Maanantai, 24.05.2010

Blogi, maanantaina 24.05.2010

Uusi viikko alkuun. Sää muuttui kertaheitolla sateiseksi ja ainakin kymmenen astetta viileämmäksi, mutta kyllä se lämminkin sieltä vielä tulee. Eduskunnan alkava viikko jälleen supertiukka ja näyttää siltä, että samalla tahdilla painetaan aina heinäkuun alkuun asti. Tuo maamme suuri energiaratkaisupaketti työllistää nyt tässä joka päivä ja osaa kokouksista olemme vielä pidentäneetkin. On heitetty ilmaan väitteitä, että mm. meillä ympäristövaliokunnassa asian kanssa kiirehdittäisiin, mutta näin ei suinkaan ole. Yhtään esitettyä asiantuntijaa ei ole pois blokattu ja nyt myös siis kokouksiamme pidennämme ja olemme varautuneet myös ylimääräisiin kokouksiin. Asia on sellainen, että se vie juuri sen ajan mitä se vie. Ja se aika sille etsittävä. Menee sitten heinäkuulle reilumminkin.

Merkkejä maamme talouden elpymisestä tulee nyt myös tasaisesti. Tuoreimmat tiedot niin Työ- ja elinkeinoministeriöstä kuin myös ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:lta kertovat, että niin lomautukset kuin myös irtisanomisestkin ovat alkaneet vähentyä. Itseasiassa selvästi viime vuodesta. TEM:n luvut kertovat varsin kovaakin elpymistä. Ne näyttävät kolmanneksen pudotusta vaikka kysynnän kasvun merkit ovat vielä oraalla. Nopeaan toipumiseen ei vielä uskota, mutta kasvun merkkejä on siis ilmassa.

Kesä tulee vielä olemaan vaikea kun kouluista valmistuvat tulevat työmarkkinoiden käyttöön, mutta näyttää siltä, että pahin on nyt kuitenkin ohi. Alueellisesti kuitenkin eroja edelleen paljon ja myös kovia iskuja viime aikoinakin tullut tietyille alueille ja paikkakunnille. Ne aina paikallisesti pahoja ja tietenkin jokainen työttömyys inhimillisesti tragedia.

Maamme elvytyspolitiikka on nyt kuitenkin toiminut ja mustamaalaajien suurin pelottelu on osoittautunut turhaksi. Muistammehan miten suurten lomautusten kerrottiin olevan vain väliaskel irtisanomiseen. Näin ei tällä kertaa tapahtunut. Yritykset ovat selvästi paremmin pitäneet kiinni työntekijöistään kuin 90-luvun lamassa. Seurataan tilannetta ja voi olla, että vielä varsinkin nuorisotyöttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon tarvitaan lisäsatsauksia. Niihin pitää olla nyt valmis oikeaan aikaan.

Mutta nyt töiden pariin.

…..

Kello 21.18 ja juuri kunnanhallituksesta kotiin. Tänään laitoimme eteenpäin kunnanhallituksen suurimpana asiana 4948 hehtaarin maa-alueen osayleiskaavoittamisen. Pohjois- ja Itä-Lopen alueet Launosissa ja Kormussa saadaan näin uuden kaavan piiriin ja alueelle tulee kaiken kaikkiaan 207 uutta tonttia ja niistä 102 välittömästi kaavan hyväksymisen jälkeen myytävissä. Tämä tietenkin vaatii sen, että tonttien maanomistajat haluavat niitä myydä.

Mutta ehkäpä merkillepantavinta on se, että Kormun kylän alueelle tulee ”heti myynti- ja rakentamisvalmiita” tontteja 52 kpl ja lisäksi 17kpl vielä kantatie 54:n pohjoispuolelle. Eli kylän upea vanha kivikoulu on kyllä turvattu tulevaisuuteen jos vain tontteja halutaan myydä.

Asemakaavoitettavia alueita tulee Launosiin lisää noin 70 hehtaaria. Vanhan tiilitehtaan alueelle 36ha, Lintulan alueelle 16 ha, Santamäen kartanon seudulle 7ha ja Marjarinteen laajennusalueelle yhteensä 10ha. Mitä tämä tarkoittaa sitten Launosissa tontteina? Yhteensä 210 uutta omakotitalotonttia eli noin 600 uutta asukasta. Lisäksi Launosten eteläpuolelle tulee yli 33 uutta tonttia.

Teollisuus ja liikerakentamista mahtuu alueelle myös paljon. Silmänkannon risteysalueelle varataan 63ha, Kormunsuoralle 12ha+8ha, Kormun pohjoispuolelle Kartanontien varteen reservinä 9ha ja selvitysalueena Kormun suoran pohjoispuolelle ns. Makkarahuhdan alueelle 35ha. Erittäin mielenkiintoinen yritystoiminnan reservialue tullee myös Jylhäkummun alueelle eli Kantatien 54:n ja Vähikkäläntien risteykseen 9 ha uutta aluetta. Alue siis Vähikkäläntien länsipuolella risteysalueelta.

No tässä nyt lyhyt yhteenveto Itäisen Lopen kaavoitustilanteesta. Upeita suuria ja uskoisin, että muutenkin kilpailukykyisiä tontteja siis aivan Riihimäen kainaloon mm. Kormuntien varteen. Moottoritielle matkaa viitisen minuuttia.

Nyt kaavaehdotus nähtäville 16.6.-17.9.2010 ja toivotaan, että pääsemme rivakasti eteenpäin. Kannustan vielä kaikkia alueen maanomistajia tutustumaan ehdotukseen. Nyt on oikea aika vaikuttaa.

Mutta kun kaava aikanaan valmis ja hyväksytty niin sitten on alueella uskomattomat mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä. Toivotaan, että sitä halua on kaikilla. Se turvaa mm. Kormun koulunkin tulevaisuuden aivan takuuvarmasti pitkälle tulevaisuuteen.

No toinen asia minkä tässä ihan tyytyväisenä esille voisin nostaa on kotikuntamme talouden osavuosikatsaus 1/2010. Näyttää paremmalta kuin olemme odottaneet, mutta isoja kysymysmerkkejä edelleen ilmassa. Tuloslaskelmatasolla Lopen alkuvuosi on ollut kokonaisuutena 458 240 euroa ylijäämäinen. Ja esimerkiksi valtionosuusksien osalta näyttää siltä, että talousarviotavoitteemme tulee ylittymään. Ja esimerkiksi olemme hyvin verotuloarviossamme ja esimerkiksi yhteisöveron osalta kasvua on peräti 51,6% edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Ja erittäin merkittävää on se, että toimintamenojen kasvu on alkuvuoden aikana pysähtynyt ja itseasiassa ne ovat kokonaisuutena jopa vähentyneet 0,4 prosenttia. Toimintatuotot ovat tarkastelujaksolla kasvaneet edellisvuodesta jopa 9,7 prosenttia. Mutta vaikka nyt näyttää hyvältä ja paremmalta niin ilmassa suuriakin kysymysmerkkejä ja eletään tarkasti.

Muuten tuo kunnanhallituksemme esityslista ja pian jo myös tämän illan kokouksen pöytäkirja löytyy netistä osoitteesta: Lopen kunta kunnanhallituksen esityslistat ja
Pöytäkirjat

…..

Muuten päivä tänään ensin aamusta töiden parissa ja sitten päivällä mukavat hetket Lopen Kirkonkylän koululla ja tutustuminen uuteen yläkouluumme ja lukioomme. Syksyllä sitten myös kalustus kunnossa ja toivottavasti saneerausosakin. Vihkiäisiin saamme vieraaksi itse opetuministerimme Henna Virkkusen. Aika upea juttu. Henna kanssa ajattelin vielä tutustua myös Riihimäen lukioon. Katsotaanpa sitä lähempänä.

….

Huomenna sitten jatkamme energia-asian asiantuntijakuulemista eduskunnassa. Huomenna ei poikkeuksellisesti olekaan täysistuntoa ja näin löysimme Mietaan Jussin kanssa yhteisen talkoopäivän. Olemme Juhan kanssa mukana eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmässä ja huomenna jälleen yksi meidän talkoopäivä. Tukiryhmäämme johtaa Sanna Lauslahti ja tänä keväänä meistä 200 kansanedustajasta yli 60 kansanedustajaa tekee päivän tai kaksi vapaaehtoistyölle. Meidän päivä huomenna. Lähdemme klapitalkoisiin. Juha Mieto muuten siinä aivan paras. Jos minä sitten pinoon.

Kommentit