Maanantai, 19.07.2010

Blogi, maanantaina 19.07.2010

Keskustelu Pride-kulkuetta vastaan tehdyn väkivaltaiskun ympärillä jatkuu. Minun on hyvin vaikea ymmärtää niitä väkivallan käytölle oikeutusta ja hyväksyntää etsiviä kannanottoja joita olemme tapahtuman jälkeen saaneet kuulla. Vaikka jättäisi täysin kommentoimatta itse paraatin ja tapahtuman aihetta tai edes vaikka sitä ei tietäisi niin ei kyseistä kaasuiskua voi millään tavalla ymmärtää tai hyväksyä.

Ehkä pisimmälle tässä ovat menneet Kristillisdemokraatit joiden kaupunginvaltuutettu Asmo Maanselkä jopa Keskisuomalaisen kirjoituksessaan oli vierittämässä ainakin rivien välissä syytä iskusta kulkueeseen osallistuneiden niskaan.  KD:n mukaan ”marginaalin tulisi kunnioittaa enemmistön arvoja ja pitäisi ymmärtää jättää suomalainen valtakulttuuri rauhaan”. Eli näin siis Maanselän mielestä sananvapautta pitäisi rajoittaa 2010-luvun Suomessa. 

Pride-paraatiin kohdistunut isku ei jäänyt ainoaksi vaan se sai jatkoa kun Seta:n Helsingin toimistoon iskettiin ja paikan ikkunat rikottiin. Pitääkö tällaistakin sitten hyväksyä?

Itse en KD:n Maanselän linjaa hyväksy. Hyväksyn sen, että hän on erimieltä Pride-kulkueen ja Setan kanssa. Mutta itse myös hyväksyn sen, että toisella puolella on oikeus mielipiteeseen ja sen ilmaisemiseen, kun se tapahtuu laillisesti ja luvallisesti esimerkiksi kulkueen tai paraatin muodossa.  Eli minusta tässä väkivallan ja ilkivallan käytössä ei tarvitse edes pohtia kertaakaan itse kohteen tai kulkueen tarkoitusperiä tai tavoitteita vaan väkivalta ja ilkivalta tulee aina tuomita. Sitä ei saa katsoa läpi sormien.

Itse vaadin vastaavaa mielipiteen vapautta ja sen arvostusta myös erilaisten mielipiteiden arvostusta muiltakin. En hyväksyisi itse vastaavaa iskua – väkivaltaa ja ilkivaltaa – muitakaan luvallisia ja laillisia kulkueita tai mielenilmauksia vastaan. Tai toimivia yhdistyksiä vastaan.

Eri mieltä saa olla, mutta toisia pitää kunnioittaa. Tämän saman viestin haluan tosin välittää myös Greenpeacelle, joka on tänä kesänä ottanut toiminnassaan Suomessa aivan toisenlaisen tavan. Olen äärimmäisen pettynyt GP:n tapaan toimia ja häiriköidä kokouksia, häpäistä rakennuksia, aiheuttaa pelkoa ja jopa väärentää kulkukortteja. Ei sellainenkaan kuulu asialliseen mielipiteenilmaisuun ja toimintaan. Siksi en itse GP:n kanssa toistaiseksi olekaan valmis keskustelemaan enkä toimimaan. Odotan heiltä paluuta myös asialliseen asiakeskusteluun ja toimintaan. Erimieltä saa olla, mutta hyviä tapoja ja lakeja noudattaen. Kun näin jälleen toimitaan niin olen itsekin valmis keskustelemaan vaikka oltaisiinkin eri mieltä.

Keskustelu siis saa jatkua ja sen pitääkin jatkua. Demokratiaan se kuuluu. Kuuluu myös oikeus esittää erilaisia mielipiteitä ja laillisesti myös mieltään. Tehdä myös vastamielenosoituksia jos joku mielenosoitus koetaan sellaiseksi. Mutta väkivaltaa ei saa hyväksyä. Ilkivaltaa ei saa hyväksyä. Eikä toisen koskemattomuutta eikä kokoontumisoikeuttakaan loukata. 

….

Uusi viikko siis näin käyntiin. Kesätapahtumia ja toreja riittää ja näyttää siltä, että hieman hellekin helpottaa. Nautitaan siis kesästä täysin siemauksin. Tänään Lopella ja Hämeenlinnassa. 

….

Kello 21.57 ja juuri takaisin Lopelle. Hämeenlinna-päivä ja ilta tänään ja töitä muuten sitten koko päivä. Paljon saatu aikaiseksi, mutta onneksi huomenna sitten vapaapäivä. Illalla suuntaamme katsomaan Riihimäelle Varsin Iloisen Teatterin eli VIT:n tämän kesän terassirevyyn Viis Veisaan. Lavalla jälleen mahtavan Heidi Musakka, Lauri Ketonen, Kalle Ropponen ja Jukka Kuronen. Niin ja pianon takana kapellimestarina Katja Lappi. 

Tuossa juuri löysin netistä erikoisen videon. Youtubessa Johan Bäckman vaatii nyt seuraavaksi ulkoministeri Alexander Stubbin eroa. En viitsi miestä kommentoida, mutta jokainen voi lukea mitä hänestä ja hänen toimistaan sanotaan vaikkapa Wikipediassa: Johan Bäckman Wikipediassa ja Videoon pääsette tästä: Video

 

 

Kommentit