Maanantai, 24.03.2008

Blogi, maanantaina 24.03.2008

Nyt jälleen jo kohti töitä. Eduskunnassa edessä erittäin tiukka viikko valtiontalouden vuosien 2009-2012 kehysten lähetekeskustelun kanssa. Se jo tänään työllistää. Eilen siis vielä nautimme vain Suomen Turusta ja pääisiäisen ajasta rauhoittuen ja nauttien hyvästä ruuasta ja vain ajasta. Tänään kotiin ja nyt jo takan mökkikeikkakin. Alkuun näytti siltä, että linnut eivät tänä talvena ruokaa edes halua, mutta nyt helmikuun lopulla menekki on kasvanut ja isopussille pähkinää ja talimakkarat menevät hetkessä. Tosin osansa herkuista näyttää vievän orava jolla jo valmis polku ruokapaikalle ja myös käpytikka, joka aina ensimmäisenä hyökkäämässä eväille kun lisää ruokaa laittaa. No kohta jo kevät etenee niin että ruokaa alkaa jälleen luonnostakin löytyä, mutta tärkeää on nyt muistaa hoitaa työ loppuun asti. Pahinta on lopettaa ruokinta kesken. Pahempaa kuin se, ettei ruokkisi lainkaan.

Yksi sellainen aihe jota halusin tältä viikonlopulta hieman kommentoida oli tuo Ylen Taloustutkimuksella teettämä selvitys siitä miten kansa kokee Kanervan tilanteen. Tutkimuksen mukaan julkinen anteeksipyyntö riittää 69 prosentille suomalaisista. Eli seitsemän kymmenestä suomalaisesta on valmis antamaan Kanervalle jatkon ulkoministerinä. Kanervan eroa sen sijaan vaatii 23 prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Ehkä mielenkiintoisinta oli se miten eri mediat tätä tutkimusta käsittelivät. Osa nosti ensin pääotsikoksi ”Joka neljäs haluaa Kanervan eroavan” tai STT:n hengessä ”Kysely: Joka neljännen mielestä Kanervan pitäisi erota”, mutta osa muotoili tutkimuksen tuloksen muotoon ”Kanervan anteeksipyyntö riittää enemmistölle” tai ”Kysely: Kanervan anteeksipyyntö riittää”. Ehkä mielenkiintoisinta oli se, että osa medioista ensin kirjoitti uutisen toisinpäin ja sitten otsikko vaihtui toiseksi?? Itse jäin miettimään hieman otsikkovalintoja ja niiden taustoja.

Toinen mieleen jäänyt viikonlopun uutinen kertoi, että suuret puolueet kisaavat tiukast ns. keskiluokan äänistä. Maassamme on noin 2,2 miljoonaa palkansaajaa. Uutinen nousi esille Ylen uutisten tutkimuksesta, jonka mukaan 28 prosenttia 819 000 toimihenkilöistä ja peräti 30 prosenttia 594 000 ylemmistä toimihenkilöistä äänestäisi kokoomusta. Toimihenkilöistä 20 prosenttia äänestäisi nyt keskustaa.

Yrittäjien keskuudessa olemme kasvattaneet suosiotamme merkittävästi. Alkuvuodesta kokoomuksen kannatus on noussut yrittäjien keskuudessa noin 34 prosentista aina yli 40 prosenttiin. Muutos on tapahtunut helmikuun jälkeen. Samaan aikaan keskusta on niiannut yrittäjien ja johtavassa asemassa olevien keskuudessa peräti noin 29 prosentista noin 25 prosenttiin.

Hieman huolestunut olen tosin siitä kehityksestä mitä on tapahtunut nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa. Sekä kokoomus että keskusta ovat menettäneet kannatustaan samaan aikaan kun mm. opintorahaa nostetaan 15 vuoden odotuksen jälkeen ja opiskelijan ns. vapaantulonrajoja korotettiin jo 30 prosentilla. Kaikki muutkin merkittävät puolueet ovat menettäneet kannatustaa nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa eli niin oppositiossa kuin hallituksessakin. Tämä siis tutkimuksen huolestuttava tulos ja siihen pitää puuttua. Se vaatii toimia.

Mistä sitten demarien kannatus kumpuaa. Sosialidemokraattien äänestäjät löytyvät 761 000 työntekijän joukosta. Työntekijöistä 28 prosenttia äänestäisi tällä hetkellä SDP:tä. Demarien takana työntekijöiden suosiosta kisaavat keskusta ja kokoomus. Sen sijaan vain 12 prosenttia työntekijöistä luottaa vasemmistoliittoon. Se on varsin mielenkiintoinen tulos.

Niin ja aktiivisesti äänestävien eläkeläisten keskuudessa puolueet ovat suuruusjärjestyksessä SDP, keskusta ja kokoomus. Mielenkiintoinen tulos tämäkin, kun katsoo esimerkiksi sitä mitä nykyinen hallitus on tehnyt edeltäjäänsä verrattuna. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta verotus on nyt alennettu eläkeläisten kohdalla samaksi kuin vastaavaksi palkkaasaavien kohdalla. Tämä ei SDP hallitusvastuussaan hoitanut. 20 euron kansaneläkkeiden tasokorotus ja kaiken kaikkiaan yli 50 euron kansaneläkkeiden nousu on koko luokkaa mitä ei miesmuistiin ole kertarysäyksellä tapahtunut. Ja samaan aikaan myös eläkkeiden indeksikoria tarkastellaan oikeampaan suuntaan ja tehdään sosiaaliturvan kokonaisuudistusta. Varsin mielenkiintoista siis kannatusheilahtelut peilattaessa niitä nyt tehtyihin uudistuksiin. Tulos siis laittaa miettimään ja hyvä niin.

Mutta nyt huomisen istunnon asioiden pariin. Uusi tiukka työviikko edessä.

Kommentit