Maanantai, 19.10.2009

Blogi, maanantaina 19.10.2009

Niin se taas yksi vauhdikas, mutta myös vapaapäivän sisällään pitänyt viikonloppu takana ja aika startata uuteen viikkoon. Alunperin tämän maanantain piti tällä kertaa mennä eduskunnan töiden parissa, mutta sen lisäksi illansuun ja illan täyttääkin myös kuntamme ylimääräiset neuvottelut ja palaverit. Tällaisia muutoksia aina silloin tällöin, mutta niiden kanssa elettävä. Mutta nyt siis töiden pariin. Eilen jo aloitin perjantain Riihimäen Yrittäjäjuhlan puheen hahmottelun ja sitä tarkoitus tänään hieman jäsennellä ja sitten aikamoinen kasa muitakin valmistelutöitä tuossa odottamassa. Päivällä tarkoitus ehtiä myös Riihimäelle ja sielläkin hieman asioita odottamassa eli aloitetaan jo aamuvarhaisesta.

Maaseudun Tulevaisuus vei vaalirahakohun nyt uusiin piireihin, kun se kyselyllään ryhtyi selvittämään eri medioilta heidän saamiaan vaali-ilmoitustuloja. Erikoista tässä on se, että osa lehdistä ei suostu kertomaan omia vaali-ilmoitustulojaan. Lehden mukaan osa perusteli vastaamattomuuttaan sillä, että ”ilmoituksissa liikkuva raha on lehden ja asikkaan välistä toimintaa”. Näin tietenkin on, mutta toki täytyisi muistaa sekin, että ei tässä vaalirahakohussa ole enää asioita käsitelty lainkirjaimen vaatimuksen mukaan vaan ennen muuta niin miten moraalisesti olisi ollut oikein toimia. Minusta nyt mediankin pitäisi noudattaa tätä samaa tapaa ja avata myös lainvaatimusta laajemmin omat vaalirahoitustulonsa. Toisaalta ymmärrän, että lehdet eivät halua sitä tässä vaiheessa tehdä. Jättämällä vaali-ilmoitustulonsa pimentoon niin merkittävästi vaikeutetaan ns. mediamainontakattojen voimaantuloa. Kyllä tuollaisten kattojen käyttöönotto vaatii sen, että julkisesti tiedetään millä hinnalla mainokset on myyty eri puolueille ja ehdokkaille. Vaalimainonnan mediamainoskattohän lähtisi nimenomaan niistä ale-hinnoista joilla kukin mainoksensa saisi. Minusta olisi silloin oikeus ja kohtuus tietää millaisilla mainosalennuksilla ketäkin tuetaan.

Maaseudun Tulevaisuuden kyselyssä ryhdikkäästi omat vaalimainostulonsa kertoivat mm. MTV3 (2,9 milj), Helsingin Sanomat (2,8 milj) ja Kaleva (590 000). Sitä ei kerrottu mitkä mediat eivät avoimuutta halunneet. Mutta se selvityksestä selvisi, että nimenomaan eduskuntavaalit olivat medialle ylivoimaisesti suurin ilmoitustulojen lähde. Mutta toivotaan, että tällä saralla vielä lisäkeskustelua käydään ja tuodaan avoimuus tätäkin kautta maan tavaksi.

….

Pitkät ja erinomaiset taustakeskustelut kunnassa nyt takana ajankohtaisista asioista. Tällaisia perusteellisia epävirallisia keskusteluja niin kunnanhallituksen kuin valtuustoryhmienkin kesken kannattaa kyllä jatkossa käyttää enemmänkin ja varsinkin silloin kun isot asiat vaativat laajaa yhteisymmärrystä. Ja kyllä tämänkokoisessa kunnassa laajan yhteisen mielipiteen, yhteisymmärryksen ja suunnan löytäminen on enemmän kuin tärkeää. Tänään tästä yksi erinomainen esimerkki.

Mutta päivä siis todellakin täynnä työtä ja vauhtia. Uuden Toyota Priuksen testikilometrit jäivät näin ollen nyt alle sataan, mutta tuntumaa sai kuitenkin erinomaisesti. Täytyy kuitenkin todeta, että auton hintaa ja polttoaineen kulutusta ja polttoaineenhintaa verratessa esimerkiksi dieseliin ei auto näillä polttoainehinnoilla pärjää, mutta ehkä tämän hienon auton olessaolon oikeutus kumpuaakin nimenomaan sen ympäristöystävällisyydestä eli minimaalisista päästöistä. Erittäin fiksu valinta ekologisesti ajattelevalle henkilöautoa tarvitsevalle vaikkapa perheelle. Voin suositella.

Mutta nyt kello jo yli yhdeksän ja huomenna aamulla jo aikaisin Helsingissä ensimmäinen tapaaminen. Päivä siis liikkeelle jo ennen valiokuntia ja illalla sitten vierailu Hämeenlinnassa. Jännä ilta luvassa.

Kommentit