Maanantai, 18.07.2011

Blogi, maanantaina 18.07.2011

Mitäs jos pyydettäisiin joka kerta tästä eteenpäin ravintoloissa ja kebab-paikoissa kuitti?

Mä olen mukana tässä. Oletko sinä? Aihe nousi jälleen esille, kun Helsingin Sanomat paneutui kaupungin pitserioiden tapoihin hoitaa rahastus kassalla. Merkille pantavaa oli se, että 15 paikasta noin joka kolmannessa kuitin antaminen sitä pyytäneelle asiakkaalle ei meinannut onnistua. Osassa taasen kassakone oli koko ajan auki jne. Ja kuitin saaminen pahimmillaan vaati kassakoneen virtojen sammuttamista ensin. Ja saaduissa kuiteissa oli sitten veroprosenttina mitä sattuu. Kun ravintolaruuan alv on oikeasti meillä 13 prosenttia niin näissä työn ja tuskan jälkeen saaduissa kuiteissa luki alv-prosenttina 12, 13, 17 ja 22. Tämä on vahva merkki siitä, että kuitista huolimatta ei veroa ko. ruuasta makseta.

Huolestuttavaa asiassa on se, että Hesarin tekemän pikatutkimuksen tulokset eivät edes yllättäneet matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRa:n edustajia eivätkä myöskään Verohallinnon erityisen harmaantalouden selvitysyksikön johtoa.  

Euroina ravintoloiden harmaatalous vie rahaa valtion kassasta jopa puoli miljardia euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että majoitus- ja ravintola-alan koko liikevaihdosta harmaata taloutta on jopa 8–10 prosenttia.

Kuitin saamisen vaikeus on yksi syy epäillä veronkiertoa. Toisena MaRa:n mukaan on ”liian edulliset hinnat” eli Mara:n mukaan esimerkiksi alle 6 euron pitsa on ”liian halpa” siihen, että siitä maksettaisiin normaalit asiaan kuuluvat verot. Hesarin kierroksella halvin pitsa maksoi 3,90 euroa ja kalleinkin vain 7 euroa. Edullisesti siis menee. Eli ensin tällaisessa paikassa jää maksamatta ruuan arvonlisävero. Seuraavaksi kertyneellä rahalla maksetaan pimeästi palkkoja ja silloin maksamatta jää työntekijän työnverotus mukaan lukien sivukulut ja muut.

Hesarissa pohdittiin myös keinoja puuttua tähän. Valvontaa tarvitaan lisää ja tiedonkulkua viranomaisten välillä on tehostettava. Esille nostettiin myös ns. sertifioidut kassakoneet Ruotsin mallin mukaan. Mustalaatikoiset kassakoneet on valvotumpia ja Ruotsissa on myös ns. kuitinantopakko.

Kuitin antaminenkaan ei ole tae siitä, että yritys ostoksesta veroja maksaisi, mutta riski kiinnijäämiseen kasvaa. Myynnistä jää joku jälki ja se helpottaa tutkintaa.

Lukekaapa tuolta lisää: HS: Ohimyynti jopa avointa

Haasteeni onkin meistä itsekullekin tänään tämä:

”Pyydän joka kerta kuitin ravintolassa, pitseriassa ja kebab-paikassa.”

Otatko haasteen vastaan? Uskon, että tällä yhteisellä päätöksellä saamme jo paljon aikaan.

….

Tällä viikolla kalenterissa hieman tyhjääkin. Tarkoitus suunnata nauttimaan kesäisestä Helsingistä joku päivä ainakin Korkeasaareen. Mutta mahtuu tähän viikkoon töitäkin. Sopivassa suhteessa tämän työn ja sen hengen mukaan. 

Kello 22.17 ja juuri Kympin Uutiset ohi. Päivän uutispaketti siis siinä ja muutenkin tämä päivä aikalailla valmista kauraa. Päivä siis tänään todellakin vapaan merkeissä. Aamusta ensin asioille Lopelle ja Riihimäelle ja aika hauska oli huomata, että blogiani luetaan. Kävin nimittäin aamupäivällä parturissa ja kun maksoin niin sain oikein käsinkirjoitetun kuitin. No tiedän, että minun parturi nämä asiat muutenkin hoitanut, mutta oli mukava herätys tärkeään aiheeseen sekin. Sitten lounaallakin kuitti tuli tänään tarkistettua erityisen tarkkaan ja myös siellä odotetusti kaikki ok. Kyllä se vaan kuulkaa voisi näinkin homma mennä parempaan suuntaan. Jos vain meistä jokainen itse kukin pyytäisi aina kuitin, tarkistaisi sen ja maksaisi vielä epävarmoissa tilanteissa aina pankkikortilla. Uskoisin, että tekisimme jokainen hyvän palveluksen näin koko järjestelmälle kuin myös verotulojen kautta hyvinvointiyhteiskunnallekin. Pieniä juttuja, joista purojen kautta syntyy virta.

Aihe puhutti myös paljon Facebookissa FB-Parlamentissänikin. Osa ei kuittia pitänyt minään ja jopa kannusti kuitittomaan kauppaan ja syytti siitä valvonnan vähäisyyttä. En oikein ymmärrä tällaista asennetta. Minusta se on enemmänkin välinpitämättömyyttä yhteisistä asioista jos noin ajattelee. Vai ajatteleeko tällä tavalla toimiva ja ajatteleva ihminen myös niin että autoakin voi ajaa ylinopeutta ja vaikkapa kännissäkin jos ei valvontaa ole riittävästi? 

Mutta kiitos myös kymmenistä muista viesteistä ja sähköposteista. Aihe kirvoitti hyvää keskustelua ja runsaasti palautetta. Tulen aiheen parissa jatkamaan työtä tulevaisuudessakin. Harmaan talouden eteen kannattaa jokaisen nähdä hieman vaivaa. Niin muuten yksi FB-viesti oli mielenkiintoinen. Kuulemma Kiinassa kassakuiteista tehtiin jonkinlaisia lottokuponkeja. Kuulemma sen myötä asiakkaat alkoivat vaatia kuitteja tosi ahkerasti ja juttu siis toimi. Keksitään mekin jotain.

Huomenna suuntaamme Helsinkiin. Työmaalla piipahdan ja sitten Korkeasaareen. Kesäretkipäivä siis. 

 

Kommentit