Maanantai, 15.10.2007

Blogi, maanantaina 15.10.2007

Uuteen viikkoon jälleen. Aika juoksee kovaa ja asiat etenevät. Tänään siis kuntapäivä ja oikeastaan seutukunta tai jopa talousaluepäivä. Illalla kokoonnumme kunnanvaltuuston kanssa ensin normaaliin valtuustonkokoukseen ja sen jatkeeksi vielä kyselytunnillekin. Päivällä asialistalla talousalueen asioita ja muutama yhteydenotto niiden tiimoilta.

Viikonloppuna Hämeen Sanomat uutisoi Lopen Nesteen ympäristölupa problematiikasta. Asia on vellonnut nyt jo vuosi kausia ja päätöksiä ei asiasta ole syntynyt. Sen on poukkoillut edestakaisin kunnasta aina hallinto-oikeuteen ja takaisin ja sinne ja tänne asti. Olemme suuren periaatteelisen tilanteen edessä. Laanolan Nesteen ympäristöluvasta Hämeen Ympäristökeskus jälleen valitti ja nyt asia on hallinto-oikeudessa. Ongelmalliseksi asian tekee se, että päätös pitää yrittäjät löyhässä hirressä jälleen pitkään ja paikkaa ei pystytä kehittämään.

Erikoista on myös se, että jos nyt hallinto-oikeus päättää valituksen hyväksyä ja tappaa 1960-luvulta alkaneen yrittäjyyden ja liiketoiminnan Lopen Kirkonkylällä niin yrittäjä on asiassa täysin yksin. Hämeen Sanomat nostikin ansiokkaasti esille esimerkkinä turkistarhauksen. Jos turkistarha joutuu ympäristö syistä siirtämään toimintansa uuteen paikkaan tarha saa siirtoon tukea maa- ja metsätalousministeriöltä. Mutta huoltoasema yrittäjä on tilanteessa täysin yksin.

Hämeen Sanomat kirjoittikin aivan oikein, että ”huoltoasema on teknisesti ja investoinneiltaan huomattavasti vaativampi ja ympäristön kannalta paremmin suojattu kohde kuin turkistarha”. Lehdessä haastateltu öljy- ja kaasualan keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula totesikin, että huoltoasemilla on riittävät keinot ehkäistä pohjavesien pilaantuminen ja hän totesikin, että yrittäjän oikeusturvan kannalta on hyvinkin kyseenalaista ja joidenkin oikeusoppineiden mukaan jopa perustuslain vastaista ympäristölupaprosessilla pakottaa vuosikymmeniä toimintaansa laillisesti harjoittanut yrittäjä lopettamaan huoltoaseman pitäminen. Huttula totesikin ”jos yrittäjä joutuu perusteettomasti lopettamaan elinkeinotoimintansa, tulisi hänen harkita korvausten vaatimista valtiolta” ja ”nykytekmologia antaa riskinhallintakeinot maaperän ja pohjaveden suojaamiseen. Pilaantumisen vaaraa ei pääse syntymään”. Keskusliitto arvosteleekin Hämeen Sanomissa ympäristökeskuksia, jotka ohjeiden tulkinnallaan haluavat lopettaa toimivat huoltoasemat. Tärkeää on huomata myös se, että Hämeen Ympäristökeskuksen poikkeuksellisen kielteistä ja yrittäjävastaista linjaa ei sovelleta muualla. Asia vaatii toimenpiteitä.

Vellominen SDP:n johdossa jatkuu. Eduskunnassa asia on aikalailla pinnalla ja moni demariedustaja asiasta mielipiteitään on esittänyt kuppilassa ja lehdissäkin. Kalevassa Erkki Tuomioja liittyi asian aktiivisiin kommentoijiin vaatien vaihdoksia puolueensa johtoon. ”Puolueessa on syvällisen uudistumisen tarve, minkä tietenkin täytyy näkyä henkilövalinnoissa”, Tuomioja vastasi Kalevan (12.10.2007) esittämään kysymykseen siitä, pitäisikö hänen mielestään Heinäluoma panna vaihtoon ensi kesänä pidettävässä puoluekokouksessa. Kuppilassa nimistä on käynyt vilkas keskustelu ja esillä on ollut tutut nimet Filatovista Koskisen kautta aina Guzeninaan, Urpilaiseen ja Paasioon asti. Mielenkiintoista seurata tilannetta ja sen kehittymistä. Ainakin Heinäluomaan tilanne on tuonut potkua ja vaikka tänään aamulla hän tyrmäsikin ajatukset SAK:n johtoon siirtymisestä niin vahvana tämä huhu eduskunnassa on elänyt. Katsotaan ja seurataan.

Seurataan myös tänään mielenkiinnolla Tehyn palkkataistelun etenemistä. Tehyn pitäisi tänään päättää heti aamusta työtaistelutoimiensa laajuudesta ja kertoa mm. se kuinka moni sairaanhoitaja on jättämässä vakinaisen työsuhteensa palkkaratkaisun takia. Aamulla uutisissa veikkailtiin määrän olevan jopa noin 2000. Minä olen kuullut suurempiakin lukuja. Reilustikin suurempia. Katsotaan. Tätäkin asiaa tulee seurata vakavalla mielellä ja voimia kaikille jotka asian kanssa painivat niin eri pöydissä kuin ennen muuta sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Annetaan myös työrauha heille jotka ovat palkkasopimukseen jo päässeet. Minusta se kuuluu reiluu peliin.

….

Kello 22.13 ja hetki sitten kotiin. Maakuntapäivä niin kuin maanantaita meillä kutsutaan takana. Täksi päiväksi ei pitänyt olla mitään kovinkaan ihmeellistä, mutta täyttyi se sitten kuitenkin aikalailla hyvin. Aamupäivällä ensin lyhyt palaveri omalla kunnantalollamme illan ja myös valmisteilla olevista seutukunnan ja talousalueen asioista. Olen paraikaa tekemässä esitystä muutamaan umpisolmuun ajautuneeseen kysymykseen ja nyt olen hakenus taustaa hieman eri toimijoilta. Itseasiassa aamulla jo ensimmäisenä puhelinneuvottelu Hausjärvenkin suuntaan. Sitten tuo Loppi ja päivällä puolitoista tuntia Riihimäen kaupungintalolla kaupunginjohtajana ja hallintojohtajan kanssa. Huomenna vielä yhteydet asiasta Hausjärvelle ja tänään valittuun Hyvinkään kaupunginjohtajaa Raimo Lahteen ja sitten esitys eteenpäin panoa varten valmis. Niin samalla Raimolle lämpimät yhteistyötä toivovat onnittelut valinnan johdosta.

Muuta ei oikeastaan päivään mahtunutkaan kuin aamulla hieman kirjoitustöitä ja lounas Kulmakonditoriassa ja sitten vain juuri ennen valtuuston kokousta kummitytön kanssa kirjakauppa keikka. Venla – ekaluokkainen – soitti neljältä, että nyt olen kotona ja niinpä päätimme pikaisesti pyörähtää kirjakaupassa. Ostin Venlalle reilu viikko sitten Urpo ja Turpo -kirjan ja lupasin, kun elämän ensimmäinen kirja on luettu niin kummisetä ostaa sitten seuraavan itsevalittuna. Tänään kirjakaupasta Tertulta matkaan lähtikin parikin kirjaa ja Risto Räppääjää olikin jo luettu aika siivu kun illalla vielä Sadun kanssa teellä poikkesimme. Ja sain myös pikkuveli Feetukin oman autokirjan. Lukeminen sellainen harrastus mihin mielelläni kummityttöäni opastan ja innostan ja ostan aina mielelläni uuden kirjan jos intoa piisaa. Hyvä.

Niin ja kävinhän minä päivällä katsomassa myös Venlaa koulussa samalla kun kävin katsomassa alakoulun laajennusta. Laajennus alkaa olla valmis ja loppusiivouksen jälkeen lisäluokat saadaan käyttöön. Joulukuun alussa sitten sain kutsun mennä vihkimään laajennusosa. Kiitos kunniasta. Minulle tärkeää.

Mitä kunnanvaltuustossa? No ei kummia. Valtuutetuistamme Saija Grönholmin kesäkuun valtuustoaloite oli jo tänään päätepisteessä kun aloite johti lapsista varoittavan merkin ja nopeusrajoituksen saamiseen Läyliäisiin. Ripeaa toimintaa ja hyvä niin. Tällaisissa asioissa ei ole syytä viisytellä. Esillä sitten lisäksi tämän vuoden talousarvion toinen toteutumavertailu ja vain tiedoksiasioita. Ehkä paras anti jäsentenesittämissä asioissa missä meidän ryhmästämme Juhani Rautiainen esitti kantatie 54:n ns. Nesteen risteyksen remontin kiirehtimistä ja kunnaltamme aktiivista vetovastuuta tänäkin vuonna yhden nuoren kohtaloksi koituneen risteyksen korjaamiseksi. Koko ryhmänä yhdyimme Jussin esitykseen. Toivotaan, että asia etenee. Toinen aloite tuli meidän ryhmän Eeva Pyhälammilta, joka esitti mitoitusperusteiden muuttamista niin, että tulevaisuudessa voisimme myötää enemmän ja helpommin rakennuslupia maaseutukyliimmem kyläkoulujen läheisyyteen. Toivotaan, että tämäkin etenee hyvin ja saamme kyliin lisää asukkaita ja koululaisia. Keskustan ryhmä teki aloitteen lasten huostaanotoista ja siinä kokous oikeastaan olikin. Kyselytunti vielä perää ja siellä esillä muutama hyvä ajankohtainen asia. Nykyinen mallimme on kuitenkin minusta liian jäykkä. Nyt kysymykset tehdään etukäteen kirjallisina ja kunnan viranhaltijat kirjoittavat vastauksen jotka kunnanhallitus siunaa. Ne sitten luetaan kyselytunnilla ja vain alkuperäisen kysymyksen esittäjällä on oikeus tehdä kaksi lyhyttä lisäkysymystä. Asiasta ei siis ole mahdollisuutta käydä keskustelua. Tänään esitinkin, että valtuuston kyselytuntia tulisi muuttaa vuorovaikutteisempaan suuntaan ja sovimmekin kunnanjohtajan kanssa jo, että valtuuston työjärjestyksen uudistus on syytä käynnistää. Itse toivoisin, että kyselytunti olisi aito hallituksen ja valtuuston ja viranhaltijoiden välinen vuorovaikutteinen kysely ja keskustelutunti. Sellainen olisi tarpeen ja hyväksi. Asiaa on siis syytä viedä eteenpäin.

Kommentit