Maanantai, 25.04.2011

Blogi, maanantaina 25.04.2011

Katselen tässä juuri ikkunasta ulos. Koivuissa ei vielä aivan hiirenkorvia, mutta kauniisti turvoksiin on silmut jo. Näinä hetkinä puhkeavat. Kohta jälleen järvelle tai oikeastaan rannalle. Kevättä teille kaikille. Ensi viikolla täälläkin palaan jälleen politiikan kevääseen. Siinä riittäkin kerrottavaa ja pohdittavaa.

Hieno päivä tänäänkin takana. Tämä pääsiäinen tuli jotenkin niin oikeaan saumaan tämä vuonna. Sai hieman hengähdettyä ja nyt on virtaa jälleen kuin pienessä kylässä kohti uusia haasteita eduskunnassa. Huomenna siis eduskunnassa valtakirjojen tarkastus ja siitä se alkaa.

Mutta illalla myös Lopella kunnanvaltuuston kokous. Valtuustossa isona asiana PARAS II -lain vaatimana sosiaali-terveydenhuollon integraation valmistelu. Olen itse todella harmissani siitä, että neljäkymmentä vuotta jatkunut perinne Riihimäen seutukunnalla perusterveydenhuollon yhteistyössä tulisi näin tiensä päähän. On todella valitettavaa, että Paras-laki mahdollistaa nyt tällaisen ja ajaa itseasiassa meidän seutukuntaamme todella ison asekeleen takapakkia. On erittäin vaikea ymmärtää sitä, että vahvalla yhtenäisellä työssäkäynnin alueella ja seutukunnalla ei olisikaan yhteistä perusterveydenhoitoa varsinkin nyt kun juuri olemme saamassa voimaan lain joka mahdollistaisi palveluiden haun terkkarin alueella eri kunnista esimerkiksi työpaikan läheltä. Tämä mahdollisuus nyt romuttuu meillä jos tilanne näin etenee. Samalla on todella iso vaara, että erikoissairaanhoidon palvelut karkaavat kauaksi tältä alueelta ja sellaista kehitystä ei saisi päästää tapahtumaan. Esimerkiksi yhteispäivystyksen kariutuminen olisi iso askel taaksepäin sekin. Ja hyvin todennäköistä olisi sekin, että alueellamme yksityiset palvelut tulisivat valtaamaan alaan. Ei siinä sinänsä mitään pahaa ole, mutta vahva oma palvelutuontanto pitäisi kuitenkin olla perustana niin röntgeneissä kuin muissakin palveluissa.

Itse edelleen haluan uskoa siihen, että yhteistyön tahtoa Riihimäen seutukunnalta löytyy. Jos näin ei ole niin silloin Loppi ja Hausjärvi joutunevat hakemaan yhteistyökumppanit muualta ja jokainen voi vain miettiä miten se on kuntalaisten ja palveluiden näkökulmasta järkevää. Mutta meidän on pakko asia ratkaista ja sen myös teemme. Tässä jälleen yksi sellainen case missä on tehtävä myös ikäviä ratkaisuja. Valitettavasti. Mutta uskotaan vielä.

Hyvänä asiana huomenna valtuusto myöntänee lisämäärärahan kahdelle lisäopettajalle. Itse olen vahvasti ajanut Kormuun lisäopettajaa ja näin nyt koulu kasvaa tavoitteemme mukaisesti kaksiopettajaisesta kolmeopettajaiseksi. Uusi opettaja on viikossa noin 20 tuntia Kormussa ja täyttää opetustuntinsa sitten loppuun Launosten koululla missä sielläkin tarvetta lisäopettajalle. Toisella lisäopettajalla saamme opettajaresurssin sellaiseksi, että niin Läyliäisten kuin Kirkonkylänkin yli 30 ekaluokkalisen luokat saadaan jaettua. Vahvoja panostuksia siis tulevaan. 

Sitten esillä vielä kaksi valtuustoaloitettamme. Kumpikaan ei aivan täysin meitä vastaukseltaan tyydytä. Me haluamme edelleen, että lähiruuan osuutta lisätään Lopen kouluissa, päiväkodeissa ja muissa ruokapalvelun yksiköissä. Kilpailutusta tulee muuttaa niin että se on mahdollista. Ei nimittäin ainakaan minusta ole mitään järkeä, että seutukuntamme yhteishankita on ostanut maidot Sata-Maidolta paikallisen Herajoen Valion sijaan. Onko järkevää rekoilla maitoa viedä ympäri Suomea? Kyllä tässä pitää olla keinot hankkia lähimaitoakin? Tai juureksia, leipää jne. Aiheen nostamme huomenna vielä esille. Kuin myös toisen aloitteemme missä Tiina Seppälä esitti perusterveydenhoidon lasten erikoispalveluiden saantia myös Lopelta. Tavoitteenamme, että psykologi ja puheterapeutti voisivat olla Lopella yhden päivän viikossa. Lopen palvelutarve on noin 1,8 päivää ja varmasti olisi lapsien ja perheiden kannalta järkevää että ammattilainen tulisi Lopelle ja palvelun saisi täältä. Ei voi olla kovin vaikeaa. 

Ja isona asiana huomenna pöydällä myös Kormu-Launosten osayleiskaava. Se tuo alueelle monta sataa uutta tonttia ja kasvu on taattu. Kova juttu.

 

Kommentit