Maanantai, 16.07.2007

Blogi, maanantaina 16.07.2007

Aamulehden mukaan osa EU:n myöntämistä aluetuista jää käyttämättä monimutkaiseksi koetun byrokratian vuoksi. Esimerkiksi osa Euroopan sosiaalirahaston edelliskauden tuista on yhä nostamatta Pirkanmaalla, koska tukien hakeminen koetaan liian hankalaksi. Pirkanmaalla on myöntämättä arviolta miljoonan euron verran Euroopan sosiaalirahaston varoja kaudelta 2000-2006. Kauden rahojen maksatusaikaa on jäljellä ensi vuoden syksyyn. EU mm. vaatii hankkeiden suunnittelussa ja seuraamisessa valtavan määrän selvityksiä, hankkeiden rahoituspäätöksien saaminen kestää kauan ja lisäksi projektit koetaan liian yksityiskohtaisiksi. Kunnat jättävät tukia hakematta myös siksi, että monessa projektissa kunnilta vaaditaan myös omaa rahoitusta.

Tämä on tietysti äärimmäisen vaikea asia. Byrokratiaa on syntynyt valvonnan takia ja myös osaksi väärinkäytösten takia tai niiden estämiseksi. Nyt tilanne on siis mennyt siihen pisteeseen, että hankkeiden byrokratia on kasvanut niin suureksi, että itse hankkeiden toteuttaminen ei ole enää kannattavaa tai mielekästä. Rahaa palaa erilaisiin neuvontapalveluihin ja käytännöstä tiedän muutamissa hankkeissa itsekin mukana olleena, että paperityötä riittää. Tuloksia saadaan aikaan jos vain joku tekee paperityön jne.

Uusi hallituksemme selvittää nyt myös maataloustukien paperisotaa. Lomakeviidakkoa on tarkoitus selkeyttää ja yksinkertaistaan, mutta työtä siinä riittää. Toinen mikä aiheuttaa vaikeuksia on poukkoileva tiedotus. Keväällä Juha Mieto kertoi, että muutoksia on tänäkin vuonna tullut jopa tuotantokauden aikana ja sen voi tietää mihin se johtaa. Toivotaan, että hallitus löytää tässä maataloustuki ja muissakin EU-tukiasioissa sellaisen mallin millä rahat saadaan tehokkaasti käyttöön ja oikeisiin kohteisiin.

Omassa kotikunnassani Lopella maatalous on edelleen vahva elinkeino ja tiloja on paljon. Palautetta näistä asioista on tullut kohtuullisen paljon ja myös esimerkki tarinoita. Niitä olen eteenpäin vienyt. Ne aina parhaita avaamaan silmiä.

Tänään paperitöitä. Aamulla viikon aloituspalaveri ja juoksevien asioiden läpi käynti ja viikko-ohjelman tarkentaminen ja vahvistaminen. Sitten kirjoitustöitä.

EU-asioiden byrokratisuus on tänään huomattu ja aiheuttanut keskustelua. Kiitos palautteesta ja ideoista. Kiitos myös omakohtaisista kokemuksista – byrokratian ja paperisodan rankkuudesta ja EU-rahan hyötysuhteesta. Parannettavaa siis monessa on. Yhdessäkin viestissä kerrottiin kuinka ensin oli hoidettava oma työ ja sitten EU-hankkeen työ ja sen paperisota. Loppuunpalaminen oli tuloksena. Tässä pieni lainaus tuosta palautteesta. Luonnollisesti lupaa kysyen ja ilman nimeä:

”Tuo on totta mitä blogissasi kerroit noista Europan Sosiaalirahaston tuista. Meillä oli (poistettu tunnisteet)-hanke ja siinähän osittain itse paloin loppuun.
Byrokratia on melko säälimätön ja voi näppituntumalla sanoa, että vähintään
kolmannes hankeeseen saadusta tuesta menee sen oman hallinnon pyörittämiseen. Eihän se ole oikein kustannustehokasta kun organisaation omat, entiset hallintokustannukset pyörivät lisäksi joka tapauksessa. ESR-hankkeen pyörittäminen on käytännössä ammattilaisen hommaa ja oppihan tuossa
ainakin sen, jos ei muuta.”

Aika kovaa tekstiä ja arkipäivää. Onko tässä sitten järkeä? Niinpä niin.

Päivällä viikkopalaveri avustajan kanssa alkaneen viikon ohjelmista ja tulleista posteista ja töistä. Käymme näin alkuviikosta aina alkaneen viikon ohjelman tarkemmin läpi ja sitten myös tulleet kutsut ja muut pyynnöt. Tehokas ja hyvä tapa ja pitää meidät kartalla missä mennään ja miten kalenteri täyttyy.

Satuni aloitti tänään myös loman. Kävimme moikkaamassa vanhaa työkaveriani sänkyostosten parissa Unikulmassa. Kuvat selistä ja painopisteistä. Fiksua tuo nykytekniikka. Toisaalta jo opettaja-aikana fysioterapeuttini korjasi nukkuma-asentoani hyvällä tyynyllä. Ja työpisteen kehittämisellä. Näihin kannattaa itsekunkin hieman aina panostaa – enemmänkin kuin tarpeeksi. Illalla sitten vielä kummityttöni vanhempien ja ystävien kanssa Riihimäelle Marjan terassirevyytä Baltiarallaata. Olin kuullut esityksestä paljon ja myös tekijöiltä vinkin, että itsekin lavalla heilun. Pakkohan se oli sitten käydä katsomassa ja kun tekijät tiesin niin tiesin, että hyvää viihdettä olisikin luvassa. Musiikkia, huumoria, laulua ja tanssia ja komiikkaa sekä sketsiä ja hieman kai draamaakin. Hyvät palaset hullulla vauhdilla upeassa kesäillassa. Poliittista satiiriakin yritettiin ja siinäkin kohtuullisesti onnistuttiin. Ei menon parasta antia, mutta hyvää. Vaikea alue, mutta hyvä kahdeksan. Omaan persoonaani olin tyytyväinen – hymyilytti, nauratti – Kalle Ropponen muutenkin lavalla erittäin hyvä. Taitava esiintyjä ja esittäjä. Toinen vahva oli naisroolit vetänyt Heidi Musakka. Taitaa liikehdintää ja lavakarismaa. Niin ja Kurosen Jukka tutun vahva ja Lauri Ketonenkin hyvässä iskussa. Niina Lahtisen käsikirjoitus toimi ja eteni hyvin. Ei pitkäveteisyyttä ei jarruttelua vaan sopivaa hulluttelua. Oikessa tunnelmassa ja hyvässä hengessä – loisto-oivalluksia tv-mainoksien maailmasta, tv-ohjelmista ja päivän puheenaiheista. Katja Lappi hoiti kapellimestarin työt mallikkaasti ja musiikin puolesta ei esitys kalvennut Linnanmäen isoveljelleenkään. Yksi loistava nosto oli Subtv:n puhuvapää ja Maikkarin aina yhtähankalat sanapelit. Loistavaa ironiiaa. Niin Nordean laina-mainokset ja maatalon emännänhaku elukoille. Nappeja.

Varsin Iloinen Teatteri eli VIT oli nimensä veroinen. Kannatti mennä ja saada jälleen aimoannos hymyä ja naurua päivää. Se pitää vedossa. Sellaista balttiarallaa parasta kesäantia. Helppoa ja hauskaa.

Niin ja jos nyt haluatte minut lavalla nähdä niin vielä siihen on hyvät mahdollisuudet. Marjan Tähtiterassilla esitykset seuraavina päivinä kello 19.00:
to 19.7., pe 20.7., su 22.7., ma 23.7., ke 25.7., pe 27.7., su 29.7., pe 3.8., la 4.8., su 5.8. Suosittelen. Hymyillään.

Huomenna jälleen yksi lehtihaastattelu ja kuvaus. Muuten päivä varattu vapaalle. Keskiviikkona sitten Suomi Areena Porissa ja pitkäpäivä poliitikan ja päivän aiheiden parissa Jazzein oheistapahtumissa.

Kommentit