista. Selvitellään miten asian kanssa on järkevintä edetä.

Hieman samanlaiseen asiaan liittyy myös surullinen tapahtuma Hausjärveltä juhannuksen nurkilta. Makroflexin tehdasalueella tapahtui erikoinen kaasupäästö 18.6 ja 21.6.2010. Yrityksen alueella tankkeja puhdistettiin tarkoitukseen sopimattomalla tavalla. Difluorietaanin poltto aiheutti surullista jälkeä, kun lähialueen puut ja kasvit ruskistuivat. Vielä ainakin heinäkuun alkupuolella varotoimenpiteenä suositeltiin, että alueen asukkaat eivät söisi sellaisia marjoja, vihanneksia ja hedelmiä, jotka ovat kasvaneet Makroflexin tehdasalueesta yhden kilometrin säteellä luoteeseen ja kaakkoon. Tapahtumasarja osoittaa sen, että vahinkojakin saattaa aina tapahtua. Tuhot voivat olla todellakin vakavia niin luonnolle, vesille ja kasveille, kuin pahimmillaan myös meille ihmisille ja eläimille. Toivotaan, että tästä Hausjärvenkin tapauksesta otetaan opiksi. Tällaisten aineiden kanssa toimittaessa ei ole varaa pieneenkään oikomiseen ja kaikki pitää tehdä erityisellä huolella. Tuo tapaus myös muistuttaa kerran tiedotuksen tarpeellisuudesta vahingon sattuessa. Siitä tuli pyyhkeitä moneen suuntaan tämänkin tapauksen tiimoilta. Usein epätietoisuus on yksi inhottavimmista tunnealoista ja se sai luvattoman paljon elintilaa nyt Hausjärven Oitissakin. Toivottavasti tästä otetaan opiksi ja toivottavasti pysyviä tuhoja ei luontoon ole tullut.

Toistaiseksi tuorein tiedote asiasta on nyt Hausjärven kunnan kotisivuilla 23.7.2010. Se kuuluu näin:

********************************

” Tiedote 23.7.2010

Oitissa syöntirajoitukset ennallaan

Oitin vaurioalueen ulkopuolelta otetuissa näytteissä ei ole todettu kohonneita fluoridipitoisuuksia. Varoalueen ulkopuolella ei ole rajoitettu marjojen, vihannesten eikä kasvisten syöntiä. Näytteet on ottanut ja tutkinut Ramboll Finland Oy.

Vaurioalueella suositellaan varotoimenpiteenä edelleen, ettei päästön aikana kasvuvaiheessa olleita marjoja, vihanneksia ja hedelmiä syödä. Vaurioalue on merkitty karttaan, joka on Hausjärven kunnan internetsivuilla (www.hausjarvi.fi).

Seuraava tiedote annetaan, jos tilanteessa tapahtuu muutoksia.

  • Terveysvalvonnan johtaja Anna Pitkälä, 019 758 5781, 040 330 5781
  • Terveystarkastaja Saara Rinne, 019 758 5772, 040 330 5772
  • Tekninen johtaja Paavo Vuori, 040 330 6810”

*******************************

Tänään aamulla saimme odottaa mielenkiinnolla miten markkinat ottavat vastaan perjantaina julkistetut pankkien stressitestit. Näyttää siltä, että testit vakauttavat tilannetta ja ne kertovat nyt avoimesti sen missä kunnossa pankit ovat. Uskoisin, että markkinat tulevat reagoimaan positiivisesti. Katsotaan.

Vielä ennen kuin tästä Helsinkiin lähden niin lyhyesti täytyy kommetoida opetusministerimme Henna Virkkusen avausta, jossa hän toivoo lisää tammikuussa alkavia opintoja korkeakouluihin. Tämä olisi erittäin tervetullut toimenpide tässä tilanteessa kun työpaikkoja ei välivuodeksi ole tarjolla ja toisaalta hyvä toimenpide minusta mihin aikaan tahansa. Ei ole mitään perustetta ylläpitää jäykkää järjestelmää jossa opiskeluun pääseminen vaatii yhtä onnistumista kesähelteillä pääsykokeissa. Minusta noin yleisesti opiskeluun pääseminen pitäisi tehdä joustavaksi vuodenaikasidonnaisuuden sijaan. Se helpottaisi monen nuoren tilannetta esimerkiksi varusmiesten ja nykyisin myös yhä useamman syksyllä ylioppilaslakin päähänsä painavan tilannetta ja kyllä tämä hienoinen aloittamisen hajauttaminen varmasti osaltaan olisi hyväksi myös asuntojen saamisenkin näkökulmasta. Tämä olisi mahdollista luoda nyt kun pääsykoejärjestelmää ollaan uudistamassa ja otan kyllä tyytyväisyydellä vastaan Virkkusen avauksen tästäkin. Pääsykokeista ei kokonaan pidä luopua, mutta varmasti on syytä miettiä keveämpiäkin malleja opiskelemaan pääsemiseksi.

Itseasiassa tällä hetkellä yliopistojen opinnoista vain muutama prosentti alkaa tammikuussa. Ja kyllä ajatusta on siinäkin, että opiskelumahdollisuuksia läpi kesänkin Virkkusen esityksen mukaan helpotettaisiin. Ehkä tässä pitäisi juuri ottaa sellainen valinnan ja mahdollisuuksien tarjoaminen ohjenuoraksi.

….

Tänään päivä töille Helsingissä. Eduskuntatalo oli hiljainen kuin huopatossutehdas. Ei edes niitä ahkerimpia Ben Zyskowicziä ja Erkki Pulliaista talolla näkynyt. No muuttomiehiä kuitenkin. Työhuoneemme siirtyvät nyt toisen päädyn jo saneerattuihin huoneisiin ja 70-luvun lopulla rakennetun Me kaksisataa -nimisen talon toinen osa pääsee näin saneerauksen alle. Mutta työt tänään tehdyiksi ja yksi mukava tapaaminenkin Helsingissä kokoomukseen liittyen ja yksi lehtihaastattelukin. Nyt kaikki valmista ja aikaa mökillä. Ilta siis vapaa – tosin kello jo 21.24. Huomenna sitten Päijät-Hämeeseen ja Padasjoelle nuotalle. Mukava päivä siis luvassa.

Tuossa illansuussa kävin katsomassa hieman paikkaa tuolle oman metsäojamme laskeutusaltaalle. Puhuin alueen suuremman maanomistajan kanssa ja mahdollisesti syksyllä tai talvella voisimme tuon laskeutusaltaan toteuttaa. Näin saisimme aika ison alueen niin metsä, suo kuin peltoalueekin ulkoisen kuormituksen Loppijärveltä kuriin. Suunnitelmat etenevät.

 

 

Kommentit