Maanantai, 17.12.2007

Blogi, maanantaina 17.12.2007

Joulu lähestyy, mutta vielä edessä yksi eduskuntaurani pisimmistä viikoista. Tällä viikolla käsittelyssä ensi vuoden budjetti ja se viedään loppuun viikon aikana sitten vaikka niin, että vielä lauantainakin istumme. Pinossa toistatuhatta talousarvioäänestystä ja tukku puheita. Painetaan siis pitkää päivää.

Meillä Lopella kunnanhallituspäivä, mutta tänään saamme illalla seurata myös mielenkiinnolla useampaa kunnanvaltuustoakin. Käynnissä oleva kunta- ja palvelurakenneuudistus eli Paras-hanke on saanut aikaan jo 75 kuntaliitosta ja niillä kuntamäärä vähenee 53:lla. Tänään kymmenissä valtuustoissa esillä edelleen liitosasioita kaiken kaikkiaan 12. Aika alkaa ensimmäisessä vaiheessa käymään nimittäin vähiin. Jos kunnat aikovat saada porkkanarahat ja aloittaa vuoden 2009 alusta uutena tai yhdistyneenä kuntana niin päätös ja tieto siitä pitää saada aikaiseksi nyt niin, että sisäministeriöllä on faktaa vuoden loppuun mennessä. Tänään käsittelussä mm. Pyhäselän ja Enon ja Joensuun liitosasia kuten myös Lappeenrannan ja Joutsenon kimppa. Meidänkin vaalipiirissä voi tapahtua, kun Heinolassa, Hartolassa ja Pertunmaalla äänestetään kuntien yhdistymisestä. Saman suuntaiset asiat käsillä myös Loimaalla, Alastarossa ja Mellilässä ja yhteistä tulevaisuuttaan pohtivat myös Masku, Lemu ja Askainen ja Alajärvi ja Lehtimäki, Rusko ja Vahto, Mäntsälä ja Pukkila, Huittinen ja Vampula, Mynämäki ja Nousiainen, Kaarina ja Piikkiö ja Pöytyä sekä Yläne. Aikamoinen ilta siis tulossa. Toivottavasti jokaisessa paikassa kuntalaisten näkökulma päälimmäisenä ja palvelut etusijalla. Silloin tehdään oikeita ja järkeviä päätöksiä.

Tämän lisäksi 57 kuntaa, muiden muassa Jyväskylä ja Jyväskylän maalaiskunta, jatkavat liitosselvityksen tekoa, mutta siitä huolimatta tämän PARAS-hankkeen ensimmäisen aallon jälkeekin kuntakenttämme on pirstaleinen ja tarvetta yhteistyölle ja liitoksillekin varmasti jää. Me muut katsomme nyt sitten vuoteen 2010. Silloin PARAS-hankkeen valtionosuusuudistus tulee voimaan ja on seuraava liitosrumban aika. Se on takaraja ainakin nyt tiedossa oleville porkkanarahoille.

Mielenkiinnolla saamme seurata myös tämän illan Riihimäen kunnanhallituksen kokousta. Eilen lueskelin heidän esityslistoja ja täytyy sanoa, että mielenkiintoinen ennakkotapaus on syntymässä heidän viime viikon valtuuston päätöksestä. Virkamiesjohto nimittäin ”väittää” että valtuusto ei voisi tehdä muita kuin hallituksen valmistelemia päätöksiä budjetin yhteydessä. Tämä on totta kaikessa muussa, mutta ei budjetissa eikä valtuustoaloitteissa. Niissä pohja on jo hallituksen esitys ja valtuuston valta riittää niiden muuttamiseen. Toki erikoista Riihimäen virkamiesjohdon tulkinnassa on se, että tämä väärä päätöksentekojärjestys ei koske kuin heidän mielestä yhtä valtuuston päätöstä. Toiset esimerkiksi uudet virat voisi muka sitten päättää tämänkin tulkinnan jälkeen ilman hallituskäsittelyä. Niin kuin aiemmin jo totesin en itse ota kantaa naapurikunnan sisäisiin asioihin, mutta tähän vain valtuuston vallan kannalta. Uskon, että Kuntaliiton lakimiesten tulkinta on aivan muuta kuin nyt Riihimäen virkamiesjohdon esitys. Katsotaan.

Eilen saimme jälleen iloisia uutisia myös motorsportin puolelta. Hyvä ystäväni Jari-Matti Latvala sai sopimuksen Fordille Marcus Grönholmin tyhjäksi jättämälle paikalle ja näin Fordin rallitalli jahtaa lähitulevaisuudessaakin menestystä suomalaisvoimin Latvalan ja Mikko Hirvosen johdolla.

Itse olen tutustunut Jari-Mattiin jo vuosia sitten vaikka kyse onkin nuoresta 22-vuotiaasta rallikuskista. Jari-Matin isä Jari Latvala ajoi SM-ralleja ja myös Jari-Matti on kisannut monessa kisassa missä olen mukana ollut tv:n tai kuuluttajan roolissa. Sitä kautta tutustuttu. Jari-Mattihan aloitti kansainvälisen ralliuransa Englannissa jo alle 18-vuotiaana. Suomessa ei rallia voinut ajaa ilman suomalaista ajokorttia, mutta ulkomailla se onnistui ja näin ollen JM:llä takana jo aika monta kovaa kilpavuotta ja peräti 52 MM-ralliakin. Siis 52 MM-rallia takana 22-vuotiaana. Niin ja tällä kaudella Irlannissa jo MM-rallissa kakkostila ja olen vakuuttunut, että ensi vuonna jo voittojenkin aika. Onnea JM:lle ja kartturille Miikka Anttilalle ja koko perheille. Vuosien työ palkittiin.

Tästä onkin hyvä tulla Balin ilmastokokouksen tuloksiin. Joku tietysti toteaa niinpä moottoriurheilusta ilmastokysymyksiin. Tarkoituksella. On nimittäin fakta, että autoilumme oikeastaan kaikki uudet innovaatiot mm. kehittyneet dieselit ja kaikki turvallisuusuudistukset ovat tulleet arkiajoon moottoriurheilusta. Tämä unohtuu usein kun moottoriurheilua vastustetaan. Maailmalla jo sarjoja joissa tekniikka paljon paljon Suomen vanhaa ja uuttakin autokantaa ympäristöystävällisempää ja kohta mekin saamme nauttia niistä ja ennen kaikkea luontomme.

Balin tulosta täytyy pitää hyvänä. Kehittyneiden maiden 20-40 prosentin päästövähennystavoite kirjattiin sopimukseen. Näin sopimus sai konkreettisen tavoitteen. Tyytyväinen täytyy olla siihen, että USA tuli mukaan ja vastaankin monessa asiassa vaikka vahvempaakin roolia maalta voisi toivoa. Myönteistä myös
Venäjän, Kiinan, Intian ja myös Kanadan panostukset. Palataan aiheeseen myöhemmin laajemmin. Nyt kuitenkin Helsinkiin. Työviikko alkaa…

Kaksituntinen keskustelu talouspolitiikan haasteista ja vakausohjelman tarkistuksesta on nyt takana. En voi olla kuin huojentunut, että maassamme on nyt sinivihreähallitus. Oppositio keskittyi koko tärkeän talouspoliittisen keskustelun ajan puhumaan siitä, että nyt ei ole oikea aika puhua tulevaisuudesta ja sen haasteista. Varmasti tämä tärkeä tiedoksianto ja se, että ensimmäisen kerran joku hallitus haluaa tämänkin ohjelman tuoda eduskunnan isompaan keskusteluun oli liikaa menolisäyksiin ja tuhlailuun tämän viikon budjettikeskusteluissa valmistautuneelle oppositiolle. Valtionvelan lyhentäminen on unohdettu ja menoja ollaan valmiita lisäämään lähes rajattomasti. Vastuu ja tulevaisuus on unohtunut täysin oppositiolta ja jo osittain Heinäluomaltakin.

On kiistaton tosiasia, että julkinen taloutemme ei ole kestävällä pohjalla. Nyt on vastuuta kannettava ja tehtävä oikeita ratkaisuja. Katsottava hieman kauemmaksi kuin ensi vuoteen eikä Liisa Jaakonsaaren peräänkuuluttama mallinottaminen Lipposen eläkeuudistuksesta ole tässä oikeaa politiikkaa. Eläkkeitäkö leikkaamalla tästä selvitään?? Ei ja onneksi hallitus ei tälle linjalle ole lähdössäkään. Palkat on ansaittu ja ennen muuta eläkkeet. Se on oikea linja.

Julkinen talous painuu ennusteiden mukaan pysyvästi alijäämäiseksi vuonna 2025 ja jotain on siis tehtävä. Minusta olisi reilua ja fiksua, että tässä Euroopankin laajuisesti ainutlaatuisen kovassa urakassa olisi vastuunkantajia laajemminkin. Katsotaan millaiseksi hulabalooksi tuo opposition jakopolitiikka tämän viikon aikana villiintyy. Tässä avauksessa ei oppositiosta yhdeltäkään puolueelta tullut yhtään mitään pelinavausta tai aitoa vaihtoehtoa edes. Nollakeskustelu – valitettavasti.

Kello 22.51 ja työt jatkuvat. Budjetin käsittely on käynnistynyt ja nyt tätä mennäänkin sitten jouluun asti. Välissä ehdin pyörähtää myös Lopella kunnanhallituksemme viimeisessä kokouksessa ja sen jälkeen takaisin isoon saliin. Viimeiset lakiesitykset nyt käsittelyssä ja budjettikeskustelu jatkuu vielä. Näin myöhäisemmillä tunneilla nuorikansanedustajakin pääsee ääneen debateissa, kun viitsii vaan aikaansa viettää täällä. Ei muuten taida nytkään yksikään puhevuorojen kapinakirjeen allekirjoittajista olla paikalla. Sellaista se on.

Kommentit