Maanantai, 14.04.2008

Blogi, maanantaina 14.04.2008

22 vuotta sitten sai alkunsa perinne joka jatkuu tänään. Tästä maanantaista käynnistyy siis jälleen Nuukuusviikko, joka kannustaa itsekutakin nimenomaan järkevään kuluttamiseen. Tänä vuonna viikon teemana on nimenomaan kotitalouksien luonnonvarojen tuhlaus ja teema liittyy ns. ekologisen selkärepun parissa tehtävään Suomen Luonnonsuojeluliiton hankkeeseen. Tämän selvityksen mukaan kotitaloutemme käyttävät henkeä kohden keskimäärin 40 tonnia luonnonvaroja joka vuosi ja luonnollisesti selkärepusta tekee painavimman juuri liikenne ja sitten asuminen ja elintarvikkeet. Siellä siis löytyy myös säästö.

Itse muistan kun Nuukuusviikot alkoivat. Silloin yläasteella nykyisessä yläkoulussa aiheen ympärillä järjestettiin erilaisia kierrätysjuttuja ja ei näitä alkuaikojenkaan teemoja kannata aivan tyystin unohtaa. Pidetään siis kierrätys tänäänkin mielessä ja järkikuluttaminen mitä taasen järkinukuus on. Muistetaan Nuukuusviikon teema tänään, tällä viikolla ja jatkossakin.

Viikonlopun uutisista täytyy vielä nostaa esille yksi joka kosketti viime viikon eduskunnan Lissabonin sopimuskeskustelua ja myös koko ajan jatkuvaa Nato-keskustelua. Eduskunnan puhemiehemme Sauli Niinistö nimittäin nosti esille tässä oikeassa vaiheessa myös EU:n turvatakuut. Niinistö totesi mediassa, että EU:n antamiin turvatakuisiin ei voi luottaa sokeasti. Kalevassa Niinistö totesi, että emme voi tässä tilanteessa enää ohittaa keskustelua näistä EU:n turvatakuista ja nimenomaan niiden todellisesta merkityksestä ja myös kytkeytymisestä Natoon. On aivan totta, että päätä emme voi laittaa tämän asian suhteen puskaan ja olen Niinistön kanssa samaa mieltä, että on tärkeää pohtia mikä EU:n turvatakuiden todellinen luonne on. Viime viikolla eduskunnassa käsitellyssä EU:n uudessa perussopimuksessa on kirjaus maiden keskinäisen avunannon velvoitteesta. Niinistön mielestä tämän velvoitteen pohdita ei yksin riitä vaan pitää olla myös selvyys sen merkityksestä muiden EU-maiden ja Naton osalta Suomelle. Kyse siis loppupelissä siitä miten suhtaudumme turvayhteistyöhön joka todennäköisesti ja viime kädessä tukeutuu Natoon. Olen samaa mieltä. Tämä pitää nyt jokaisen tiedostaa ja pohtia Lissabonin sopimusta käsiteltäessä.

Nyt kello hieman yli kahdeksan ja uusi viikko alussa. Tänään paljon asioita Riihimäellä mm. kunta- ja palvelurakennehankkeen PARAS-johtoryhmä ja sen sellaista ja sitten illalla kotikuntani asioita kunnanhallituksen pöydän ympärillä.

Päivä jälleen paketissa ja kello nyt 20.54. Päivän kokoukset onnellisesti takana ja päätökset syntyivät oikeastaan aivan esitetyissä muodoissa. Ei kummempia muutoksia. Päivällä Riihimäen kaupungintalolla kokoonnuimme seutukuntamme PARAS-ohjausryhmän kanssa käsittelemään mm. kuntaliitosselvitystä, ammatti- ja aikuisopistoa ja vanhustenhuollon tulevaisuuden haasteita. Kuntaliitosselvitys näyttää tässä vaiheessa tulleen tiensä päähän eikä meidän muutaman loppilaisen valtuutetun ja koko Riihimäen kaupunginvaltuuston toivomalle keskustelullekaan ole nyt tilaa. On syytä hengähtää ja katsoa tilannetta ja tarpeita myöhemmin uudestaan. Itse toivon edelleen, että löytäisimme aidon yhteisen tahdon kehittää seutukuntaamme ja tänään sellaista etsittiin mm. vanhustenhuoltoon. Alueemme haasteet ovat todella suuria ja nyt kun näyttää siltä, että valmistelevan ryhmän esitykselle ei ole Riihimäellä kannatusta niin on toivottavaa, että saamme muutettua edes yhdessä terveyskeskuskuntayhtymän toimintaa niin että sen toimesta voisimme hoitaa edes me maalaiskunnat näitäkin palveluitamme. Asia mennee nyt hallituksiin ja valtuustoihin. Ammatti- ja aikuisopiston uskon nyt syntymän todella pitkän ja ajoittain jopa surkuhupaisia piirteitä saaneen väännön jälkeen. On meidän seutukunnan ja koko Hyvinkää-Riihimäen talousalueen yhteinen etu että saamme ammattikoulutuksen yhteen ja tehostumaan. Toivotaan, että asia nyt vielä liikahtaa kunnolla tämän kevään aikana.

Päivällä pitkästä aikaa ehdin lounaalle Riihimäen Kulmakonditoriaan. Kantapaikka oli hieman uudistanut listaansa ja uutta oli kevyet päivittäin muuttuvat lounaat ja myös hieman uudistuneet salaatit. Hyvää oli ja olikin kiva jälleen ehtiä päivällä hetki lehtien parissa sielläkin viettää. Illan kunnanhallitusryhmä ja kunnanhallituskin jo takana ja nyt jo katse huomisessa. Huomenna työt jatkuvat eduskunnassa ja palataan silloin aiheisiin.

Kommentit