Maanantai, 14.03.2011

Blogi, maanantaina 14.03.2011

Onko ympäristö sinulle tärkeä? Miten sinä suhtaudut luontoon?

Niinhän se on, että kun kannamme huolta ympäristöstämme, kannamme samalla huolta myös itsestämme ja omasta hyvinvoinnistamme. Itseasiassa etsimällä ratkaisuja ympäristöhaasteisiimme luomme samalla maahamme työpaikkoja ja tulevaisuuden vientituotteita. Tältä alalta voi löytyä se meidän uusin läpimurtomme. En itse nyt puhu uudesta Nokiasta, mutta jotain sinnepäin. Ja tähän kannattaa panostaa, sillä fakta on kuitenkin se, että ilmastonmuutos ja muut ympäristöhaasteet ovat tosiasioita, joita ei voi lakaista maton alle, vaikka ajat olisivat vaikeat.

Nyt viimeiset neljä vuotta olemme tehneet määrätietoisesti töitä ympäristöfiksumman yhteiskunnan luomiseksi. Tällainen yhteiskunta ottaa luonnon kantokyvyn huomioon, käyttää mahdollisimman vähän energiaa ja luonnonvaroja, tuottaa mahdollisimman vähän päästöjä ja jätteitä sekä toimii kustannustehokkaasti. Ja muuten tällaisessa yhteiskunnassa on sijaa ja tilaa myös meille epätäydellisillekin. Siksi itsekin olen tässä täysillä mukana. Täydelliseksi vihreäksi – pelkän polkupyörän ja kasviruuan varassa eläjäksi ei minusta ole. Olen sen antanut itselleni anteeksi ja olen mukana näin epätäydellisenäkin.

Tällainen yhteiskunta pitää huolta työllisyydestä ja teollisuuden kilpailukyvystä, sillä kilpailukyky vahvistuu, kun vastataan ympäristötietoisten asiakkaiden tarpeisiin sekä pienennetään kustannuksia käyttämällä vähemmän raaka-aineita, energiaa ja vettä. Tällainen yhteiskunta tarvitsee kuitenkin säännöt ja ohjauskeinot, jotka pelaavat samaan maaliin. Meidän pitää kannustaa kaikkia vastuullisiin ratkaisuihin ja vähentämään ympäristöllemme haitallista toimintaa. Oleellista hei onkin se, että itse kullekin annetaan tilaa ja mahdollisuuksia ympäristöfiksuihin tekoihin. Meille epätäydellisillekin.

Itseasiassa kun sen oivaltaa, että lähes kaikki tänään tekemämme valinnat vaikuttavat ympäristön tilaan pitkälle tulevaisuuteen niin olemme jo hyvällä tiellä. Hahmotamme siis päätösten vaikutuksen pidemmällekin kuin huomiseen tai saatikka tähän päivään. Tällöin emme siis tee enää ympäristötyötä vain itsellemme vaan myös lapsillemme. Muistamme sen, että tänään rakennettavat talot ovat käytössä vielä vuosikymmenien päästä, joten ei ole yhdentekevää, kuinka energiatehokkaita niistä tehdään. Käyttämällä mahdollisimman paljon joukkoliikennettä tai ennen muuta pitkien etäisyyksien maassa kiinnittämällä huomiota auton vähäpäästöisyyteen ja ajotapoihimme meistä jokainen voi vaikuttaa myönteisesti ympäristön tilaan, joka ikinen päivä.

Minä haluan olla luomassa sellaista suomalaista arvokasta yhteiskuntaa, joka kannustaa ympäristöfiksuuteen. Siksi haluan jatkaa myös työllistävää verouudistusta. Verouuudistuksen pitää olla sellainen, että se luo työpaikkoja, kannustaa ihmisiä työntekoon ja ohjaa ympäristön kannalta parempiin valintoihin.

Energiaverojen korotuksia on kritisoitu ja on jopa esitetty niiden kumoamista. Ymmärrän hieman tämänkin kritiikin. Mutta energiaveroja korotettiin sen takia, että työnantajien jokaisesta työntekijästään maksama Kela-maksu voitiin poistaa. Kela-maksun poistolla varmistimme, että mahdollisimman moni suomalainen työpaikka säilyisi talouden taantumasta huolimatta ja saimme luotua maahamme lisää uusia työpaikkoja. Oli siten kyse kuntien, kaupan alan tai teollisuuden työpaikoista. Itseasiassa se, joka kannattaa energiaverokorotusten kumoamista ja Kela-maksun palauttamista, syö kasvun mahdollisuuksia ja vie suomalaisia työpaikkoja.

On myös syytä muistaa, että vihreä verouudistus tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että verotus kohtelee kovemmin ympäristölle haitallista toimintaa. Esimerkiksi liikennepolttoaineiden verotusta muutettiin siten, että veroa maksetaan sitä enemmän, mitä enemmän polttoaine saastuttaa ympäristöä. Bensiinin vero ei kuitenkaan tässä muutoksessa noussut. Myös autoverouudistuksen myötä vähäpäästöisestä autosta maksetaan vähemmän veroa kuin paljon päästävästä.

Energiaverojen osalta ihmiset voivat osin vaikuttaa itse valinnoillaan maksamiensa verojen suuruuteen.

Toisaalta emme ole halunneet emmekä halua jatkossaan leikata palkansaajien eikä eläkkeensaajien ostovoimaa tuloverotusta nostamalla vaan haluamme jatkossakin kompensoida energiaverojen korotuksia tuloverotuksen kautta. Niin että ostovoima säilyy. Ja mikä tärkeää, heikoimmassa asemassa oleville energiaverojen korotukset kompensoidaan vielä indeksikorotuksin, jolloin etuus kasvaa, kun todelliset elinkustannukset kasvavat.

Jotta mahdollisimman moni voi tehdä oikeita ratkaisuja ympäristön hyväksi, sen tulee olla helppoa ja kannustavaa. Ihmisten tulee voida myös luottaa siihen, että heidän ympäristöteoillaan on merkitystä. Ympäristötiedon laadun ja luotettavuuden onkin kohottava nykyistä korkeammalle tasolle. Tuotteiden ympäristömerkinnät esimerkiksi hiili- ja vesijalanjäljistä ohjaavat valintoja. Näiden merkintöjen on perustuttava tutkittuun tietoon.

Itse haluan olla rakentamassa yhteiskuntaa, jossa työn tekeminen ja yritteliäisyys kannattavat, sillä kaikkien suomalaisten hyvinvointi luodaan työnteolla. Samalla voimme rakentaa menestystä, josta myös luonto ja ympäristö hyötyvät.

Mitä mieltä muuten sinä olet?

Tänään päivä maakunnan, seutukunnan ja kotikunnan asioiden parissa. Illalla Lopen kunnanvaltuuston kokous, mutta sitä ennen paljon asioita neuvoteltavana ja keskusteltavana. Katsotaan mitä saamme aikaan tänään.

Vaalikahvilamme Hämeenkadun varressa Riihimäellä avattiin viime perjantaina. Yli 80 vierasta kävi paikalla ja tunnelma oli hieno. Paljon uusia ja paljon tuttuja. Vaalikahvila on Riihimäellä avoinna nyt tästä eteenpäin ti,to ja pe klo 15-18 ja sitten lauantaisin 10-13. Lisäksi tulossa on erikoisteemoja ja vaikka mitä. Tervetuloa siis mukaan Timo´s Coffeen tunnelmaan!

************

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Petteri Orpo ja kansanedustaja Timo Heinonen
KOKOOMUS KUUNTELEE PE 18.3.2011

Aamukahvit Lopen Lounastuvassa klo 10-10.30ja kahvit Timo´s Coffeessa Riihimäellä klo 11-12.
Tule keskustelemaan politiikan kevään ajankohtaisista aiheista.

**************

Tukiryhmään tänään liittynyt:

Juhani Rautiainen, eläkeläinen, Loppi
Anniina Nummelin, KM, luokanopettaja, Loppi 
Suvi Saarinen, kansanedustajien Heikki A Ollila ja Saulii Niinistö avustaja, Forssa 

….

Kello 21.24 ja tuloksekas päivä takana. Tukiryhmä on kasvanut jälleen ja uusia nuoria on tullut mukaan remmiin. Nuorten into lähteä mukaan kampanjaamme on yllättänyt. Tottakai sillä on iso merkitys, että kamppanjaa vetämässä aivan erinomainen nuori tekijä ja Hämeen Kokoomuksen aktiivi Meri-Tuulia Huurresalo ja mukana mm. Anni Puntilaa, Miika Huhtista ja Lahden nuorisovaltuutettuja Nuura Naboulsi, Janne Mattila ja paljon kokoomusnuoria. Tuntuu aika hyvälle, että nuoret ovat valinneet minut niin vahvasti omakseen ja sitä mielelläni myös olen.

Päivällä palaveria Riihimäellä ja kampanjaa siellä myös. Ja monenlaista eteenpäin. Loppuviikkoon varmistui tänään myös eduskuntaryhmämme varapuheenjohtajan Petteri Orpo visiitti Hämeeseen eli perjantaina työmatkallamme aamukahvit ensin Lopella ja sitten kahvitilaisuus Riihimäen vaalikahvilassa Hämeenkadun varressa. Petteri tullut tässä tärkeäksi ystäväksi ja meidän Takarivin Taavien yhteishenki ja yhteispeli toimii hyvin. Mukana remmissä siis Petterin lisäksi Henna Virkkunen ja Sampsa Kataja. Kova porukka.

Tänään valtuustossa mielenkiintoinen kokous. Ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen pääsin salissa ääneen. Eli tähän asti valtuuston puheenjohtajuus on vaientanut valtuuston kokouksissa, mutta nyt kunnanhallituksen puheenjohtajana hieno päästä taustoittamaan ja avaamaan hieman asioita koko valtuustollekin. Avoimuus ja tiedottaminen onkin tärkeää ja tässä olemme Lopella ottaneet isoja askelia eteenpäin kunnanjohtaja Karoliina Viitasen johdolla. Hän pitää erinomaista nettiblogia eli hoitaa uuden ajan vapaamuotoisempaakin tiedotusta ja tänään mm. valtuustolle tiedoksi saatettiin myös kuntamme uusi viestintä- ja tiedotusohje. Vielä halusimme sitä hieman valtuuston toimesta tarkentaa ja korjaamme tässä vielä hieman ainakin pöytäkirjojen kotisivuilla pitoa ja ehkä jotain muutakin. Tsekataan se rauhassa kuntoon. On tärkeää, että viestintä ja tiedotus on ajanmukaista ja mieluummin reilumpaa ja avoimempaa kuin kysymysmerkkejä jättävää. Siksi olemme tässä halunneet mennä tiukasti kunnista etujoukoissa.

Tänään myös käsittelimme kaavoitusohjelman. Tonttikauppa on nyt saatu alkuvuodesta jälleen vetämään ja tänäänkin useampi tontti kaupan ja vuokralle. Kaavoitus puolella tavoitteemme on saada Kormu-Launonen -osayleiskaava nyt keväällä valmiiksi ja halukkaat jo myymään tonttejaakin toukokuun kunnan tonttimarkkinoille. Samalla olemme paraikaa käynnistämässä upean Vanhakosken alueen kaavoitusta ja tavoite, että jo ensi vuonna sielläkin rakennettaisiin ja katseita jo myös Launosissakin uusille alueille ja Kirkollakin jo tätäkin seuraavaa. Yritetään saada väkiluku nyt hyvään kasvuun ja lisää työpaikkoja myös Lopelle. Itse olen sitoutunut siihen, että nyt annamme myös kyläkouluille työrauhan. Itse haluan antaa niille nyt mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä hetken rauhassakin jatkuvan meuhkaamisen ja kouluverkkorumban sijaan. Tämä siis koskee kaikkia koulujamme eli Pilpalaa, Länsi-Loppea, Joentakaa ja Kormua. Isommat taajamakoulumme on sitten oma lukunsa ja sielläkin Launonen huutaa pian isoa saneerausta ja lisätilaa. Se pitää tehdä pian.

Tänään nimittäin Riihimäeltä hieman huolestuttavia uutisia. Kokoomuslaiset jäivät kaupunginhallituksessa yksin puolustamaan yli 30 vuotista terveyskeskuskuntayhtymäämme, josta nyt Riihimäki on eroamassa. No toivoa vielä on sillä asian päättää lopullisesti ensi maanantaina siellä kokoontuva valtuusto. Ratkaisu tarkoittaisi sitä, että Riihimäki ryhtyisi hoitamaan yksin terveyskeskusasioitaan ja maaseutukunnat joutuisivat pohtimaan muita ratkaisuja. No olen jo neuvotellut myös jatkoaikaakin PARAS-lain 20 000 asukkaan rajan täyttämiseksi. Nimittäin tällä kasvulla ja tonttikaupalle meillä on hyvät mahdollisuudet se raja saavuttaa pienellä jatkoajalla. No itse en sitä toivo vaan toivon todella, että saamme terveyskeskuskuntayhtymän yhteistyötä jatkaa. Se on nimittäin tämän seutukunnan ehdoton voimavara ja etu. On tärkeää, että palvelut toimivat joustavasti ja kuntaraja ei ole esteenä ja nyt tuolla ratkaisulla tuo kaikki jousto ja muu katoaisi kertaheitolla. Ja en oikein tiedä miten kävisi mm. erikoissairaanhoidon ja terveyskeskuksen yhteispäivystyksille ja muille tuon jälkeen. Menisi todella vaikeaksi. No niin kauan on toivoa kun päätöstä ei ole tehty.

Itse luotan siihen, että Riihimäen seutukunta, Hämeenlinnan seutukunta ja Forssankin seutukunta tulevat olemaan vahvoja ja yhtenäisiä ja yhteistyötä tekeviä alueita tulevaisuudessakin. Ja samaan uskon myös Lahden ja Heinolan seuduillakin. Yhteistyöllä me vain pärjäämme.

Huomenna pitkä päivä eduskunnassa. Kuvauksia, haastatteluja, tapaamisia, välikysymys ja hiljainen hetki Japanin turman uhrien muistoksi. Ajatuksia sinne. 

 

 

Kommentit