Maanantai, 16.05.2011

Blogi, maanantaina 16.05.2011

Suomi ei siis ole enää vain maailman paras maa peruskoulussa vaan nyt jälleen myös jääkiekossa ja monessa muussakin. Kertakaikkisen upea ilta eilen MM-jääkien finaalin parissa ja makea kultajuhla. Tuli jotenkin mieleen vuoden 1995 voitto ja nostattamana hurmos ja samaa aistittavissa nytkin. Ja syystä.

Onnea vielä koko maajoukkueelle upeasta turnauksesta ja makeasta MM-voitosta. Ja erityset onnittelut riihimäkeläiselle päävalmentajalle Jukka Jaloselle ja riihimäkeläislähtöiselle Nikkari-kasvatti Janne Lahdelle Maailmanmestaruudesta. Toivotaan, että kaupunki teitä riittämin muistaa. Olette sen ansainneet.

Mutta kultajuhlakaan ei tarkoita sitä, että kaikki tässä maassa olisi hyvin. Itse olen todella huolestuneena seurannut jo pidempää poliisimiesten määrä kehitystä. On ollut uskomatonta, että sisänsä hyvään tähtäävä valtion tuottavuusohjelma on ajanut ja on ajamassa maatamme poliisien kohdalla todelliseen ahdinkoon. Tuoreimmat tilastot kertovat miten myös rikolliset ovat tilanteensa huomanneet. Esimerkiksi yksi Helsingissä yksin virolaiset tekivät viime vuonna yli 4000 rikosta, kun vastaava luku oli 1500. Ja romanialaisten rikostenmäärä nousi vastaavassa ajassa 40:stä 1200:taan. Ilta-Sanomissa poliisiylijohtaja oli aiheestakin huolissaan ja valitteli edelleen sitä, että maassamme mm. rikosten valmistelu on pääasiassa rankaisematonta. Siis siitäkin huolimatta, että viime kaudella kollegani Juha Hakolan johdolla asiasta teimme useammakin esityksen. Lehden mukaan myös prostituutio on kasvussa ja samaan aikaan Paatero toteaa, että peruspoliisityössä näin ollen palvelu huonontuu ja jonot kasvavat. Ja tulevaisuudesssa rikosten selvitysprosentit laskevat ja sen tiedämme mitä se tarkoittaa. Sehän on suora viesti rikollisille siitä, että tänne kannattaa tulla ja täällä saa tehdä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero nostikin esille vahvasti juuri poliisien määrän ja siihen liittyen määrärahat. Itse en usko, että aikanaan jo useampi hallitus sitten kun valtion tuottavuusohjelmasta päätettiin niin tarkoitus olisi ollut tämä. Nyt ei pureta poliisien kohdalla päällekkäisyyksiä eikä lisätä tehokkuutta vaan nimenomaan heikennetään poliisien perustehtävää. Paatero kysyykin ja pohtii sitä, että jatkossa poliisien tehtäviä joudutaan pohtimaan uudestaan. Hän kysyy ”kuka ottaisi päihtyneiden kuskauksen ja säilyttämisen? Se sitoo kohtuuttomasti poliiseja”.

Tilanne on paheneva. IS:n tietojen mukaan kohta valmistuvista noin 50 uudesta poliisista vain kaksi on saanut muutaman kuukauden työpaikan. Loput valmistuvat työttömyyteen, vaikka samaan aikaan poliisipula maakunnissa on huutava.

Uudella tulevalla sisäministerillä onkin tässä ensimmäinen tehtävä hoidettavakseen. Päättyneellä hallituskaudella etenimme elvytyksin kohtuullisesti tähän päivään, mutta sekään ei siis ole poistanut itse ongelmaan. Nyt tarvitaan kestävä ja pysyvä ratkaisu poliisien toiminnan turvaamisesta ja turvallisen Suomen takaamisesta. Se vaatii hallitusohjelmaan selkeää kirjausta Poliisi 2020-ohjelman hengessä.

Lupasin muutaman sanan kirjoittaa myös Lopesta. Olen kohta ensimmäisen kevätkauden johtanut kotikuntani kunnanhallitusta ja täytyy todeta, että olen pitänyt tehtävästäni. Paljon olemme saaneet aikaan ja paljon on vielä tehtävääkin tulevinakin vuosina. Lopen kasvusta ja menestyksestä kertoo mm. lähes joka kunnanhallituksessa käsittelyssä olevat erilaiset kaavoitusasiat ja niitä esillä tänäänkin kh:n kokouksessa illalla. Samaan aikaan odotamme juuri Kormu-Launosten osayleiskaavan vahvistumista ja kävin itse viime viikolla neuvotteluja mm. Paloheimon kanssa ja heiltä tulossa upeita tontteja tältä alueelta myyntiin heti kaavan vahvistuttua tulevana syksynä viimeistään. Aivan mahtavia tontteja kaiken kaikkiaan noin 200 ja aivan lähietäisyydelle moottoritiestä ja Riihimäen rautatieasemasta. Ja olen varma, että hintakin on jotain muuta kuin kaupungeissa. Kannattaa tutustua.

Huolestuneena seuraan alueemme palveluiden alasajoa. Alueemme on rikkonainen ja ääni sen myötä myös rikkonainen ja näin nyt seuraavaksi menetämme tältä alueelta verohallinnon Riihimäen toimipisteen. Olen muuten aivan satavarma, että tällaista ei tapahtuisi jos alueellamme olisi vahva yhtenäinen peruskunta jonka ääni olisi yhtenäinen ja kuuluisi. Toivotaan, että tämä sama kehitys ei vie meiltä samalla myös erikoissairaanhoidon Riihimäen yksikköä ja tuhoa mm. yhteispäivystyshanketta ja mahdollisesti myös ammattikorkeakouluakin. Nyt pitäisi lusikka ottaa kauniiseen käteen. Kohta sitä ei muuten enää tarvita. Alueestamme kehittyy hyvää vauhtia vain asumisen alue mistä ei tämäntyyppisiä palveluita enää saa.

Taloudessa olen halunnut jatkaa samaa tiukkaa linjaa kuin edeltäjänikin Harri Nurmo oman kunnanhallituksensa kanssa. Olemme saaneet nyt taloutemme tasapainoon ja jopa velkaantumisen kääntymään laskuun. Se on muuten kova juttu ja erityisen tärkeää jotta voimme vastata tuleviin suuriin palvelutarvehaasteisiin mm. ikäihmisten suhteen. Alkuvuoden verokertymä Lopella on hyvä eli tammi-huhtikuussa verotuloja on kertynyt kumulatiivisesti 5,7 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kunnallisveron alkuvuoden kasvu on ollut peräti 6,2 prosenttia. Kuntamme toimintatuotot ja menot ovat toteutuneet myös suunnitellusti ja olemme onnistuneet varsin hyvin taloutemme pidossa. Alkuvuosi on siis jopa viime vuotta parempi ja hyvä uutinen on myös se, että kuntamme työttömyysastekin jatkaa edelleen laskua. Nyt se on Lopella 6,4 prosenttia eli koko ELY-alueemme alhaisin ja laskua vuoden takaiseen jälleen 0,8 prosenttia. ELY-keskuksen alueella keskiarvo on edelleen 11,1% ja Kanta-Hämeessäkin 9,5 ja koko maassa noin 9,4 prosenttia. Siis maaliskuun vertailuluvuilla.

Myös väkilukumme on edelleen hienoisessa nousussa eli uskoisin, että tästä hyvä tulee. Tänään kunnanhallitus ottaa kantaa myös kunnanjohtajan valintaan. Haastatteluryhmä esittää yksimielisesti Karoliina Viitasta tehtävään ja olen itse hänen valinnan takana haastattelujen jälkeen 110 prosenttisesti. Karoliina on erinomaisella tavalla laittanut kuntaamme kuntoon jo tämän vuoden määräaikaisen työsuhteensa aikana ja osoittanut sitäkin kautta olevansa todellakin se henkilö mitä Loppi tarvitsee. Hän on aikaansaapa, osaava ja innovatiivinen johtaja jota eilenkin jälleen yksi kuntamme toimialajohtaja kiitteli monin sanoin. Tällaista palautetta tulee muuten paljon ja se ei ole aivan tavanomaista kun kunnanjohtajasta kuitenkin kyse. Hieno juttu. Itse uskon, että kunnanhallitus tänään yhtyy haastatteluryhmän esitykseen Lopen uudesta kunnanjohtajasta. Lopen Kokoomus on jo myös mielipiteensä kertonut ja meidän koko 10 valtuutetun ryhmä on yksimielisesti Karoliinan valinnan takana ja tiedän, että ainakin kaksi muutakin valtuustoryhmää jo on päätöksensä tehneet. Katsotaan mitä mieltä muut sitten ovat. Se selviää pian ja valinta tehdään kesäkuun puolivälin valtuustossa.

Nyt päivän töiden pariin. 

Kello 22.04 ja upea päivä takana. Töitä ja hieman ulkoiluakin ja sitten mukavan tiivis kunnanhallitus. Vaikka asialista oli nytkin pitkä niin tunnissa sen hoidimme. Hyvä henki ja hyvä ja laadukas asioiden valmistelu takaa tällaisen tavan tehdä ja toimia. Arvostan kovasti. Kunnanhallitus tänään päätti myös yksimielisesti esittää Lopen uudeksi kunnanjohtajaksi Karoliina Viitasta. Enemmistö taitaa olla näin kasassa, kun koko Lopen Kokoomuksen valtuustoryhmä ja Vihreät sekä Perussuomalaiset ovat jo asettuneet myös Karoliinan taakse. Hieno juttu.

SDP tänään esitti vielä omia askelmerkkejään hallitustunnusteluvaiheeseen. Katsotaan nyt miten tässä edetään. Pidän teidät ajantasalla kunhan taas on kerrottavaa.

Huomenna aamulla sitten kokoonnumme ensimmäistä kertaa myös Hämeen kansanedustajien kanssa. Olen itse saanut johtaa tätä hämäläisedustajien joukkoa nyt kaksi vuotta ja huomenna tarkoitus siirtää vetovastuu eteenpäin. Työtä tulee uudellakin pj:llä riittämään. Me saimme Hämeenlinnan OKL:n taistelua vielä tälle alkavalle hallituskaudelle ja nyt tehtävä on saada jatkoa turvattua myös tulevaisuudessa. Sen eteen tulemme tekemään koko 14 kansanedustajan kanssa töitä. Sen lupaan. Ja sitten liikennehankkeita on paljon asialistalla ja muutaikin. Työtä siis tulee riittämään.

Nyt vielä hetki huomisten asioiden parissa ja mm. ympäristöpolitiikan asioita. Palataan huomenna. 

Kommentit