Maanantai, 20.07.2009

Blogi, maanantaina 20.07.2009

Tänään 20.7. tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä kun ensimmäinen kuulento laskeutui Kuun pinnalle. Apollo 11:sta neljän päivän lento päättyi näin onnistuneesti päämääräänsä, kun Eagle-laskeutusmisalus osui Kuun pintaan illalla 20.7.1969 ja maahan kuului kuuluisat sanat ”tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle”. Astronautti Neil Armstrong oli ensimmäinen ihminen joka käveli kuussa ja se tapahtui 21.7.1969. Samalla lennolla kuussa kävelu myös astronautti Buzz Aldrin ja näiden jälkeen Apollo 11 laskeutui takaisin maahan 24.7.

Nyt neljäkymmentä vuotta myöhemmin on käyty keskustelua myös siitä tulisiko kuulentoja jatkaa. Itse uskon siihen, että jotain uutta tällä saralla tulemme vielä näkemään ja kokemaan. Onko se sitten Armstrongin tapainen kuussa kävely vai ”uusi suuri harppaus ihmiskunnalle” sen aika näyttää. Itse uskon näin käyvän.

Autojen katsastus ja ennen muuta sen karanneet hinnat ovat olleet yksi lempilapseni niin eduskunnassa kuin muutenkin. Näyttää siltä, että olisimme saamassa alalle hieman kilpailua lisääviä elementtejä. Itseasiassa juuri samoja mitä aikanaan itse eduskunnassa esitin. Ehkä nopein ratkaisu on raskaan kaluston katsatusmahdollisuuden tarjoamisvelvoitteesta luopuminen, mutta itse olisin vielä valmis myös uudistamaan katsastushenkilökunnan pätevyysvaatimuksia nyt kun enää valitettavasti koulutusjärjestelmämme ei teknikkotason osaaviatekijöitä kouluta. Insirööri koulutus on turhan raskas tähän tehtävään ja ehkä autonasentaja ja sen syventäminen voisi olla osaamis- ja palkkapuolen kannalta oikea ratkaisu. Muutamia muitakin ajatuksia olen myös teiltä blogini seuraajilta saanut ja niiden parissa työ jatkuu.

Katsastukset puhuttavat muutenkin. EU-komissiohan on pian antamassa uuden katsastusdirektiivinen ja se toisi samalla katsastusvelvoitteen myös moottoripyörille sekä myös mopoille ja pienemmille jarruttomille peräkärryillekin. Katsastusvelvollisuus olisi minusta kuitenkin liian kova jos se määriteltäisiin nyt esilläolleeseen vuoden tai kahden aikajaksoon vaan itse näkisin järkevimmäksi selkeästi harvemman katsastusvelvoitteen näille kuin myös nykyautoillekin. Autoilla ainakin yhteen kahteen lisävälivuoteen olisi täydet mahdollisuudet ja lainhan mukaan auton pitää aina olla tieliikennelain mukainen kun sillä tiellä liikutaan eikä siis vain katsastuspäivänä millaisen kuvan helpolla usein ihmisten puheista ja asenteista saa. Sama perusvelvoite on myös mopoilla, moottoripyörillä ja kärryilläkin ja sen pitäisi minusta lähtökohtaisesti riittää. Ymmärtäisin ehkä viisi tai kymmenvuotiskatsastukset. Niillä olisi mahdollista tarkistaa mm. rakentulun tuomat muutokset mm. moottoripyöriin ammattilaistenkin silmin ja saavuttaisimme saman lopputuloksen eli liikenneturvallisuuden parantumisen.

Jos nyt kaavailtu EU-direktiivi menee suunnitellussa muodossa läpi niin edessä on jälleen noin 30 miljoonan euron lisälasku meille tienkäyttäjille tai itseasiassa juuri niille miljoonalle tienkäyttäjälle jotka käyttävät mopoja, moottoripyöriä ja kevyitä kärryjä. Toivon, että maamme hakee uudistukseen järkeä ja malttia ja ei ainakaan nykysuunnitelmin olisi valmis esitystä hyväksymään. Asiasta täytyy heti olla yhteyksissä.

….

Kaikki sovitut ja hieman muitakin töitä on tehty ja nyt mukava lähteä huomenna Päijät-Hämeeseen ja erityisesti Heinolaan yrittäjien kesämatkalle. Tänään siis päivä oikeastaan aika tehokkaasti tietokoneella ja paperihommissa ja sitten Hämeenlinnassa kokoomuksen ja omissakin töissä. Tänään tuli mm. sovittua Lopen Kokoomuksen 90-vuotisjuhlavuoden hyväntekeväisyyskeräyksen asioita. Aloitamme ensi sunnuntaina Lopen torilta Yrittäjien Rompe- ja Markkinatoritapahtumasta koulureppukeräyksen, jonka tuotto toimitetaan Viipuriin vielä syksyn koulujen alkuun. Sunnuntaina torilla nautitaan myös jo siis 90-vuotiaan kokoomuksen paikallisyhdistyksemme juhlia tällä kertaa pullakahvien merkeissä. Samalla luottamushenkilömme ja toimijamme keräävät ideoita ja palautetta kotikunnan ja tai vapaa-ajan kunnan kehittämiseksi. Kannattaa siis poiketa teltallamme. Itse tulen paikalle vasta iltapäivällä työmatkalta, mutta koko pitkän päivä mukana kokoomuslaisia ja varmasti juttuseuraa ja kuuntelevia korvia piisaa. Toivotan Sinutkin tervetulleeksi yhteen kesämme suurimpaan toritapahtumaan.

Naistenviikko siis Riikan päivästä alkoi näin vauhdikkaasti ja ennen kuin kaikki viikon 32 eri naista on nimipäivänsä viettänyt on ehtinyt myös paljon tapahtua.

Muutaman median rakentama sensaatiokyhäelmä lyhistyi tänään kokonaan, kun väitteet puolueemme rahoituspimityksistä kuihtui kasaan kun kaikki oikeat ja tarvittavat asiakirjat löytyivät. Hieman itseäni ihmetytti tällainen sensaatiohakeisuus, josta ehkä räikein esimerkiksi oli Yleisradion uutisointi puolueemme tilitiedoista päivän pääuutissa sanoilla ”ne eivät ole vielä VIRALLISESTI myöhässä”. Jäin miettimään mikä on sitten epävirallisesti myöhässä? Tuli hieman sellainen olo, että uutinen oli rakennettu kaavalla ”ehkä huomenna tapahtuu kauheita” tai ”jos se ja se ajaa huomenna kännissä niin hän on rikollinen” -tyylillä. Mutta niin kuin päivä näytti kaikki on nyt kunnossa ja sensaatiota ei syntynyt. Minusta nyt on pääasia, että vaalirahoitus ja puolueidenkin kokonaisrahoitus selvitetään huolella ja tehdään tulevaisuutta varten läpinäkyvät pelisäännöt joita noudatetaan. Taaksepäin penkominen on vaikeaa ja myös epäreilua, jos nykyinen lainsäädännön rajat rikotaan. Olen tässä mielessä hyvinkin samaa mieltä puolueemme puheenjohtajan Jyrki Kataisen kanssa. Jyrkihän totesi MTV3:sen netissä seuraavasti:

”Myös Kokoomus voisi periaatteessa kertoa lahjoittajat näin
jälkikäteen, niissä kun ei ole mitään salattavaa. Olemme aina
noudattaneet huolellisesti rahoituksen suhteen lakia ja yhteisiä
pelisääntöjä. Osa tukijoista onkin ollut jo avoimesti julkisuudessa.
Mielestämme ei olisi kuitenkaan reilua lahjoittajia kohtaan, että
pelisäännöistä poikettaisiin näin vuosia jälkikäteen ilman mitään
erityistä syytä. Moni on halunnut osallistua demokratiatyöhön ilman
että haluaa nimeään julkisuuteen. Se on ollut täysin mahdollista ja
oikein. Emme myöskään pidä julkista kirjaa talkootyötä tutuilla ja
toreilla puolestamme tekevien ihmisten nimistä. Kokoomus ei siis
yksittäisiä lahjoittajia jälkikäteen julkista, mutta meidän
puolestamme jokainen, joka haluaa kertoa meitä tukeneensa voi sen
tehdä. Toivomme parhaillaan puoluerahoituksen uudistamista miettivältä
työryhmältä tulevaisuutta varten avoimuutta ja selkeyttä lisääviä
esityksiä. Kokoomus toimii uudistusten myötä jatkossakin toimimaan
avoimesti lakien ja yhteisten pelisääntöjen mukaan.”

Olen tämän linjauksen takana ja erityisen valmis uudistamaan lainsäädäntöä tulevaisuuteen.

Muutamat lehdet ovat myös keränneet ja tiedustelleet jälleen vuoden 2007 vaalirahoituksen sisältöjä. Itse tein avoimen ja myös menot erittelevän vaalirahailmoituksen jo heti vaalien 2007 jälkeen. Aiheesta teimme myös heti silloin tiedotteen jonka myös näille medioille toimitimme. Jostain syystä tällainen avoimuus ei silloin heitä kiinnostanut. Olenkin nyt todennut uusia selvityksiä vaativille toimittajille, että olen tehnyt selvitykset jo 2007 ja toimittanut ne myös heidän medialle silloin. Toki ne edelleen löytyvät edelleen täältäkin eli Vaalirahoitussivulla, mutta jollain tavalla tuntuu kummalliselta, että joka päivä pitäisi jollekin lehdelle lähettää erilaisia selvityksiä, jotka jo itse on tehnyt ajallaan ja lainvaatimalla tavalla ja jopa lain vaatimaa laajemminkin. Alkaa hieman tylsistyttä tällainen. Ehkä voimavarat kannattaisi nyt suunnata niihin pesiin joita ei ole vielä edes raoitettu.

Mutta huomenna aikainen lähtö. Juuri järveltä niittokoneen työtä seuraamasta ja kaisloja keräämästä takaisin rantaan. Päivällä soittelinkin Loppijärven Ystävien puheenjohtajalle ja puuhanaiselle Tervosen Minnalle joka kertoi haastekeräyksen jo tuplanneen nyt alkaneiden niittojen määrän. Rahaa on siis tullut erinomaisesti ja kuulemma vielä tänäänkin uusia haasteita on laitettu eteenpäin. Ja niitot jatkuvat huomenna. Hyvä niin.

Kommentit