Sunnuntai, 18.10.2009

Blogi, sunnuntaina 18.10.2009

Eilinen pitkä päivä Horseshow parissa Helsingissä. Kertakaikkiaan upea päivä ja HIHS sai ansaitsemansa 25-vuotisjuhlan. Väkeä oli areena täynnä ja kilpailut erittäin korkeatasoisia. Oli hieno saada olla mukana ja kunnioittihan upeaa tapahtumaa läsnäolollaan myös presidenttikin sekä myös opetusministerimme Henna Virkkunen. Yksi asia kisoissa pisti jälleen kerran silmään. Vaikka olenkin vankka tasa-arvon kannattaja niin jotain erikoista on siinä, että meidän Suomen nuoret ratsastajat ovat lähes järjestäin naisia, kun taas Euroopasta tulevat kovimmat ratsastajat ovat hyvin usein taasen miehiä. Toisaalta voi todeta, että upeaa, että meillä on näin lahjakkaita naisia ja olenkin siitä enemmän kuin iloinen. Eilenkin sain tavata monta mahtavaa nuorta naisratsastajaa joista osa jo tänä aamuna aikaisin kisaamassa jälleen ja heistä tulemme kuulemaan varmasti. Mutta toisaalta itse jäin miettimään ja keskustelimmekin mm. Ypäjän Hevosopiston väen kanssa siitä, että teemmekö me Suomessa jonkun esimerkiksi ratsastuskouluissa toisella tavalla kuin Euroopassa. Siis niin, että emme saa poikia lajin pariin tai pysymään sen parissa yli murrosiän. Tämän kysymyksen ja pohdinnan heitin ypäjäläisille mietittäväksi mm. ratsastuksenopettajien koulutuksen yhteydessä ja suunniteltaessa uusia opetussuunnitelmia. Ehkä tänä kannattaa näin tasa-arvon aikaan uhrata ajatus tai kaksikin.

Esille keskusteluissa nousi eri tapaamisissa mm. ravipuolen verokysymykset, luonnollisesti lempilapseni hevosenlannan polton salliminen Suomessa, hevosalan koulutus edellä kuvattua laajemminkin sekä ratsastus huippu-urheiluna. Erittäin mielenkiintoisia ja pitkiä keskusteluja teemojen ympärillä ja osassa sovimme myös jo jatkotoimenpiteitäkin. Palataan niihin siis taas kun asiat etenevät.

Eilen puolueemme puoluevaltuusto kokoontui omaan syyskokoukseensa Loviisassa. Puheenenjohtajamme Jyrki Katainen piti kokouksessa tulevaisuuspuheen. Erittäin tyytyväinen olin siihen, että Jyrki nosti esille tuo meidän ja vihreiden ympäristöpolitiikan eroavaisuuden. Me puhummekin vihreyden sijaan järkivihreydestä ja ehkä se aukeaa Kataisen puheen kohdalla missä totesi, että ”Vihreät (puolue) katsovat ympäristöpolitiikkaa keinojen kautta, keinot halutaan ideologisoida. Olemme päämäärästä heidän kanssaan samaa mieltä, mutta keinoista emme. Emme usko pakottamiseen”. Katainen jatkoi, että ”Jokainen määrittää itse oman vihreytensä tason, mutta me kannatamme yhtä suuria päästövähennyksiä kuin vihreät. Kannatamme saman verran uusiutuvaa energiaa kuin vihreät, mutta poikkeuksena heihin kannatamme myös vesivoimaa sekä hiilivoiman ja venäläisen ydinvoiman korvaamista kotimaisella”.

Puheessaan Katainen kävi läpi myös maamme tulevaisuutta laajemminkin. Katainen korosti vastuullisuuden tarvetta nyt kun elämme haastavia aikoja ja myös sitä varten, että taantuman jälkeenkin maamme talouskasvu jäänee yhteen kahteen prosenttiin. Erittäin tyytyväinen olin myös siihen, että hän puheessaan otti kantaa myös elvytyksen lopettamisen ajankohtaan. Olen tästä puhunut jo pidempään, että tuo irtaantumispolitiikan kanssa pitää olla varovainen ja on hyvä, että tätä asiaa nostetaan nyt esille. Katainen totesi, että elvytystoimien lopettamisen aika ei ole vielä, mutta mahdollisimman pian huomio tulee suunnata julkisen talouden tasapainottamiseen. Tilanne on juuri näin ja hätiköimällä voimme itseasiassa pahentaa vain tilannetta. Vaikka nyt maailman talouden iso laiva olisikin jo kääntynyt kohti myötätuulta niin julkinen talous tulee selkeästi perässä ja nyt tuudittautuminen siihen, että kaikki olisi ohi on typerintä mitä voitaisiin tehdä.

Olin myös iloinen, että Jyrki nosti vahvasti esille vastuumme työttömistä tässä haastavassa tilanteessa. Katainen totesi, että lähiaikojen tärkein tehtävä on huolehtia tyttömiksi jääneistä. Olen tästäkin täysin samaa mieltä ja minusta erityisesti ensi kevääseen pitää tässä suunnata erityisiä toimenpiteitä kun opiskelijat valmistuvat. Silloin tulemme ehkä näkemään todellisen piikin tässä työttömyydessä ja sinne pitää nyt työministeri Anni Sinnemäen kiinnittää erityistä huomiota. Se on Sinnemäen näytönpaikka.

Puheessaan Jyrki Katainen nosti esille myös työurien pidentämisen ja myös sen, että taantuman jälkeen joudumme väistämättä korottamaan tilapäisesti veroja ja jäädyttämään myös valtion menotason. Myös leikkaukset ovat tällöin mahdollisia. Lisäksi oman osansa puheessa sai se, että tulevaisuudessakin maamme tulee nojaamaan vahvasti korkeaan osaamiseen ja Katainen korostikin nyt perusopetukseen tehtävien panostusten tärkeyttä ja myös yliopistouudista. Hän kuvasi niitä Loviisassa strategisiksi valinnoiksi ja sitä ne varmasti ovatkin. Parhaimmillaan. Katsotaan jos saan tuon puheenrungon jossain vaiheessa sähköisenä niin voisin linkittää sen täältä. Se kannattaa varmasti lukea.

Mutta nyt siis sunnuntai ja lepopäivä. Tänään Sadun nimipäivä ja aika vain antaa aikaa. Nautitaan nyt tästä päivästä. Edessä jo huomenna uusi viikko ja ei tule olemaan helppo sekään.

….

Mukava päivä takana. Hetki sitten kävin hakemassa seuraavan ympäristöystävällisempien autojen koeajosarjani kandin käyttööni Aspin Karelta. Tällä kertaa alle siis Passatin maakaasun jälkeen Toyotan Prius hybridi. Ensi metri jo takana ja sanoisinko, että erittäin mielenkiintoinen tuttuavuus tämäkin. Mutta palataan peliin tarkemmin kun testikilometrejä hieman enemmän alla ja takana.

Hymyilen ja hieman surullisenakin lueskelin Ilta-Sanomien nettisivuja ja uutista jossa kerrotiin, että Tanskan ministerit ilmoittavat lahjoistaan: ”Tikkari ja 3 kynää Ruotsilta”. Tanska siis tiukensi viime keväänä ministerien lahjojen ilmoittamisvelvollisuutta lahjonnan ja sidonnaisuuksien selvittämiseksi ja täytyy sanoa, että nyt on menty kyllä älyttömyyksiin. Ei tällaisessa ilmoitusvelvollisuudessa voi olla enää mitään järjellistä perustetta vai mitä sanotte ilmoituksesta: ”Tanskan työministeri sai Ruotsilta tikkarin” tai ”Puolustusministeri on vastaanottanut 250 ml ruokakermaa”, ”työministeri on saanut EU-puheenjohtajamaa Ruotsilta tikkarin ja kolme kynää” ja ”pääministerin mukaan G8-kokouksesta tulivat kylpytossut”. Ja sitten surkuhupaisin, kun Pakistanin suurlähettilässä antoi useammalle ministerille kassillisen hedelmiä niin osa ilmoitti saaneensa mangoja ja osa papaijoita. Kohta varmaan kysytään kuka valehtelee? Summasummarum, nyt ei voi todeta muuta kuin, että kyllä tässä avoimuudessakin pitäisi pitää järkikädessä. Ehkä tästä Tanskan papaija-ilmoitusvelvollisuudesta voisi ottaa jotain oppia myös meillä vallalla olevaan vaaliraha ja puoluerahoitus huutokauppaan. Itse kannatan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä niin kuin varmasti on sanoistani täällä tullut jo monta kertaa selväksi ja myös vuoden 2007 vaalirahailmoitukseni sekä täällä sivuilla oleva oma Vaalirahoitus-sivukin kertovat, mutta ehkä joku raja tässäkin olisi syytä säilyttää.

Tänään siis takana leppoisa vapaapäivä. Kaikki kummilapset perheineen ja Sadun ystäviä kävi tänään myös nimipäiväkahveilla ja siinä samalla jännitimme F1-kilpailua joka todellakin tarjosi nähtävää enemmän kuin monta mennyttä kautta yhteensä. Oikeaan suuntaa olla siis menty. Runsaasti ohituksia ja tiukkaa taistelua ja loppuhuipennuksena Jenson Buttonin maailmanmestaruuden varmistus. Hieno kilpailu. Toivotaan, että alkavan viikon perjantaina saamme jälleen yhden moottoriurheiluvoiton Suomeenkin kun Ranskassa äänestetään FIA:n uudesta puheenjohtajasta. Peli alkaa mennä osittain likaiseksi kun meidän Ari Vatasen asemat vahvistuvat päiväpäivältä. On todella huolestuttavaa, että saamme lukea uutisia joiden mukaan osan Vatasen tukijamaista edustajien matkustusoikeudet Ranskaan on evätty ja vielä ällöttävämpää on saada uutisia siitä miten osaa maista on yritetty lahjoa Jean Todtin taakse. Itse uskon vakaasti, että moottoriurheilumaailma tahtoo nyt muutosta ja askelta myös avoimempaan ja läpinäkyvämpään toimintaan ja hallintoon. Ehkä tässä olisi maailma joka kaipaisi jotain ”Tanskan tapaista”. Vatasella olisi taito muutosjohtamiseen ja tulevaisuuteen.

Kommentit