Sunnuntai, 21.11.2010

Blogi, sunnuntaina 21.11.2010

Haja-asutusalueiden jätevesiasetus jatkaa edelleen keskusteluiden lähes ykkösteemana on sitten paikka mikä tahansa. Eilenkin niin Riihimäen saksalaisilla joulumarkkinoilla kuin Janakkalan Kokoomuksen 90-vuotisjuhlissakin useampi tuli aiheesta keskustelemaan ja ihmettelemään miten asiaa ei saada kuntoon. Oli pakko vastata, että asian päällä istuu niin tukevasti keskustalainen ympäristöministeri Paula Lehtomäki ja että olen itse menettänyt toivoni, että hän asiaa korjaisi. Näin ollen nyt odotankin itse, että perustuslakivaliokunta antaa aiheesta lausuntonsa. Mediassa jo ennakoitiin huhuja perustuslakivaliokunnan kannanotosta ja parhaimmillaan valiokunta tulee tiistaina ”kaatamaan” koko asetuksen perustuslain vastaisena. Kyse olisi siitä, että ministerin antama asetus olisi säätelyltään liian tiukkaa ja velvoittavaa ja kyseisen tyyppinen asia tulisi hoitaa laki-tasolla. Tässä nyt taitaa olla viimeinen toivomme. Lehtomäen erikoitse mm. ikään perustuvat höllennykset näyttävät myös olevan vastatuulessa ja en itse sellaisia ymmärrä, kun kuitenkin jätevesiasetuksen tavoite on lähivesien ja pohjavesien suojelu. Jotenkin tuntuisi erikoiselta, että kiinteistönomistajan iällä olisi joku suora yhteys jätevesiin. Uskon kuitenkin että omistusta paljon oleellisempaa ympäristön näkökulmasta on se miten kyseistä taloa tai mökkiä käytetään. 

Mutta edelleen siis elättelemme toivoa, että saisimme kyseisen asetuksen kaatumaan ja aikaiseksi uuden paremman ja oikeudenmukaisemman. Tavoitteesta eli lähivesien ja pohjavesien suojelusta olen tottakai samaa mieltä, mutta nykyinen asetus on toimimaton ja kohtuuton monestakin näkökulmasta. Asetuksen vesien puhdistusvaatimuksia tulee tarkastella alueittain ja paikallisesti. Ei puhdistusvelvoitteen tarvitse olla sama kaukana vesistöistä sijaitsevalla kuivanmaan kiinteistöllä kuin rantasaunalla ja järvenrannalla olevalla huvilalla. Järkeä tähän. Ja sitten on syytä tehdä laitteiden testaukset pakollisiksi. Niin, että kiinteistön omistaja tietää aina mitä hän ostaa ja mitä hän saa. Laitetestaus tulee siis hoitaa puolueettomalla taholla ja oikeilla kuromilla. 

Ja aivan keskeisenä asiana pitää olla tiedotuksen saattaminen lopultakin kuntoon. Ei riitä, että ministeri Lehtomäki puhuu, että tiedotusta lisätään ja parannetaan. Se vasta riittää että niin myös tapahtuu arjessa ja se tarkoittaa itseasiassa kiinteistökohtaista neuvontaa, niin että jokainen talo ja mökki katsotaan erikseen mitä kyseinen paikka jätevesien käsittelyn näkökulmasta vaatii. Monelle paikalle nimittäin riittää imeytyskaivot tai kenttä, kuivakäymälä jne. Ei joka tölliin kannata myydä eikä varsinkaan ostaa kalliita yli 10 000 euron panospuhdistamoita. Tässä meitä ihmisiä pitää auttaa puolueettomasti kunnallisen neuvonnan kautta ja se vaatii resursseja merkittävästi lisää.

Mutta toivo siis vielä tiistain perustuslakivaliokunnan lausunnossa. Sen jälkeen asia tulee meille ympäristövaliokuntaan jos asetus on vielä ”elossa” perustuslakitarkastelun jälkeen. Ja lupaan, että helpolla en asiaa enkä ministeriäkään tule ympäristövaliokunnassa päästämään. Nyt tämähän pitää saada joku tolkku. Hyvällä tai kovalla.

Ehkä yksi surullisimpia episodeja tämän kaiken kaikkiaan surullisen asian ympärillä nähtiin kun ympäristöministeri Paula Lehtomäki ryhtyi suitsimaan oman puolueensa toimijoiden suita. Lehtomäki syytti hänen kanssa erimieltä olevia keskustalaisia ” keskustan edun vahingoittamisesta” ja arvosteli heitä ”oman edun tavoittelusta”. Kommentit yllättivät. On todella vakaa ryhmäkuriin pakottamista jos omat ajatukset ja mielipiteetkin halutaan vaimentaa. Minä nostan hattua heille keskustalaisillekin jotka uskaltavat nostaa esille jätevesiasetuksen suuret ongelmat. Ei ole mitään järkeä vaieta jos tietää ja ainakin itse kannustan keskustankin aktiivisia ja toimivia kansanedustajia tuomaan mielipiteet kuuluviin tulevaisuudessakin. Vain sillä tavalla saamme aikaan muutosta. 

Janakkalasta tuli illalla vielä useampi viesti. Kiitokset Janakkalaankin, että sain olla mukana upeassa juhlassanne. Janakkalan Kokoomus voi hyvin ja sen aisti mitä parhaiten myös 90-vuotisjuhlassa. Puheessani esillenostamien asioiden parissa olen valmis tekemään työtä ja katsotaan miten pääsisimme mahdollisimman pian liikkeelle. Eilen jo Janakkalassa keskustelin muutamista asioista mm. hallituksen puheenjohtajan keskustalaisen Merja Taposen kanssa kuin myös tuoreen tulevan kunnanjohtajan Anna-Mari Ahosen kanssa. Viristyksiä on myös muutamia muita.

Mutta nyt sunnuntain pariin. Aloitellaan koneen ääressä. Muutama kolumni ottaa kirjoitusta ja muutama palaverikin.

 

……………

Lapset puhuvat suvaitsevaisuudesta. Lapsen oikeuksien juhlapäivän (20.11.) kunniaksi Suomen UNICEFin 2010 tuottama video. Toivon, että te ja me kaikki katsomme tämän videon. Ajatuksella. Minua kosketti.

 

Kello 22.41 ja aika kiittää tästä päivästä. Illalla vielä kolme tuntia tuoreita studiokuvia kampanjamme ja myös median käyttöön. Ainakin omasta mielestäni ihan kivoja ja hieman erilaisia jälleen. Yksi puhe ja yksi kolumni päivän muuna antina ja vastinetta Hämeen Sanomiin turvesoiden vaikutuksista lähivesiin. Lehti uutisoi niin kovin positiivisesti turvesoiden vaikutukset ja kun arki kuitenkin järvien rannoilla on ihan muuta. Kun aiheen nostin esille Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyssä niin sain kolmattakymmentä yhteydentottoa järvien rannoilta ja kiitosta että asiaan uskaltaa joku puuttua. Tottakai.

Mutta nyt sunnuntai aina hyvin paketissa. Irlannin taloustilannetta olemme seuranneet koko viikonlopun ja tilanne näyttää huonolta. Neuvotteluja käydään ratkaisun löytämiseksi. Minusta maamme ei nyt pitäisi lähtetä mukaan ilman vakuuksia ja takuita vaikka muut maat toisin päättäisivät. Oma taloutemmekin vaatii nyt kaiken mahdollisen. Mutta seurataan ja olen varma, että valtiovarainministeri Jyrki Katainen tuo esityksen joka on paras mahdollinen ja ennen muuta esitys joka on tehty itsekkäästi maamme näkökulmista. Katainen totesikin jo, että ”Eduskunta pääsee ottamaan kantaa tähän analyysiin, eli onko Irlannin kriisi sellainen joka levitessään uhkaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja työpaikkoja ja suomalaisia ihmisiä vai ei”. Samalla tilanteen vaikeudesta Katainen totesi, että ”kriisi pitää yrittää hoitaa pois, jotta ei tapahdu tartuntaa eikä tapahdu totaalikatastrofia”.

Mutta huomenna jatkamme. Pitkä päivä edessä ja illalla jotain aivan uutta ja ennen kokematonta. Timon Toisenlainen Vaalitilaisuus Hämeenlissa. Pari peruutuspaikkaa on nyt tarjolla eli nopeimmat nappaavat ne. Muuten ilta loppuun buukattu Eevan Toisen Kengät kaupassa ma 22.11. klo 18-21. Mukana myös ystäväni meikkitaiteilija Sanna Liljamo. Mukava ilta huomennakin luvassa.

Kommentit