Maanantai, 14.05.2012

Blogi, maanantaina 14.05.2012

Tänään maakuntapäivää. Lopella kunnanhallituspäivä ja iltapäivä meneekin sitten kunnantalolla. Tavan mukaan ensin kunnan puheenjohtajisto, sitten kokoomuksen kunnanhallitusryhmän kokous ja sen perään itse kunnanhallitus. Tänään anamme kuntana lausuntomme Riihimäen sairaalan tulevaisuudesta. Itse olen surullisena seurannut sitä kehitystä mikä siellä on tapahtunut. Erikoissairaanhoidon palvelut ovat vähentyneet ja seuraavaksi loppuu yöpäivystys jne. Kehitystä on ollut vaikea ymmärtää kun samaan aikaan väestöpohjaltaan samankokoinen Hyvinkää panostaa merkittävällä tavalla omaan sairaalaansa. Meillä siis Riihimäellä, Hausjärvellä ja Lopella yhtä suuri väestöpohja yhdessä tai jopa suurempikin kuin Hyvinkäällä ja meillä palvelut vain heikkenevät. 

Nyt pohdimme sitä pitääkö meidän alueella olla jatkossa yöpäivystystä. Esillä on tänään kaksi erilaista vaihtoehtoa. Toisessa yöpäivystys järjestetään meidän seutukunnalla ja toisessa ei. Kustannusero on 500 000 euroa kolmen kunnan osalta. Väestöpohjallisesti siis suurinpiirtein niin, että Riihimäen osuus tästä puolet ja Hausjärven ja Lopen osuus olisi noin 100 000 euroa vuodessa. Meidän alueella väkimäärä kasvaa Hämeen kovinta vauhtia ja jotenkin tuntuu erikoiselta ajaa palveluita sitten alas. Minusta mieluumminkin alueellamme pitäisi pohtia sitä miten voimme turvata tärkeät palvelut tällä kasvavalla nyt vajaan 50 000 asukkaan alueella ja pian jo yli 60 000 asukkaan alueella.

Nykyasukasmäärällä päivistystä tarvitaan vuosittain noin 18 000 kertaa. Siis joka päivä 50 kuntalaista hakee palvelua. Erikoissairaanhoitoa tarvitsevia on noin 3500-4000. Itse en ymmärrä Kanta-Hämeen Sairaanhoitopiirin päätöstä erikoissairaanhoidonkaan keskittämisestä Hämeenlinnaan, mutta sen he ovat päättäneet ja sen kanssa meidän on elettävä. Mutta siitä voimme itse päättää miten perusterveydenhoidon haluamme hoitaa ja tästä kannattaa kyllä huolta todella kantaa.

Itse siis mieluumminkin kehittäisin seutukuntamme palveluita ja turvaisin niitä tulevaisuuteenkin. Siksi itse tänään kunnanhallituksessakin tullenkin esittämään sitä, että Riihimäen sairaalan tulevaisuutta pohdittaisiin avoimin mielin. Pian 60 000 asukkaan alue on kyllä niin suuri ja pinta-alaltaankin laaja, että tuntuisi erikoiselta, että siellä ei olisi edes perusterveydenhoidon. Illalla asiaan palaamme. 

Kunnanhallituksen listalla tänään muutenkin paljon mielenkiintoisia asioita. Olen erittäin tyytyväinen, että olemme saaneet mm. tonttikauppamme jälleen vetämään ja nyt käsittelyssä oleva Kaavoituskatsaus tuo paljon uutta Lopelle. Launosissa ja Läyliäisissä on nyt vielä hyvä tonttitilanne ja kasvusuunnat valmiina. Kirkonkylällä sen sijaan esimerkiksi ainoalla nyt myynnissä olevalla asuntoalueella Kyyniönrinteellä enää neljä tonttia vapaana. Uusi alue Vanhakosken asuinalue on tulossa myyntiin loppuvuodesta ja kunnallistekniikka on tarkoitus rakentaa alueelle vielä tänä vuonna. Paikka on muuten kertakaikkisen upea ja sitä kannattaa vaikka hetki odottaa. Toisaalta Kormussakin nyt erittäin upeita tontteja myynnissä yksityisellä maanomistajalla ja myös Pilpalan ja Länsi-Lopenkin alueella on hienoja kylien tontteja kaupan. Kannattaa kurkata.

Mutta palaillaan näihin. Kunnanhallituksen esityslista löytyy netistä: www.loppi.fi. Mielelläni vastaan siihen liittyviin kysymyksiin ja yhteyttä voi toki ottaa myös kunnanhallituksen varapuheenjohtajaan Saija Grönholmiinkin tai Eeva Pyhälammiin jos ajatuksia ja pohdintoja herää.

Mutta ennen näitä on tarkoitus nyt viettää aamupäivä ihan kotosalla. Hieman töitä täällä ja sitten puoliltapäivin tutustumaan MTT:n Vakolaan. Vakolassa tehdään mm. liikkuvien työkoneiden tutkimusta, koneiden mittausta, sertifiointia ja standardisointia ja sen tutkimusympäristö toimii tuotekehityksen ja tutkimuksen tukena. Mielenkiintoinen vierailu siis edessä. Katsotaanpa mitä se tuo tullessaan.

Tänään todellakin mielenkiintoinen vierailu MTT:n Maatalousteknologian Tutkimuskeskus Vakolaan Vihdissä. Ystäväni Kari Maunula on siellä töissä ja pitkään on ollut puhetta, että pitäisi siellä piipahtaa. Nyt oli aiheitakin ja aihettakin paljon ja täytyy sanoa, että sain kyllä sellaisen opastuksen ja tietomäärän paikan johdolta ja henkilökunnalta, että paremmaksi väliä. Rehellisyyden nimissä en edes tiennyt mitä kaikkea Vakolassa tehdään ja täytyy kyllä sanoa, että vierailu vakuutti. Sen olen hyvin tiennyt, että valtion kiinteistömassojen siirtyminen Senaattikiinteistöille on ajanut monta valtion toimijaa ahtaalle ja se sai lisä valaistusta Vakolassakin. On erikoista, että valtion Senaattikiinteistöt pitävät kiinteistömassallaan tällaisinakin aikoina kovia tuottotavoitteita. Samaan aikaan kun valtio ei voi ohjata tiukassa taloustilanteessa lisää rahaa toimijoille niin yhtälöhän toimiin niin, että vuokramenot kun kasvavat indeksikorotuksin ja muu rahoitus ei nimeksikään niin vuokrat on kurottava kasaan toimminnoista säästäen. Vakolassa se on tarkoittanut tärkeistä toimitiloista luopumista ja en oikein ymmärrä mitä sillä Senaattikiinteistötkään saavuttaa kun tilat lojuvat sitten tyhjillään. Eihän sellaisiin tiloihin todellakaan helppo ole muita vuokralaisia edes löytää. Jos nykymeno jatkuu niin seuraavaksi tyhjenee halli ihan pihapiiristä ja sen jälkeen pihatkin pienenevät niin, että esimerkiksi armeijan helikopterit ja isommat koneet eivät enää testeihin mahdukaan. Pahimmillaan koko toiminta on uhattuna ja nyt kun Vakola tekee uusien traktoreiden EU-tasomäärittelyt niin voi vain pelätä sitä mitä tapahtuu suomalaiselle konetuotannolle jos täällä ei enää paikkoja olekaan näille testauksille. Se tarkoittaa pahimmillaan myös tämän tuotannon loppumista Suomesta ja siirtymistä lähemmäksi Euroopan testauspaikkoja. Toivotaan siis, että järki voittaa ja emme nyt säästä itseämme ja elintärkeitä toimijoitamme hengiltä tässä vaikeassakaan paikassa.

Vakolasta sitten Lopelle ja ensin kunnan puheenjohtajisto. Saimme montaa isoa asiaa eteenpäin ja nyt näyttää mm. siltä, että muutama isompikin rakennushanke voisi Lopella lähteä liikkeelle. Toivotaan, että satsaukset tuottavat tulosta. Kunta on ainakin hyvin mukana. Mutta puheenjohtajiston asioista enemmän kun menevät eteenpäin.

Kunnanhallituksessa sitten pitkä ja mielenkiintoinen lista. Teimme esityksen Sakari Vuorisen kanssa yöpäivystyksen turvaamiseksi jatkossakin seutukunnallamme. Hävisimme kuitenkin asian äänestyksessä ja nyt näyttää pahasti siltä, että yöpäivystys loppuun seutukunnallemme pysyvästi. On erittäin valitettavaa, että palvelut karkaavat entistä kauemmaksi ja keskittyvät vain suuriin kaupunkeihin. Itse en tällaista keskittämispolitiikkaa toivoisi tähän maahan. Mutta demokratia toimii niin, että enemmistön mielipiteen mukaan mennään ja nyt meidän seutukunnan päivystykset siirretään Hämeenlinnaan.

Isona asiana kunnanhallitus hyväksyi tänään osaltaan Lopen Vuokrataloyhtiön suunnitelman Viertolankulman kerrostalon peruskorjaamiseksi. Hanke etenee nyt vauhdikkaasti ja 1979 rakennettu kerrostalo Mäkitiellä saa hissin jo tulevana kesänä ja asunnot peruskorjataan ja mm. ikkunatkin taloon vaihdetaan. Niin ja liittyyhän talo myös kaukolämpöönkin ja lämpenee jatkossa öljyn sijaan hakkeella. Taloon tulee siis todella suuri remontti joka uudistaa talon sellaiseksi mm. hissin turvin, että talossa voi jatkossa asua myös ikäihmisiä ja suuremmissa asunnoissa perheitäkin. Vuodenvaihteeseen tai jo joulukuuhun mennessä pitäisi kirkonkylällä olla jälleen 25 hienoa saneerattua hissitaloasuntoa vuokralaisia varten. Hieno hanke ja hienoa, että homma nyt etenee. Tälle ehdottomasti täysi tuki ja olen varma, että talo tulee herättämään ”uuden elämän” myötä varmasti suurta mielenkiintoa. Hieno juttu ja kiitos tekijöille ja toimijoille aiheen ympärillä.

Muuten kunnanhallituksen kokous vauhdilla läpi. Hyvää ja perusteellista keskustelua kun oli sen aika ja muuten hyvässä yhteisymmärryksessä asiat maaliin. Täytyy jälleen kerran kiittää kuntamme virkamiehiä ja luottamushenkilöitä hyvästä työstä ja yhteistyöstä. Asiat menevät hienosti kun luottamus puolin ja toisin pelaa ja tuloksetkin silloin tällaisia.

Huomenna taas valtakunnan politiikkaa. Nyt kuitenkin MM-jääkiekkoa ja toivotaan, että Leijonien peli löytää jälleen hyvän sykkeen.

 

 

Kommentit