Maanantai, 23.01.2012

Blogi, maanantaina 23.01.2012

Tiukka kaksiviikkoinen tästä käyntiin. Kampanjan jatkui jo nyt aamuvarhaisella täällä Helsingissä. Sauli näkyy ja kuuluu liikenteessä ja nyt mennään eikä meinata. Upeinta on ollut huomata miten eri puolueista on tullut koko ajan uusia tukijoita ja tekijöitä mukaan. Jo eilen Hotelli Presidentin vaalivalvojaisissa nähtiin muidenkin puolueiden jäseniä ja kannattajia ja nyt mukana jo tekemässä. Kiitos teille kaikille ja kiitos myös uusi tukijoille jotka olette tulleet mukaan nyt kakkoskierroksen startatessa. Olette kaikki lämpimästi tervetulleita äänestitte sitten ekalla kierroksella ketä tahansa ja jos vaikke ette edes äänestäneetkään. Tervetuloa.

Nyt siis liikkeelle ja matkaan. Tänään sitten Päijät-Hämeeseen ja sieltä eteenpäin.

Päivä tänään Helsingissä ja sitten Päijät-Hämeessä Vierumäellä. Sporttiasioiden parissa aika pitkälti, mutta myös mennen tullen kampanjaa ja tulevaa. Palataan siihen.

Mutta jos muutaman sanan eilisestä.

Minusta eilinen vaalitulos oli ennen muuta historiallinen. Nyt se on todistettu, että vastakkain asettelu on todenteolla ohi. Suomalaiset äänestivät toiselle kierrokselle kaksi hyvin samanlaista ehdokasta ja äänestivät persoonaa ja osaamista perinteisen vasemmisto-oikeisto-asetelman sijaan. Minusta se on tämän vaalin suurin juttu. Ei kangistuttu puolueeseen ja äänestetty automaattisesti sen mukaan tietyn puolueen ehdokasta vaan verrattiin avoimesti itse ehdokkaita ja heidän arvomaailmoitaan ja tehtiin sen pohjalta oma itsenäinen ratkaisu. Minusta se on hieno juttu.

Nyt meillä on toisella kierroksella kaksi ehdokasta. Itse olen koko ajan pitänyt tiukasti kiinni siitä, että en lähesty omaa ehdokastani toisen ehdokkaan kautta. En siis vertaa Saulia nytkään toiseen ehdokkaaseen, Pekkaan, vaan tarkastelen Saulia ihmisenä ja ehdokkaana.

Ulkopolitiikka on presidentin keskeisin tehtävä. Tässä valossa Sauli Niinistö on kova. Uskallan sanoa, että hänellä on poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen osaaminen ulkopolitiikasta. Ei siis mistään valiokunnan johtamisesta tai sellaisesta vaan nimenomaan suurten asioiden hoitamisesta kansainvälisellä kentällä. Suomessa ministerinä pitkään – ensin oikeusministerinä ja sitten valtiovarainministerinä. Sen jälkeen Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Eduskunnan puhemiehenä. Ja erittäin merkittävänä meriittinä voi pitää sitä, että Niinistö toimi koko Euroopan suurimman ”puolueen” EDU:n puheenjohtajana neljä vuotta ja tästä Euroopan eteen tekemästä työstä hän sai myöhemmin kutsun EPP:n kunniapuheenjohtajaksi. Listalle voi lisätä vaikkapa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin hallintoneuvoston jäsenyyden ja puheenjohtajuuden. Ja IMFC:n jäsenyyden jossa Saulin vastuulla oli Pohjoismaat ja Baltianmaat. Ecofin-neuvoston ja Euro-ryhmän puheenjohtajuus jne. Lista on sellainen, että toista ei Suomessa ole. Ja nyt voi hyvin pohtia itse kukin sitä, että kuinka paljon tulevaisuudessa ulkopolitiikkaan tulee nivoutumaan ja vaikuttamaan myös maailmantalous. Ja siinä Saulin meriitit ja osaaminen on kovaa valuuttaa.

Ulkopolitiikassa siis Sauli Niinistö on ehdoton ykkönen.

Mitä sitten tulee muuhun. Itse olen aina ihaillut Saulin tapaa toimia ja johtaa esimerkillä. Kun hoitaa yhteisiä asioita niin se pitää tehdä vielä paremmin kuin omien asioiden hoitaminen. Kun käyttää yhteisiä rahoja niitä tulee hoitaa vielä paremmin kuin omia rahoja jne. Se on sellainen asenne jota minä arvostan.

Arvostan myös Saulin tapaa toimia johdattelijana. Hän ei sano, että hänen arvonsa olisivat ne joita meidän kaikkien tulisi ”kunnioittaa” ja arvostaa. Siksi hän ei haluakaan puhua itsestään arvojohtajana. Hän haluaa kunnioittaa erilaisia arvoja, mutta on samaan aikaan valmis myös herättelemään keskustelua jos näyttää siltä, että maassamme ollaan menossa väärille urille. Tästä herättelystä on hyvä esimerkki se miten Niinistö on nyt puuttunut ahneuden maailmaan. Ahneus on liian kauan johdattanut montaa ja montaa. Siksi siihen on nyt syytä puuttua ja tässä Sauli on ollut oikealla tavalla johdattelija ja herättelijä. Tai huoli lapsista ja nuorista.

Jos aivan lopuksi katsoo Saulia ihmisenä niin on helppo nostaa hattua. Hän on tehnyt huikean uran, ollut perheenisä, yksinhuoltajaisä, puolivallaton leskimies ja jälleen taas rakastava puoliso upean Jennin rinnalla. Elämä ei ole ollut helppo eikä itsestään selvyys ja juuri se on hionut Saulista Saulin. Miehen joka omistautuu sille mihin ryhtyy. Omaa suuren sydämen ja tekee työn ja kantaa vastuun. Oikeaan aikaan sopiva pilke silmäkulmassa. Sellaista minä arvostan.

Minun on helppo suositella Saulia sinullekin. 

Ja Saulin ohjeen mukaan niin sovitaan me Saulin tukijat niin, että teemme kaksi seuraavaa viikkoa töitä hyvässä hengessä omaa porukkaa kannustaen, ei muita moittien taikka arvostellen.

…..

Eilisen vaalin tulos osoitti Sauli Niinistön sanoin, että ”aikaisempi voimakas poliittinen jako on melkoisella tavalla rikottu näissä vaaleissa”. Ja hyvä niin.

Itse olisin todellakin suonut Paavo Väyryselle kakkoskierroksen paikan. Paavo Väyrynen teki upean kampanjan. Mutta nyt kansa päätti näin ja meidän on aika katsoa eteenpäin. Itse kuitenkin uskon, että Väyrysen aika ei ole ohi. Hän tulee varmasti vielä ensi kesänä tavalla tai toisella kääntämään keskustassa toisenlaisen lehden. Se voi olla toki joku muukin puheenjohtajana kuin hän. Ehkäpä Riikka Manner?

Mutta isojuttu oli tietenkin Vihreiden ja Pekka Haaviston vastajytky. Se oli kova vastaisku perussuomalaisia kohtaan ja se myös näytti pysäyttäneen soinilaiset. Vastajytky toimi ja ehkä se loi näiden vaalien ainoan selkeän vastakkainasettelun eli vihreät vastaan perussuomalaiset. Siinä voitto vihreille. Se myös aloitti perussuomalaisissa kovan kritiikin ja mielenkiintoista nähdä saako Soini rivinsä vielä suoriksi. Toivottavasti.

Ja kyllä iso uutinen oli myös SDP:n ja koko vasemmiston tyly tulos. Uskoisin, että demareissakin katsellaan pian löytyisikö sieltä myös ”omaa väyrystä” joka veisi puolueen takaisin omille juurilleen.

Olisi muuten mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa oikeastaan kaikkien puolueiden seuraavissa palavereissa. Niissä tehdään suomalaista tulevaisuuden historiaa varmasti kaikissa.

Mutta nyt siis katse kakkoskierrokselle. Tänään rakensimme tulevan kahden viikon aikataulua ja kalenteri on mukavasti tässä täyttymässä. Olen sen luvannut Saulille ja Jennille, että työtä jatkan. Omistautuneena minäkin. Ja muuten tule sinäkin mukaan.

 

Kommentit