Maanantai, 19.02.2007

Blogi, maanantaina 19.02.2007

”Opiskelijoista käydään kovaa kisaa” Tällainen otsikko pysäytti viikonloppuna ainakin minut. Ei tämä tosin yllätys ollut, mutta asian laajuus sai hieman miettimään tilannetta. Opiskelijoita houkutellaan nyt siis oppilaitoksiin kalliilla mainoskampanjoilla ja esimerkiksi viime viikkoina abiturientit ovat saaneet valtavan määrän mainoksia ja jopa pieniä kylkiäislahjoja eri oppilaitoksista. Tähän tilanteen on ajanut oppilaitosten kova kilpailu vähenevistä oppilasmääristä ja nyt opiskelijakilpailuun käytetään jo useampi prosentti oppilaitosten liikevaihdosta. Kovinta kisaa opiskelijoista käyvät ammattikorkeakoulut.

No miksi tähän sitten on tultu. Päälimmäinen syy on opiskelijoiden määrän laskeminen ikäryhmien pienenemisen myötä. Kouluillehan esimerkiksi pääosa ammattikorkeakoulujen rahoituksesta tulee aloituspaikkojen kautta ja siksi opiskelijoita kannattaa houkutella kauempaakin. No tämä järjestelmä ajaa tilanteen nyt siihen, että opiskelijoista kilpaillaan ja pääpaino tai ainakin kasvava paino alkaa olla sillä miten paljon kouluun saadaan houkuteltua aloittavia opiskelijoita eikä välttä sillä kuinka moni heistä saa koulutuksen kautta ammatin missä myös työllistyy. Itse olen koko ajan peräänkuuluttanut tiukasti sitä, että on väärin kaikkia erityisesti nuoria kohtaan kouluttaa heitä työttömyyskortistoihin ja tämä tilanne on ainakin osaksi ajanut siihen.

Jopa ministeriöstä on jo syytellyt oppilaitoksia liian laajasta taide- ja media-aineiden suosimisesta. Näiden ohella muitakin koulutusohjelmia markkinoidaan mielikuvien kautta, kuten mainonnassa on tapana. Tässä piilee omat vaaransa eikä tuo esittämäni ole niistä pienin.

Onneksi nyt ammattikorkeakoulut ovatkin jo ryhtyneet itsekin pohtimaan kotiin kannetun mainonnan mielekkyyttä. Tällaiset upeat esitteet maksata 3-5 euroa kappaleelta ja jakelut ja painosmäärät ovat kymmeniä tuhansia. Itse olen miettinyt, että eikö tätä tarjontaa voisi siirtää nettiin esimerkiksi. Siellä yhteinen toisen asteen, ammattikorkeiden ja yliopistojen portaali niin säästyisi kymmeniä tuhansia euroja joka oppilaitoksessa itse opetustyöhön. Ehkä kannattaisi miettiä?

Itse haluan, että kaikessa koulutuksessa on yksi ohjenuora mitä pitää aina ja kaikissa tilanteissa lisäksi noudattaa – yhtään nuorta ei saa kouluttaa työttömyyskortistoon.

….

Viikonlopun aikana sähköpostiin on tullut paljon kysymyksiä. Itse asiassa yli 20 kysymystä. Tässä osa yhdestä viestistä pieni lainaus: ”Itselläni ei ole vielä kertaakaan ollut näin hyvää ehdokasta äänestettävänä. Täytyy myöntää, että vaikka minkään puolueen jäsen en ole, niin perinteet ovat velvoittaneet äänestämään aiemmin kepulaista, joten nyt tuokin perinne
katkeaa.” Niinpä kiva juttu.

Kysymyksiin sen verran, että lupaan vastata näihin kaikkiin tänään teille henkilökohtaisesti. Tänään myös illalla toinen vaali-chatimme. Avaamme tuon chat-sivun tänään maanantaina 19.2. kello 20-21 väliseksi ajaksi ja silloin jälleen olen livenä vastailemassa kysymyksiin. Tulkaapa paikalle.

Tänään päivä kuluu Lounais-Hämeessä. Kampanjamme väkeä liikkeellä ja itse ainakin Forssassa, Tammelassa ja Rengossa iltapäivän aikana. Nähdään.

….

TUKIRYHMÄ kasvaa. Mukana nyt jo lähes 450 tukijaa ja Taustavaikuttaja Klubissa yli 50 jäsentä. Viimeksi tukiryhmäämme ovat liittyneet:

19.2: Marko Peltonen, huoltoinsinööri, Loppi

17.2: Kosti Katajamäki, rallikuljettaja, Rallin Suomenmestari ja MM-sarjakuljettaja

15.2: Valma Nikander, eläkeläinen, Loppi (439. tukija)
Raimo Nikander, eläkeläinen, Loppi
Sanna-Kaisa Silen, asiakaspalvelusihteeri, Riihimäki + kummipoika Eliaskin halusi mukaan.
Marko Pietarinen, kiinteistönhoitaja

11.2:Minna Jussila, päiväkodinjohtaja, Riihimäki
Petri Niemi, yrittäjä, Loppi

10.2:Janne Tapio, Moottorikelkkojen Snowcross Maailmanmestari
Tuula Peltonen, hammashoitaja, Loppi
Jukka Hjelm, yrittäjä, Riihimäki
Minna Valli, kotiäiti, Riihimäki
Raija Aalto, pankkitoimihenkilö, eläkeläinen, Loppi

Eli jos haluat mukaan niin laitathan viestiä tukiryhma@timoheinonen.fi.

…..

Kello 18.15 ja juuri kotiin. Lounais-Hämeen kierros meni mukavasti. Aamulla ennen matkaan lähtöä vielä yksi valtakunnallinen lehti teki haastattelun ensi tiistain lehteensä ja halusivat kuvia saman tien. Onneksi olimme sopineet Lounais-Hämeen kierroksen alun vasta puoleen päivään ja näin tämä tärkeä juttu saatiin hoidettua.

Lounais-Hämeen kierros alkoi ensin Forssasta. Keskustassa jakoon muutamia satoja kortteja ja tunnelma oli hyvä. Väkeä oli liikkeellä hyvin ja hiihtoloma näkyi.

Forssasta sitten Tammelaan ja sama juttu siellä. S-Marketilla tehoisku ja ihmisiä tapaamaan ja sielläkin lomaviikko näkyi. Lapsiperheitä oli mukavasti liikkeellä alkuiltapäivästä. Tammelasta matka jatkui Saaren kansanpuiston ja Hämeen Härkätien kautta Renkoon. Rengossa oli hieman hiljaisempaa illansuussa, mutta kortteja jakoon kuitenkin aivan mukava määrä. Renkoon olemme vielä tekemässä tämän tiedon mukaan yhdessä Rengon Kokoomuksen kanssa isompaakin tempausta ennen vaaleja. Toivotaan, että yhteinen aika löytyy.

Lounais-Hämeen kierroksen jälkeen vielä Hämeenlinnan keskustaan hetkeksi kampanjoimaan ja sieltä sitten Riihimäen kautta kotiin. Kaiken kaikkiaan lähes 800 korttia tänäänkin liikkeelle.

Täytyy sanoa, että tuo vastaanotto on ollut todella hyvää. Varsinkin lapsiperheet, nuoret ja seniorit ovat tulleet innokkaasti juttelemaan ja Lounais-Hämeessä tunnelma oli erityisen miellyttävä. Välitön. Hyviä ajatuksia ja ideoitakin saimme kampanjaamme ja useampi toivoi, että tulisimme vielä ennen vaaleja useampaankin otteeseen Forssan seudulle kampanjoimaan. Sen voin luvata, että näin tapahtuu. Itse asiassa jo heti huomenna kierrän puheenjohtajamme Jyrki Kataisen kanssa Kanta-Hämeen ja Lounais-Hämeen kuntia, mutta tämän roadshown lisäksikin tulemme tekemään Forssaan vielä pistoja.

….

Aamulla sain liikkeelle nuo vastaukset viikonlopun kysymyksiin. Kiitos jälleen palautteesta. Hyvä, että asioista puhutaan ja kysytään suoraan. Tänään myös tuli jälleen palautetta tuosta energiakirjoituksestani koskien hevosenlannan polttoa. Asia on herättänyt äärimmäisen hyvää huomiota ja tänään käänsin materiaalia Helsinkiin missä toisellakin taholla asian parissa tehdään työtä. Tuntuu todellakin erikoiselta miksi ei tuotakin energiamäärää kannattaisi Suomessakin hyödyntää. Muistutuksena vain, että yhden hevosen päivässä tuottama lanta kuivikkeen kanssa vastaa noin kolmen polttoöljylitran polttamista. Suomessa hevosia on noin 70 000 ja näiden päivittäin lanta vastaa siis 210.000 litraa polttoöljyä ja päälle tulee vielä noin 15 000 ponin tarpeet. Tästä laskien 4-5 hevosella voisi hyvin lämmittää omakotitalon ja suuremmilla talleilla myös muita taloja ja rakennuksia. Toivotaan, että saamme meidän hevosihmisten äänen kuuluviin.

Nyt hetki pitkälleen. Illalla kello 20.00 avaamme jälleen Chatimme. Tänään tunnin keskustelun aihe jälleen vapaa teemalla – ”Uutta Suomessa – ehdokas joka vastaa heti”. Niinpä.

….

Vaali-Chat keräsi nyt jo yhteensä reilusti yli 20 netin käyttäjää tunnin aikana kyselemään ja juttelemaan. Tämä näyttää toimivan. Uutta Suomessa, mutta toivotaan, että tulee tavaksi. Minä ainakin lupaan niin. Tänään mentiin jo aika paljon syvemmälle mm. autoverotuksessa. Hyvä niin. Tunti meni hetkessä, mutta näin ehdokkaana ja vastaajana kyllä siinä taas sai naputtaa sormen päät kipeänä 🙂 Kiitokset kaikille mukana olleille. Seuraavan kerran löydätte tuolta Chat sivulta. Tulkaa ensi kerralla mukaan ja jos koulut, oppilaitokset tai muut ryhmät haluatte niin mielelläni avaan teille chatin ja tulen vastailemaan myös yhteisesti sovittuna ns. suljettunakin aikana esimerkiksi koulupäivien aikana vain teille tuonne chatin puolelle. Tottakai tulen mielelläni myös paikan päälle kouluille ja muihin tilaisuuksiin tentattavaksi ja juttelemaan ja ennen muuta kuuntelemaan. Laittakaa viestiä tulemaan timo.heinonen@teehoo.com.

Nyt nukkumatin maahan. Huomenna Jyrki Kataisen kanssa kierrän Kanta-Hämeen kuntia kello 10.00 alkaen aina iltaan asti.

Kommentit