Lauantai, 14.07.2007

Blogi, lauantaina 14.07.2007

Tänään on ratsastusvuotemme yksi kohokohta, kun kisaamme jo viidennen kerran thDerbystä. Koulukilpailua varten on valmistauduttu nyt johdonmukaisemmin muutamia viikkoja, mutta ohjelmamme pitää sisällään samoja elementtejä mitä olemme vuoden aikana treenanneet. Syksyllä sitten jatkamme esteiden parissa kohti Nekun maljaa ja Christams Tree Challengea, mutta tänään koulupuolen kilpailu. Yhdeltä hevosten laitto kisakuntoon ja sitten kello 14 aloitamme kilpailun.

Tänään MTV3:sen uutiset kertoivat, että maamme peruskoululaisista noin kymmenen prosenttia jää ilman uimaopetusta koululiikuntatunneilla. Luku perustuu Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön viime vuonna tekemään tutkimukseen, jossa opettajat ilmoittivat, järjestetäänkö heidän koulussaan uimaopetusta. Osasyynä uimaopetuksen puutteisiin on, että joka toisessa suomalaiskunnassa ei ole uimahallia.

Kuitenkin uuden peruskoulun opetussuunnitelman perusteiden mukaan uimaopetus kuuluu koulun liikunnanopetukseen. Ainoa heikkous tuossa kirjauksessa on lisämaininta, että uinti voidaan korvata jollakin muulla liikunnan osa-alueella, jos opetusta on olosuhteiden takia mahdoton järjestää.

Asian ratkaisemiseksi pitäisi tehdä jotain. Maassamme on noin 200 uimahallia, mitkä eivät kuitenkaan luonnollisestikaan jakaudu tasaisesti maahamme. Pohjois- ja Itä-Suomessa saattaa tulla kohtuuttoman pitkiäkin matkoja uimahalleihin, mutta pitäisi linjaa muuttaa niin, että muutaman kymmenen kilometrin matka ei olisi riittävä syy jättää opetusta antamatta ja korvata sitä jollain muulla. Meidän koulussamme matkaa uimahalleihin oli noin 20 km ja me ratkaisimme asian ns. uintiviikoilla eli muutama viikko ja niiden aikana bussit kuljettivat lapset kokonaisiksi päiviksi uimaopetukseen mitä antoivat koulutuksen saaneet luokanopettajat ja usein myös erityiset uinninopettajat.

Viime vuonna kuitenkin noin 90 prosenttia alakouluista järjesti uimaopetusta koululiikuntatunneilla. Kymmenen vuotta sitten vastaava luku oli 79 prosenttia. ELi parannusta on tapahtunut, mutta mikä on sitten todellinen uimisen osaamisen taso? Siihen tulisi kiinnittää vielä suurempaa huomiota.

Lapset, nuoret ja nuoret aikuiset ovat kuitenkin uimataidossa paljon vanhempia ikäluokkia edellä. Suomalaisista aikuisista uimataitoisia on vain 64 prosenttia.

Tietojen mukaan noin 40 km matka koetaan liian pitkäksi uintimatkaksi. Se voi olla sitä myös uintiviikkotyyppisissä ratkaisuissa ja ainakin taloudellisesti kova panostus kunnille. Tulisiko tällaisia kuntia sitten tukea erityisesti asian ratkaisemiseksi? Se voisi olla minusta paras ratkaisu. Tuki kuljetuksiin ja uskon, että moni koulu tarttuisi porkkanaan.

Viidennen kerran järjestetty thDerby saatiin kisata hienossa säässä ja ennätysosanotolla. Kisaan osallistui kuusitoista kilpailijaa ja tallin Thelma-tyttö Basque-ponillaan. Kilpailu äärimmäisen tasainen ja kun suorituksia seuratessamme yritimme laittaa näkemämme perusteella toisiamme viiden kärjen osalta järjestykseen ei yksituumaisuutta löytynyt. Voittajasta oltiin yksimielisiä ja samaa mieltä oli myös tuomarimme. Kirsi voitti Kimberin kanssa kilpailun ennen Katriinaa Paulaa. Vaikean leiriviikon jälkeen itse sain ratsastaa tänään ehjän kilpailun. Kärkeen ei odotetusti ollut asiaa tässä kovassa seurassa, mutta tasaiseen keskiryhmään ylsin omasta mielestäni vahvalla suorituksella. Kuusi vuotta olen nyt ratsastusta harrastanut ja olen tyytyväinen kehitykseeni. Pystyn tekemään kohtuullisen tasaisia suorituksia ja kisaamaan kymmenen ja kaksi ja jopa 30 vuotta ratsastaneiden kanssa. Kilpailun jälkeen kesäillan viettoon ratsastusryhmän kanssa. Vesihiihtoa, saunaa ja ruokaa.

Kommentit