Maanantai, 21.12.2009

Blogi, maanantaina 21.12.2009

Tuo Aamulehden uutisointi liittyen verohallinnon toimenpiteisiin on aiheuttanut hieman hämmenystä ihmisten keskuudessa. Muutamia yhteydenottoja myös minuun tullut ja ehkä hyvä hieman täälläkin aihetta käsitellä.
Perintöveron keventäminen ja lopulta siitä kokonaan luopuminen ovat olleet meille kokoomuslaisille tärkeitä tavoitteita. Siksi nostimme kohtuuttomat perintöverot esille myös eduskuntavaaleissa 2007 ja halusimme tehdä remonttia tälläkin sektorilla.

Lupasimme silloin, että jos saamme teiltä äänestäjiltä vahvan valtakirjan niin yhtenä tekona tulemme keventämään kovalla kädellä perintöverotusta.

Laskeskelin tuossa, että vaalikauden puolivälissä olimme toteuttaneet meidän Kokoomuksen vaalilupauksista jo51, olimme päättäneet hallituksessa toteuttaa 11 ja selvityksen alla oli 20 lupaustamme. Siis kahden vuoden työn jälkeen oli tapahtunut jo 82 tavoitteen osalta eli 88 %:ssa kaikista tavoitteista. Merkille pantavaa, että yhdestäkään Kokoomuksen eduskuntavaalien 2007 tavoitteesta ei ole luovuttu.

Mutta siis tämä perintöverocase oli yksi mitä lupasimme hoitaa ja hoidimme. Heti hallitusvastuumme alkajaiksi toteutimme yleisen perintöveron kevennyksen. Vuoden 2008 alussa korotimme perintöveron eli verotettavan perinnön alarajan 3 400 eurosta 20 000 euroon. Eli alle 20 000 euron perinnöistä ei veroa makseta enää lainkaan. Samalla korotimme lesken vähennysoikeuden 6 800 eurosta 60 000 euroon ja alaikäisten lasten vähennysoikeuden 3 400 eurosta 40 000 euroon. Näillä toimenpiteillä tänään kolme neljäsosaa kaikista perinnöistä eli 75 prosenttia perinnöistä on täysin verovaiata. Perintöveroa ei siis enää makseta kuin 1/3 perinnöistä, kun edellisen hallituksen aikana suhde oli toisinpäin. Vain 1/3 perinnöistä oli verovapaita.

Samaan aikaan Jyrki Kataisen johdolla poistettiin kokonaan ns. kolmas veroluokka. Tämä tarkoitti mm. sitä, että avopuolisoiden perintöverotus keventyi. Ja vielä tämän vuoden alussa 2009 teimme uudistuksia perintöverotukseen, kun lasten ja puolisoiden perinnön ja lahjojen veroprosentteja alennettiin edelleen kolmella prosenttiyksiköllä.

On siis helppo todeta, että perintöverotusta on kevennetty erittäin merkittävästi ja nimenomaan Kokoomuksen lupauksesta, vaatimuksesta ja toimesta.

Mutta sitten tähän Aamulehden ja Ylen aiheuttamaan kohuun mikä johtuu hyvin paljon epätarkasta uutisoinnista. Näistä jutuista huolimatta perintöveroa ei olla kiristämässä. Ei.

Kyse on siitä, että Verohallinto on ilmoittanut (valitettavasti hieman huonosti tiedottaen), että he yhtenäistävät nyt perittävän omaisuuden arvoituskäytännön eduskunnan säätämän lain mukaiseksi. Tähän asti meitä suomalaisia on kohdeltu hyvin erilailla sen mukaan missä olemme asuneet ja mitä olemme missäkin päin omistaneet tai perineet. Lähtökohta pitää kuitenkin olla se, että pelisäännöt ovat samat ja verohallintoa ohjaakin eduskunnan säätämä edellä kertomani laki. Verotuksen tulee olla tasapuolusta.

Kyse ei siis ole maamme hallituksen tai poliittikkojen nyt tekemästä päätöksestä vaan vain siitä, että Verohallinto ryhtyy vihdoin toteuttamaan jo pitkään voimassa ollutta lakia oikein. Voi tosin kysyä, että miksi vasta nyt? Sekin kysymys pitää osoittaa verohallinnolle politiikkojen sijaan.

Eli laki Perintö- ja lahjaverosta on yksiselitteinen. Sen yhdeksännessä pykälässä todetaan, että ”omaisuus arvostetaan käypään arvoon”. Tämä tarkoittaa siis todennäköistä kauppahintaa millä perittävä esimerkiksi asunto voitaisiin sillä hetkellä myydä vapailla markkinoilla.

Tätä käyvän arvon arvostamisohjetta on sitten tulkittu hyvinkin kirjavasti eri puolilla maata. Tästä siis on johtunut se, että meitä suomalaisia on asuinpaikan mukaan kohdeltu hyvinkin epäoikeudenmukaisesti asuinpaikkamme mukaan.

Eli kyse ei ole siitä, että kerrostalo kolmion arvo olisi jatkossa sama Riihimäellä, Lahdessa, Forssassa puhumattakaan Helsingistä tai Tampereesta tai Kuusamosta. Mutta jatkossa perittävä omaisuus arvostetaan kaikkialla samoilla pelisäännöillä käypään hintaan eli hintaan millä kyseinen asunto myytäisiin Kuusamossa, Lahdessa tai Helsingissä. Käypä arvo siis lasketaan samoilla perustein ympäri maan. Eli siellä niiden verotoimistojen alueella missä lakia on noudatettu ei muutosta nykytilanteeseen tule. Perijät ja lahjoja saavat ovat siis jatkossa samassa asemassa koko Suomenmaassa. Tärkeää on myös se, että erilaiset perinnöt laitetaan samalle viivalle samoilla pelisäännöillä. Ei voi olla niin, että metsämaan verotusarvo olisi alle käyvän arvon ja asunnon arvo taasen olisi paikallaa. Jatkossa pelisäännöt siis tässäkin mielessä samat. Perintövero maksetaan käyvän arvon mukaan on sitten kyse puhtaasta rahasta, maasta, pellosta, kesämökistä tai asunnosta. Tämä on välttämätöntä kansalaisten yhdenmukaisen verokohtelun takaamiseksi.

Ehkä tämä nyt tuli aikalailla rautalangasta väännettyä. Mutta hyvä niin.

Mutta sitten huomiseen. Miten perintöveron kanssa tulee jatkossa toimia poliittisessa mielessä. Minusta siitä tulee kokonaisuudessaan luopua niin pian kuin se suinkin on mahdollista. Olemme nyt poistaneet jo perintöveron 2/3 perinnöistä ja tulevaisuudessa viimeinenkin kolmannes tulee vapauttaa perintöverosta. Jyrki Katainen linjasi myös, että ”Kokoomus haluaa jatkossakin huolehtia, ettei perinnönsaanti esimerkiksi pakota leskeä lainanottoon ja että suomalaisten yritysten ja työpaikkojen toiminta voidaan siirtää ilman suuria vaikeuksia uudelle yrittäjäsukupolvelle. Se tarkoittaa, että Kokoomuksen mielestä perintöverotusta tulee tulevaisuudessakin keventää omaisuusarvojen kasvaessa.”

Juuri näin. Itse olen valmis sanomaan perintöverolle kokonaan hyvästit. Perinnöistä on jo vähintään kertaalleen maksettu vero ja perintöverosta luopuminen ei ole taloudellisestikaan Suomelle riski. Näinä vuosinan siirtyy 40 000 yrittäjää eläkkeelle. Ennen tämän hallituksen aloittamista oli pelättävissä että vain noin 20 prosenttia yrityksistä onnistuisi toteuttamaan sukupolven vaihdoksessa ja loput vaihtaisivat muuten omistajaa tai pahimmassa tapauksessa yritys lopettaa. Kokonaan lopettavien yritysten määrän pelättiin nousevan jopa 40 prosenttia. Tämä oli ja on edelleen yhteiskunnallisesti todella iso asia, mihin pitää vastata yhteiskunnallisilla toimilla tehokkaasti nyt tehtyjä toimia jatkaen.

Olen siis valmis itse poistamaan perintöveron kokonaan ja tukemaan näin leskien ja lapsien asemaa ja myös perheyritysten jatkumista. Vain kannattava yritys työllistää. Ja vain työtä tekemällä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta voidaan pelastaa. Ja pelastetaan.

No tuli aika pitkä aamukirjoittelu. Tänään aamusta aikaisin jälleen kohti Helsinkiä. Tiekeli näyttää talviselta ja pöllyävää lunta taitaa olla aikalailla. Otetaan siis reilusti aikaa matkaan. Ja malttia. Tänään siis talvipäivänseisauksena päivä on lyhimmillään ja itseasiassa Napapiirin pohjoispuolella aurinko ei nouse lainkaan. Kokous päivällä siellä ja yksi tapaaminenkin. Eli työlle vielä tehokkaasti tämä maanantaipäivä. Ainakin. Niin ja positiivisesti ajatellen huomisestahan alkaen päivä alkaa jälleen pidentyä.

….

Aamusta siis Helsinkiin ja eduskuntaan. Siellä hiljaista kuin huopatossutehtaalla. No yksi ahkera talolla oli. Ben tavan mukaan oli päivällä talolle tullut, mutta muuten iltapäivälläkin pimeää ja hiljaista. Meillä siis tänään päivällä Nesteen kokous. Lumimyräkkä sotki lentoliikennettä ja päivän kokousaikatauluamme, mutta asiat tuli hoidettua. Iltapäivällä ehdin vielä ystävän kanssa ostoksillakin pyörähtää ja nyt takaisin Lopella. Kotimatkalla piipahdin Riihimäellä Cafe Feeniksissä katsomassa ja kuuntelemassa päivän joulukalenterin. Joka päivä Feeniksissä siis illansuussa uusi joulukalenterin luukku ja se tapahtuu musiikin ja teatterin voimin. Tänään vuorossa oli Hyvinkään Ortodoksikirkon kuoro ja kaunis varttinen musiikin parissa. Kiitos Minna Jokiselle ja kuorolaisille. Ja latte hyvässä seurassa maistui siinä myös.

Kiitokset myös palautteesta liittyen kirjoituksiini täällä blogissa ja mediassa esillä olleisiin toimiini. Tullen hevosenlannan poltto -asiassa esittämään vielä tällä viikolla konkreettista ratkaisumallia ja toivotaan, että keskustaministeri siihen tarttuisivat. Odottakaa siis huomiseen. Myös kirjoitukseni sikaloista on tuottanut muutaman viestin. Kiitos niistä. Toivotaan, että nämä tilat eivät nyt pilaa hyvän suomalaisen ruuan mainetta ja siksi asiaan on syytä nyt myös maatalousministerimme puuttua aivan toisenlaisella otteella. Vastaaviin videoihin ei saa enää tulla aihetta.

Tässä yhdestä viestistä muutama lainaus:

*****************

”Kyseisen yhdistyksen väitteet, että nämä kuvat edustavat kaikkia Suomen sikaloita on todellista vääryyttä. Luulen että nämä kuvatut materiaalit on kuvattu sikaloista mihin on päästy sisään eli pienehköjä ja vanhoja sikaloita, yleensä vanhoja lypsykarjanavetoita. Asianmukaisiin sikaloihin ei edes pitäisi päästä sisään, koska niissä erittäin tiukka kulunvalvonta tautien ja tekniikan takia, joten niitä sikaloita ei luonnollisesti päästä kuvailemaan.”

”Huomioitavaa on se, että huonosti kohdellusta eläimestä on tilalle vain kuluja, se ei tuota mitään. Possu ei kasva ilman hyvää hoitoa ja lehmä ei lypsä jos se ei voi hyvin. Valitettava tosiasia on se että siipikarja ja sikatalouden tuet on irrotettu lähes kokonaan tuotannosta. Jokainen täyspäinen suomalainen tuottaja haluaisi sen rahan myydystä tuotteesta eikä tuesta joka maksetaan virkamiesten sanelemien ehtojen mukaan ja yleensä ne ehdot ja säädökset on kaukana käytännöllisestä tosielämästä.”

”Mainitsit työterveyshuollon, valitettavasti meidän terveydenhoitopiirin alueella maanviljelijöiden työterveyshuolto ei ole toiminut ollenkaan, kyllä ihminen on pari metriä multaa päällä, ennen kuin paikallinen työterveyshuolto huomaisi viljelijän uupumuksen, se on erittäin valitettava tosiasia.”

**************

On siis tärkeää saada tämänkin alan työterveyshuolto toimimaan. Kiitos tähänkin aiheeseen liittyvästä postista. Tullen aiheen nostamaan esille ja viemään viestiä eteenpäin.

Aivan toisestakin tai toisistakin aiheista on tullut palautetta. On totta, että politiikassa aika harvoin annetaan tunnusta toisillemme ainakaan yli puoluerajojen. Myönnän, että en sitä ole kovin hyvin itsekään osannut. Mutta tänä joulunalla olen saanut muutaman mieltä lämmittävän sähköpostin kotikunnastani ja myös eduskunnasta. Kiitos niistä. On todellakin tärkeää, että pystymme kunnissamme tekemään työtä laajalla rintamalla ja hyvällä yhteishengellä ja ainakin näiden viestien mukaan olen tässä onnistunut valtuustonpuheenjohtajana ja talousalueemme kansanedustajana. Olen yrittänyt parhaani. Myös eduskunnassa olen todellakin yrittänyt aina nähdä myös asioiden toisen puolen ja ymmärtää myös sen miksi joku jotain asiaa vastustaa tai suhtautuu kriittisesti. Kiitos tähänkin liittyvistä viesteistä. Teille kaikille myös hyvää joulua ja lepoa.

Mutta nyt maanantaipäivä 21.12. illassa ja aika rauhoittua tv:n ääreen. Lastenklinikoiden Kummien joulukeräys ja konsertti alkaa.

Kommentit