Maanantai, 20.08.2007

Blogi, maanantaina 20.08.2007

Tänään Eduskunnassa vietetään Avoimien ovien-päivää. Ovet avautuvat iltapäivällä kello 14 ja olen itse luvannut olla paikalla heti alusta. Avoimien ovien -päivä järjestetään tänään maanantaina 20.8. klo 14.00-18.00 Eduskuntatalossa vieraat voivat omassa tahdissaan kiertää talossa. Täysistuntosalin ja valtiosalin lisäksi mm. hallituksen kokoushuoneet ovat vieraiden nähtävinä. Kaikissa kohteissa on eduskunnan henkilökuntaa kertomassa eduskunnan toiminnasta ja tilojen käytöstä. Sisäänkäynti Eduskuntataloon on yleisölehterin ovesta. Yleisölehterin ovi sijaitsee Mannerheimintien puolella, pääportaikon vasemmassa laidassa. Pyydämme huomioimaan, että Eduskuntatalon kiertäminen edellyttää runsaasti portaissa kävelemistä. Niin ja lisäksi Eduskunnan 100-vuotisnäyttely on esillä Eduskunnan kirjastossa 24.8.2007 asti. Näyttely esittelee yksikamarisen eduskunnan ja suomalaisen yhteiskunnan kehitystä sadan vuoden aikana. Eli toivottavasti nähdään tänään.

Mielenkiintoinen uutinen Aamulehdessä kertoi, että viestintäministeri Suvi Linden ajaa ennakkoluulottomasti mahdollisyuutta tietokoneella äänestämiseen jo vuoden 2015 vaaleihin. Itse olen asian puolesta puhunut ennen vaaleja ja vaalien jälkeen mm. eduskunnassa ja eri tilaisuuksissa. On hienoa, että ministeri rohkeasti lähtee nyt asiaa selvittämään. Ilman ennakkoluuloja ja ilman hötkyilyä. Niin tulee hyvä. Sähköisen äänestämisen heikkona kohtanahan on pidetty äänestäjän tunnistamista, mutta esimerkiksi Virossa se on hoidettu sirullisen henkilökortin avulla. Aamun Aamulehdessä Lindén uskookin ettei tunnistaminen ja tai tietoturva ole ylitsepääsemättömiä este Suomessakaan. Ja onhan totta, että meistä jo valtaosa hoitaa pankkiasioitaankin netissä, miksei siis myös äänestämistä. Nettiäänestämistä ja sähköistä tunnistamista ryhdytään puimaan hallituksen ministerityöryhmässä Lindénin johdolla. Hyvä ja rohkea avaus – tulevaisuuteen katsova. Siitä pisteet Lindenille ja täysi tuki.

Nyt kuitenkin aamusta kirjoitustöiden pariin ja sitten elinkeinoasioita Lopella vielä ennen Eduskunnan avoimia ovia. Niin ja tänään myös valtuustonkokous ja ryhmä Lopella.

Tässä vielä hieman tunnelmia Heinolasta. Ensimmäisenä Tarkkalan Marko ja sitten muutama muu kuljettaja samasta paikasta.

Pitkä päivä takana. Aamusta ensin paperitöitä ja kirjoitustöitä ja sitten yksi pitkä neuvottelu liikenneasioista. Siinä muutama tunti menikin ja sitten työlounas kuntamme elinkeinoasioiden ja yrittäjyyden parissa ja tämän jälkeen Helsinkiin Eduskunnan avoimiin oviin. Valitettavan vähän kansanedustajia oli paikalla, mutta sitäkin enemmän kansaa. Eduskunnan ulkopuolella oli yli sata metriä jonoa, kun väki jonotti kierrokselle ja olikin kiva jutella ja kertoa alkutunnelmista ja talon tavoista ihmisille. Tuttujakin näkyi ja juteltavaa riitti. Itseasiassa aika meni niin siivellä, että meinasi tulla miltein kiire Lopelle ja kunnan asioiden pariin. Paluumatkalla sitten muutamia yritykseni asioita kuntoon ja kunta-asioitakin ja sitten valtuustoryhmän kautta valtuustoon.

Eniten ryhmässämme puhutti Paras-hankkeen vastaukset ja nimenomaan vanhustenhuollon tulevaisuus. Ryhmämme hoivapuolen asiantuntija Pyhälammin Eeva käyttikin valtuustossa tärkeän ja hyvän puheenvuoron siitä, että yhteistyön mahdollisuuksia tulee selvittää, mutta ei palveluiden kustannuksella. Eeva korosti, että pakkoa ei isompiin yksiköihin ole, mutta niiden hyödyt ja haitat on syytä selvittää ja tärkeää on ennen kaikkea se, että lähidemokratia säilyy ja ihmisten ääni kuuluu. Olen Eevan kanssa jälleen täysin samaa mieltä.

Rautiaisen Jussi otti esille myös teknisentoimen yhteistyömahdollisuudet ja toivoi, että sillä sektorilla vielä tarkistellaan tulevaisuutta yhteistyönkin näkökulmasta ja esille Jussi nosti myös Vuokrataloyhtiömme asiat.

Valtuustossa vahvistettiin myös muutamat maakaupat parin yrittäjän kanssa sekä kiinteistökaupat mm. Sajaniemen vanhasta koulurakennuksesta ja myös muutamat kaava-asiat ovat tulossa päätepisteeseensä. Asioita siis laidasta laitaan ja niin kuin tänään valtuuston avaussanoissa totesinkin kuntamme menee hyvää vauhtia eteenpäin. Tämän vuoden väestönkasvu on heinäkuun loppuun mennessä jo yli prosentin luokkaa ja tonttikauppa ja rakennuslupa-asiat käyvät vilkkaana. Kiinnostus Eteläistä-Hämettä kohtaan on siis hyvä. Toivotaan, että muutamat suuremmatkin hankkeet osuvat seutukunnallemme.

Valtuuston jälkeen vielä nopea puheenjohtajisto tulevista asioista ja linjauksista ja nyt mökillä. Huomenna isännöimään ministereitämme Hämeenlinnaan, Riihimäelle ja Lahteen. Nähdään siis.

Kommentit