Maanantai, 15.06.2009

Blogi, maanantaina 15.06.2009

Tänään uusi viikko käyntiin. Rautatieläisten mielenilmaus sotkee pahasti aamun ja päivän junaliikennettä ja onkin pakko varata aikaa reilusti työmatkaan. Katsotaan aiheuttaako se myös sen, että osaa ohjelmasta on muutettava. Pahalta voi näyttää.

Kirjoitukseni lohista ja Saimaannorpista (tarkoituksella isolla kirjaimella) on saanut runsaasti palautetta ja huomiota. Kiitos myös teistä kaikille niille jotka olette postia laittaneet. Politiikassa on vain uskallettava sanoa ääneen vähintäänkin se mitä on aivan pakko tehdä ja näin on kuuttiemme suojelun kohdalla. Tuo tekstini kokonaisuudessaan siis Kynästä-sivulla luettavissa täälläkin.

Mutta nyt on kello jo siinä asennossa, että Helsinkiä kohden on lähdettävä. Tänään eduskunnassa poikkeuksellisesti äänestyksiä, sitten Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunta, kunnan strategiailtapäivä, valtuustoryhmä ja valtuustonkokous päivän päätteeksi. Niin ja uusi kyselytuntikin. Hieman halusin tälle kaudella uudistaa tuota valtuustomme työskentelyä ja tänään uusilla pelisäännöillä kyselytunti. Haluan lisää keskustelua ja avoimuutta ja katsotaan onnistummeko tässä.

….

Mielenkiintoinen päivä. Aamusta siis mökillä herätys pieneen tihkusateeseen. Luonto tuoksui niin raikkaalle. Mutta junalakon takia oli pakko kiirehtiä matkaan kun hieman pelkäsin ruuhkia. Niistä ei todellakaan ollut merkkiäkään ja rautatieläisten mielenilmaus haihtui ilmaan – eivät olleetkaan korvaamattomia. Eduskunnassa ei tänään äänestyksiä mutta toisia keskusteluja mm. yliopistolaista ja sitten huomenna ja loppuviikosta äänestyksiä ja kevätkausi päätökseen.

Illalla sitten Lopella tai iltapäivällä valtuustomme arvoseminaari ja sitten valtuustoryhmä, valtuusto ja valtuuston ensimmäinen hieman erilainen kyselytunti. Kyselytunnista tuli ainakin ensi palautteena erittäin rohkaisevia ajatuksia ja varmaankin näin jatkamme. Hyvää keskustelua valmistelluista kysymyksistä ja myös aitoa debatointia. Olipa hieno kokemus ja uskon sen tästä paranevan kun vauhtiin jatkossa pääsemme ja homma tutuksi. Kyselytunnilla esillä mm. puistometsiemme ja yleensäkin metsien hoito ja hakkuut, vanhusten palvelut, palveluseteli ja myös talousasiat lakisääteisten palveluiden kautta. Hyvä juttu.

Valtuustossa tänään käsittelimme mm. viime vuoden tilinpäätöksen ja tämän vuoden ensimmäisen osatilinpäätöksen sekä talouden tasapainotustoimia. Hallintokunnat ja itseasiassa jokainen työpaikka oli itse käynyt esimiehineen läpi taloutta ja tehneet tuon 2 prosentin käyttötalouden leikkausesityksen itse. Pienistä puroista pakon edessä syntyi siemoinen summa rahaa ja toivotaan, että nyt tehdyt osittain inhottavatkin säästöt ovat riittäviä. Tänään valtuusto päätti vielä yksimielisesti jättää säästöjen ulkopuolelle tukiopetusmäärärahat. Itseasiassa ratkaisu oli vain symbolinen sillä tukiopetushan on lapsille nykyisin tarpeen vaatiessa subjektiivinen oikeus ja silloin ei määrärahan loppuminen oli peruste tukiopetuksen eväämiseen. Siinä mielessä aivan sama mikä summa budjetissa on, kun se pakko hoitaa, mutta toisaalta tämä hyvä signaali siitä, että valtuustomme ei yksimielisesti hyväksy säästöjä lapsista. Myös kouluruokailu ja vanhusten ruokailupalvelut puhuttivat ja toivotaankin, että tilannetta nyt seurataan, että rahat riittävät hyvää ja ravitsevaan ruokaan vaikka joistain kalliimmista ruuista nyt jouduttaisiinkin luopumaan. Pidetään siis silmät ja korvat auki ja tiedän, että kuntamme erittäin motivoitunut ja korkealla moraalilla toimiva henkilöstö on tässä myös valppaana, mutta toisaalta myös vastuullisena taloudenkin suhteen ja myös laadun suhteen. Tämä on nyt taiteilua jossa jokaisen panosta tarvitaan.

Ennen valtuustoa vielä palaveerasimme nopeasti puheenjohtajien kanssa ja päätimme vielä lisätä Hyria yrityspalveluiden mukaanlähtö päätökseen kirjauksen jossa mukanaolomme on ehdollinen vaatien sen, että kaikki talousalueemme kunnat ovat mukana kuntina omien valtuustojen tulevien päätösten jälkeen. Itse uskon, että tässä on yksi hyvä mahdollisuus selkeästi parantaa alueemme vetovoimaa ja uuden toimitusjohtajan johdolla uudistuva toimija laitetaan nyt aivan uuteen asentoon.

Erittäin tyytyväinen olin myös siihen, että kaavoituskatsaukseen nostimme Jarmo Laukkasen esityksestä mukaan myös Kantatie 54:n ns. Pohjoispuolisen kunnan omistaman maa-alueen asuntokäyttöön kaavoitettavaksi. Asian puolesta puhui myös muutamat keskustalaiset ja aikanaan myös koko edellinen valtuusto teki asiasta valtuustoaloitteen. Tänäänkin valtuusto hyväksyi yksimielisesti esityksen ja alue lisättiin kaavoitettavien alueiden listalle ja myös tälle vuodelle jo toimenpiteitä varten. On nimittäin totta, että alueen kaavoitus on erittäin haasteellista ja on syytä varautua tavanomaista pidempään prosessiin mm. mahdollisten liikenneratkaisujen ja valitusten takia. Itse kuitenkin uskon, että kyseinen alue on tulevaisuudessa asuntokäytössä kunhan ensin mm. Vanhakosken alue on rakennettu ja myös ehkä Lähdemäen tien alue Ilkonmäen takana. No nyt mentiin hieman laajemmin oman kotikunnan asioihin, mutta ne minulle niin tärkeitä vuodesta toiseen. Jotenkin vain tulleet niin omiksi.

Aloitteista voisi vielä mainita ainakin Saija Grönholmin tekemän kokoomuslaisen aloitteen palvelusetelin käyttöönottamiseksi Lopella. Toivotaan, että asia etenee joko meillä yksin tai seutukunnallisesti mahdollisimman nopeasti. Se olisi erittäin tärkeää kasvavan palvelutarpeen ja palveluiden hinnankin kannalta. Ehkä myös maakunnallinen malli voisi olla yksi vaihtoehto. Toinen aloite oli Anniina Nummelinin tekemä ja se käsitteli ympäristönsuojelusäädösten tekemistä Lopelle linjaamaan mm. maankäyttöä ja nopeuttamaan tätä kautta erilaista lupakäytäntöä. Hieno Loppi päivä siis takana. Arvoseminaarin anti pyörii päässä edelleen ja varmaan sieltä vielä jotain valmistakin tulee. Antaa jauhaa nyt.

Kommentit