Maanantai, 22.11.2010

Blogi, maanantaina 22.11.2010

Omaishoitajien viikko alkaa tästä. Tärkeä aihe joka ansaitsee oman viikkonsa ja paljon muutakin. ”Omaishoitaja – oman elämänsä sankari” on tällä kertaa viikon teemana ja 21.-27.11. vietettävä omaishoitajien viikko kertoo monella tavalla tämän päivän omaishoitajien arjesta ja sankaruudesta. Tänäänkin yli miljoona omaista auttaa Suomessa läheisiään päivittäisissä toimissa. Heistä omaishoitajia on noin 300 000, mutta vain 36 000 saa kunnilta omaishoitajan tukea. Omaishoidon kustannukset ovat siis koko maassa edelleen noin vajaa sata miljoonaa euroa. Mutta samaan aikaan unohtuu, että jo nämä kaikki ihmiset hoidettaisiin laitoksissa omaishoitajien sijaan olisi lasku yhteiskunnalle arvioiden mukaan jopa 1,2 miljardia euroa.

Peruspalveluministeri Paula Risikko on ottanu asian sydämene asiakseen ja hän totesi eilen, että kunnan tiukka talous tai taloudellinen taantuma ei ole järkevä syy omaishoidon tuen määrärahojen vähentämiseen ja vetosikin, että kuntien tulee ja kannattaa varata riittävästi määrärahoja omaishoitajien tukemiseen. Tämä sijoitus maksaa itsensä takaisin säästöinä, joita omaishoitoa tukemalla saadaan pitkäaikaisen laitoshoidon ja muiden omaishoitoa kalliimpien palveluiden kustannuksissa.

Tällä viikolla siis nostamme erityisesti esille omaishoitajien tilanteen. Esillenoston ansaitsee myös mm. Sastamalan kaupunki joka on Arto Satosen ja kumppaneiden johdolla tehnyt ratkaisun, että omaishoidon tuki maksetaan aina kun sen kriteerit täyttyvät. He ovat siis oivaltaneet sen, että omaishoito on ennen muuta inhimillinen tapa hoitaa läheisiä, mutta myös kunnalle todella edullinen verrattuna laitoshoitoon. Sastamalalle siis pisteet ja kunniamerkki.

Tällä viikolla tulemme käsittelemään omaishoitajien asiaa ja tilannetta myös eduskunnassa. Kollegani Arto Satosen aloite on etenemässä ja tulee parantamaan jälleen omalta osaltaan kovaa työtä tekevien omaishoitajien työtä. Eli jos pisteet ja kunniamerkin ansaitsee Sastamala niin ennen muuta sen ansaitsee jokainen omaishoitajan työtä tekevä.

Tuo Satosen lakialoite joka nyt etenee hallituksen esityksenä parannettaa työntekijöiden mahdollisuuksia jäädä väliaikaisesti pois työstä perheenjäsenen hoitamiseksi. Ehdotetusta työntekijän perheenjäsenen hoitamiseksi tarkoitetusta palkattomasta poissaolosta ei aiheutuisi työnantajalle välittömiä kustannuksia. Sen sijaan välillisiä kustannuksia aiheutuisi muun muassa sijaisten rekrytoinnista ja perehdyttämisestä. Asia on lähtenyt siis liikkeelle Satosen aloitteesta 2007. Aloitteessaan, jonka itse siis myös allekirjoitin ja sitä näint tuin, Satonen ehdottaa työsopimuslain muuttamista siten, että omaishoidon tuella omaishoitajana toimiva henkilö olisi oikeutettu enintään kolmen vuoden palkattomaan vapaaseen työsuhteestaan. Ja nyt tämä toteutuu. Hieno juttu. Asia huomenna lähetekeskustelussa ja tarkoitus saada arkipäivään eli voimaan 1.3.2011 alkaean.

Omaishoitajien viikko siis näin käyntiin.

….

Tänään upea talvinen päivä täällä Lopella. Aamupäivä töitä kotikoneella ja jo yksi palaveri järjestelyssä Italian suuntaan. Illalla sitten tuo hieman erilainen tilaisuuteni Hämeenlinnassa. Aina täytyy keksiä jotain uutta. Illasta vielä tänään kuviakin sitten tänne. 

Kello 21.33 ja juuri Hämeenlinna-päivästä kotiin. Illan historian ensimmäinen Timon Toisenlainen Tilaisuus täytti ja ylitti kaikki odotuksemme. Ihastuttava piskuinen Eeva Räsäsen Eevan Toiset Kengät kauppa oli viimeistä paikkaa myöten täynnä ja kun muutama peruutus tuli päivällä niin muutama yllätysvieras täytti kivasti paikat. Valtaosa väestä tällä kertaa Hämeenlinnasta, mutta myös muista kunnista mm. Janakkalasta ja Hausjärveltäkin väkeä mukana ja tunnelma rattoisan mukana. Idea oli nimittäin juuri se. Ei tupailtaa ja tiukkaa pönötystä ja politiikan paatosta vaan erilaisessa paikassa rentoa jutustelua. Tänäänkin jutuissa esillä niin kyläkoulut ja kouluasiat muutenkin, yritysten verotuksen tulevaisuus, Hämeenlinnan lukio ja ammattikoulun yhdistämissuunnitelmat ja myös Hämeen vetovoimakysymykset. Siis uskomattoman paljon hyviä ja hieman erilaisiakin keskustelun aiheita ja erilaiseen tyyliin. Minäkin pidin. Ja piti väkikin kokemastaan. Kolmisenkymmentä henkeä kaiken kaikkiaan paikalla kävi ja lähes kaikki saivat vielä kotiinvietäväksikin ison kenkälaatikon. Parhaat kaksikin.

Mutta kiitos ennen muuta Eeva Räsäselle ja Meri-Tuulia Huurresalolle illan junailuista. Kaikki oli niin kuin en edes osannut toivoa. Illan anti oli sellainen, että lupaan, että nämä saavat jatkoa. Timon Toisenlainen Tilaisuus II ja III:kin jo muutaman porukan ideariihessä pyörimässä ja toivottavasti pian niistä jo teillekin kerrottavaa. Ja niin itseasiassa miesten iltakin tulee. Tämä ilta nimittäin aiheutti sellaisen palautemäärän hengessä ”mekin haluamme”, että ilta tai päivä on tulossa. Olen alustavasti varannut ampumaradan ja mukana tapahtumassa myös muutama mielenkiintoinen yhteistyökumppani. Eli kuuluu teillekin.

Mutta päivä näin pakettiin.

 

Kommentit