Maanantai, 15.11.2010

Blogi, maanantaina 15.11.2010

Tänään odotan suurella mielenkiinnolla Riihimäen kaupungin ratkaisua Harjunrinteen koulun remontin suhteen. Lähes koko vuoden väänsimme asialle valtionosuutta ja lopulta saimme tuota elvytysrahaa reilun 2 miljoonaa euroa. Se oli hyvä vääntö minusta sillä maksivaltiontukeen eli 2,9 miljoonaan euroon olisi Riihimäellä ollut mahdollisuudet vasta joskus 2014 jälkeen ja tuo koulu ei siihen asti olisi käyttäkelpoisena kestänyt jos sitä enää nytkään kaikilta osin on. Itse olen vakuuttuneen varma, että Riihimäki tekee nyt myönteisen ratkaisun ja lähtee jättihankkeeseen vain noin 850 000 euroa maksivaltiontukea pienemmällä tukisummalla ja mitä olen ymmärtänyt omistakin keskusteluistani oikeastaan lähes kaikkien Riihimäen valtuustoryhmien eri jäsenten kanssa niin hanke tulee starttamaan vuodenvaihteessa. 

Riihimäelle olemme muutenkin suunnitelleet monenlaista koulupuolenkin kanssa. Kaupungin koulutoimenjohtajan Esa Santakallion johdolla on kaupunki mm. omassa lukiossaan määrätietoisesti ottanut kehitysaskelia lukiotoiminnan maamme kärjessä ja uskoisin, että moni sellainen opetusjärjestely ja tekniikka mistä jo nyt Riihimäen Lukiossa ja myös remonttimme jälkeen Lopenkin Lukiossa  nuoret pääsevät hyödyntämään tulee olemaan ensi hallituskaudella lukioiden laajemmankin kehittämisen keskiössä. On tärkeää nostaa nyt lukiokoulutus maanlaajuisesti sivistyspoliittisen kehittämisen kärkihankkeeksi ja se tarkoittaa minusta ennen muuta oppisisältöjen ja lukiokoulutuksen kokonaisarviointia 2020-lukua kohden, mutta myös lukiokoulutuksen rahoituksen turvaamista. On siis tärkeää pohtia mitä lukioissamme opetetaan, miten paljon ja minkä takia. Sinisenä lankana minusta voisi hyvin olla ajatus tässä kehitystyössä – enemmän osaamista ja taitoa ja hieman vähemmän tietoa. Painopisteen muutos siis tiedon hallinnan oppimiseen.

Rahoituksessa pitää minusta turvata se, että saamme laajennettua nyt opetusministeri Henna Virkkusen aloittaman lukio-opetuksen opinto-ohjauksen pilottihankkeen kaikkiin kouluihin. On ollut hämmentävää, että ennen Virkkusta ei kukaan opetusministeri oli nostanut lukioiden opinto-ohjausta kehittämisen kärkeen. Juuri laadukkaallaa ja riittävällä opinto-ohjauksella voimme tehdä opiskelusta määrätietoisempaa ja myös koulutusputkesta mielekkäämpää ja siksi tälle työlle kaikki mahdollinen tuki.

Peruspalveluministeri Paula Risikon lukioihin lanseeraama terveydenhoidon kehittämistyö on sitten toinen tärkeä juttu. Ensi vuoden alusta lukioihin tulee myös lakisääteisenä terveydenhoitajan tarkastuksiin panostusta ja tätä opinto-ohjauksen rinnalla on moni lukiolainen toivonut. Se hoituu kuntoon nyt.

Rahoituksessa on tärkeää myös turvata lukio-opetuksen saatavuus lähipalveluna tulevaisuudessakin ja myös se, että lukio-opetus säilyy tulevaisuudessakin niin maksuttomana kuin se nyt vähintäänkin on. On jo nimittäin varsin iso summa mitä nuorilla menee lukiokirjoihin ja mm. kirjoitusmaksuihin ja alamme olla hyvinkin sillä kipurajalla, että lukio-opetus ei olekaan enää kaikille yhtälainen oikeus ja mahdollisuus. Lukio-opetuksen maksuttomuus tulee taata tulevaisuudessakin ja myös se, että oppikirja ja esimerkiksi uuden teknologian mukaan tulo ei nosta omarahoitusosuutta enää ainakaan nykyisestä korkeammaksi. Itse haluan niin, että tulevaisuudessakin koulutusketjumme on esiopetuksesta, peruskoulun ja toisenasteen koulutuksen kautta aina korkeakouluin ja yliopistoihin asti kaikkien saavutettavissa ja siksi itse sanon ei suomalaisten lukausimaksuille tulevaisuudessakin.

Mutta Riihimäelle olemme nyt rakentaneet myös Peruskoulu 2020 – tuntijako ja tavoitteet -seminaarin tiistaille 30.11.2010 klo 17.30 alkaen. Paikkana on Riihimäen Lukio ja alustajana Opetushallituksen pääjohtaja ja tuntijakotyöryhmän puheenjohtaja Timo Lankinen. Kommenttipuheenvuorot illassa Riihimäen kaupungin koulutoimenjohtaja Esa Santakalliolta, OAJ:lta ja opettajilta sekä koululaisten vanhempien edustajalta. Laittakaapa kalentereihinne ylös. Olette enemmän kuin tervetulleita mukaan tilaisuuteemme.

Tuo Riihimäen tilaisuus on siis ihan itse rakentamamme ja järjestämämme, mutta teemme myös paljon tilaisuuksia Kokoomuksen Osaamisen ja Sivistyksen -verkoston kanssa. Voisin nuo nyt tulevatkin tähän nostaa esille jos joku vielä mukaan haluaa. Eli

25.11.2010 klo 17:00 – 19:00; Kokoomuksen Osaamisen ja sivistyksen politiikkaverkoston tapaaminen opetusministeri Henna Virkkusen kanssa. Tilaisuus on kokoomuslaisille opetus-, koulutus- ja sivistyslautakuntien puheenjohtajille.

01.12.2010 klo 17:00 – 18:30 Kokoomuksen Osaamisen ja sivistyksen politiikkaverkoston seminaari ”Maahanmuutajat koulutusjärjestelmässä” Helsingissä. Tilaisuus on kaikille avoin.

Lisää tapahtumista: http://www.kokoomus.fi/aate/ohjelmatyo/ohjelmatyon_verkostot/osaaminen_ja_sivistys/.

Eli sivistyspolitiikan saralla tapahtuu monenlaista. Paraikaa katselemme jo linjauksia myös tulevaisuuteen ja mielelläni otan myös ajatuksianne vastaan niistä siv.politiikan kehittämisalueista ja -aiheista vastaan joita teidän mielestänne olisi tärkeää tulevina vuosina hoitaa. Laittakaapa vaikkapa suoraan minulle timo.heinonen (a) eduskunta.fi.

….

Tänään maanantaina jälleen siis maakuntapäivä. Viikonloppuna tein puheen ensi viikonlopuksi Janakkalan Kokoomuksen 90-vuotisjuhlaan ja muutama puhe tuossa vielä sorvaamista vaatii. Onneksi aihiot ovat jo mielessä. Illalla sitten kokoussambaa eli valmistelevaa kokousta ja sitten Juhani Peltosen kirjallisuusseuran juhlavuoden suunnittelukokousta. Mukava päivä tästäkin tulee. Ja tuleekin kun niin vain päättää. 

….

Eilen saimme mielenkiintoisen uutisen Ruotsista kun lahjusepäilyjen keskelle ajautunut demarijohtaja Mona Salin ilmoitti eroavansa puolueensa johdosta. Ruotsissa nousi kohu Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajan lahjusepäilyistä kun Salin oli seurannut poikansa kanssa ilmaislipuin Tukholmassa järjestettyä Stockholm Open -tennisturnausta. Aiemmin Salin oli arvostellut muita ja samalla näköjään unohtanut oman malkansa silmässään. Salinin lippupaketin arvo oli noin 1000 euroa eli kyse ei siis todellakaan ollut mistään jääkiekkopelin kutsulipusta tai vastaavasta.

Tästä jutusta on luettavissa myös seuraava suomalainen lahjuskohu. Odottakaapa vain hetki niin näette kun presidentin ja jonkun ministerin ilmaislipuista konserttiin tai urheilukilpailuun nousee vastaavat otsikot Suomessa. Oma veikkaukseni on, että ennen huhtikuun eduskuntavaaleja tämänkin näemme.  Kulttuuri- ja urheiluministeri lienee turvassa kun konsertit ja urheilutapahtumat kuuluvat hänen toimenalaansa, mutta muiden, jonkun muun kohdalla, syy-yhteyttä voi ollakin vaikeampi löytää. Katsotaan ja nähdään.

….

Kello 21.52 ja juuri sain Lopen seurakuntavaalien lopullisen tuloksen. Kokoomuksen ja sitoutumattoman seurakuntaväen ehdokaslista sai hienon tuloksen. 20 ehdokkaan listaltamme läpi peräti kahdeksan ja onnea erityisesti nyt valituille eli koko seurakunnan äänikuningattarelle Minna Minttu Auviselle ja aivan mahtavan tuloksen tehneelle nuorelle tähdellemme Lukanan Annelle. Sitten läpi myös Jarno Hatakka, Eva-Liisa Laakso, Riitta Suonurmi, Juho Aarnio, Risto Hämäläinen ja Kari Koukku. Muiden puolueiden läpimenneet ovat Esko Hirvonen, Johanna Siivonen, Arja Niemi, Joni Lähde, Aimo Alho, Marja-Leena Kuparinen, Satu Myllykoski, Marja Peltomäki, Sakari Vuorinen, Eija Saksala, Maria Leino, Jarmo Kuparinen, Ritva Nummela, Elis Väänänen ja Jarmo Nikkola. Onnea siis kaikille valituille!

Mutta päivään siis paljon muutakin. Riihimäki teki järkiratkaisun ja päätti ottaa vastaan valtionosuuden Harjunrinteen koulun remonttiin. No sen verran olin toki taustoja selvittänyt valtionosuusneuvottelujen ja väännön alla ja aikaan, että oikeastaan tämän tiesin. Mutta aina voi yllätyksiäkin tulla, mutta nyt ei ja hyvä niin. Harjunrinteen koululaiset ansaitsevat ajanmukaiset koulutilat ja nyt he ne myös saavat. Ainoa oikea ratkaisu ja päätös tässä tilanteessa.

Myös Janakkalasta hieno uutinen hetki sitten. Janakkalaiset valitsivat tänään uuden kunnanjohtajan. Anna-Mari Ahonen on tuttu tekijä ja osaaja ja varmasti tuokin paras valinta. Uskon, että yhteistyö tulee pelaamaan myös meidän uuden kunnanjohtajamme Karoliina Viitasen kanssa. Kaksi tehokasta ja osaavaa naista. Onnea siis Anna-Marille aivan hirveästi täältä naapurista.

Ilta tänään valmistelevien kokousten parissa. Viimeisenä mukava illanistujainen Juhani Peltosen entisessä kotitalossa kirjallisuusseuramme ns. työrukkasen kanssa. Ensi vuonna Jussin syntymästä tulee kuluneeksi 70 vuotta ja nyt jo juhlajärjestelyt hyvässä vauhdissa. Teemana juhlavuoden kunniaksi luonnollisesti Elmo ja kuin tilauksesta Lopen Teatterikin valitsi kesän näytelmäkseen Elmon. Meidän juhla Lopella 14.5. ja ohjelmassa vaikka mitä. Laittakaapa kirjallisuuden ja sanataiteen ystävät tuo päivä jo kalentereihinne ja jotain uuttakin on jälleen tuotantopuoleltakin luvassa. Jussin kieli elää ja voi hyvin.

 

 

 

Kommentit