Maanantai, 13.09.2010

Blogi, maanantaina 13.09.2010

Lopen yläkoulu ja lukio olivat kutsuneet Virkkusen vihkimään uuden juuri valmistuneen koulurakennuksensa. Uuden ns. B-koulun vihkiäiset päättää samalla pitkän jopa yli 15 vuoden uudisrakentamis- ja saneerausuran koulukeskuksemme alueella. Alue on tuona aina saanut mm. uuden alakoulun, uuden Elmolan liikuntahallin, saneerattuna uudet ruokailutilat, kulttuuri- ja musiikkisali Loppisalin ja kaikki vanhat rakennukset on saneerattu. Suururakka joka on edennyt määrätietoisesti tähän pisteeseen, että tänään opetusministerimme tulee vihkimään paikan. Hieno kunnia kotikunnalleni.

Samalla olemme sopineet Riihimäen koulutoimen kanssa, että sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio esittelee meille myös Riihimäen Lukion, joka kiinteistöiltään saneerattiin jokunen vuosi sitten upeaan kuntoon ja vierailemme myös Harjunrinteen koululla, jolle olemme vääntäneet valtionapua saneerausta varten viimeisen vuoden aikana. Kyse siis erikoisesta casestä, jossa rahoja oltiin vetämässä takaoven kautta toiseen kaupunkiin. Kun tilanteen huomasimme ja keksimme ja siihen puutuimme niin vedätys meni jäihin ja rahat edelleen käyttämättä. Nyt meillä tavoite, että Uudenmaan ELY myöntäisi valtionavun Riihimäen Harjunrinteelle vielä tänä syksynä. Katsotaan miten käy.

Mutta hieno päivä siis luvassa opetusministerimme kanssa Kanta-Hämeessä. Tutustumisia ja vierailuja ja juhlaakin siis riittää. Sitten illalla Lopen kunnanvaltuuston kokous. Pitkä päivä.

….

Opetusministeri nyt turvallisesti junassa ja jälleen kohti Jyväskylää. Päivä siis takana ensin Riihimäellä ja sitten Lopella. Riihimäen Lukion vierailu aamulla esitteli parhaalla tavalla miten 2010-luvun lukio toimii. Kurssitarjonti on laaja ja käytössä uusin oppimateriaali ja myös uusin tekniikka. Pääsimme näkemään miten uutta teknologiaa käytetään ranskan kielen tunnilla, ruotsin tunnilla ja matematiikassakin. Ja täytyy kyllä myöntää, että hienolla tavalla on tilatkin omien RiLu aikojen muuttuneet. Muutama vuosi sitten olimme vieraina ottamassa käyttöön peruskorjattua Riihimäen Lukiota ja nyt talo toimii täydellä teholla. Vierailumme isäntänä toimineet rehtori Sinikka Hämäläinen ja sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio olivat myös tyytyväisi ja samaa tyytyväisyyttä kertoivat myös lukion opiskelijat. Kiittelivät kovasti omaa lukiotaan. Hyvä se silloin 90-luvun alussakin oli, mutta toki ajat ovat muuttuneet ja hyvä että paikatkin. Riihimeän Lukio jatkaa erinomaisena lukiona huomennakin.

Esille keskusteluissa nousi myös keväällä opetusministeri Henna Virkkusen pystyyn laittama hanke lukiokoulutuksen opinto-ohjauksen kehittämiseksi. Virkkunen linjasi keväällä, että lukioiden opinto-ohjausta on vahvistettava opintojen sujuvoittamiseksi ja tätä varten hän laittoin käyntiin lukion opinto-ohjauksen kehittämishankkeen osana lukiokoulutuksen kehittämistä. Pilottihankkeen painopiste on opiskelijan henkilökohtaisen ohjauksen kehittämisessä. Nyt hankkeen hakuaika on päättynyt ja Riihimäen Lukio on yksi hankkeeseen mukaan hakeneista kouluista. Täytyy todella toivoa, että saamme talousalueemme suurimman lukion myös mukaan tähän pilottiin ja alueellamme hyvät mahdollisuudet myös kartoittaa hankkeen kautta yhteistyötä niin Hyria-ammattikoulun kuin myös HAMK:n ammattikorkeakoulunkin kanssa. 

Nyt mukaan hankkeeseen hakeneiden koulujen joukosta valitaan lukiot mukaan ja valittaville pilotteille myönnetään kehittämistoimintaan valtionrahoitusta, joka on käytettävissä vuosina 2010 – 2011. Ensi hallituskaudella, jos olemme hallituksessa, niin tulemme nostamaan muutenkin nyt yliopistojen ja peruskoulun ja ammattikoulujenkin jälkeen kehittämisen keskiään suomalaisen lukiokoulutuksen. Mutta palataan siihen myöhemmin.

Riihimäen Lukion jälkeen jatkoimme vierailuamme Harjunrinteen yläkoululle. Koulu on täältä blogistanikin tuttu mm. viime keväältä ja nyt halusimme, että myös ministeri näkee tämän ”kauheuden”. Surkeassa kunnossa oleva koulu huutaa remonttia ja olisi tärkeää nyt saada työ liikkeelle. Kouluun on ensi vuonna tulossa lähes 500 opiskelijaa nykyisen noin 350 sijaan ja tilat pitäisi saada kuntoon. Ja Riihimäki on esimerkillisellä tavallaan vanhoja koulujaan nyt remontoinut ja saneerannut tuon lukion lisäksi mm. pari yläkoulua jo ja olisi varmasti oikeus ja kohtuus saada tämäkin nyt kuntoon. Työ asian parissa jatkuu. Lupaan sen.

Mutta sitten Lopelle ja Lopen koulukeskuksen vihkiäisiin. Ensin lyhyesti tutustuimme Virkkusen kanssa Loppeen ja lähinnä sen kirkonkylään ja sitten upeaan uuteen koulurakennukseen. Uusi B-koulu päätti siis lähes 20-vuotisen rakentamisurakan ainakin hetkeksi koulukeskuksessamme ja nyt kaikki on voisi sanoa viimeisen päälle. Lopella samanlaiset ja osittain vielä Riihimäen Lukiotakin uudenaikaisemmat laitteet ja muutenkin hienot tilat. Oppilaskunnan puheenjohtaja Sonja Hopearuoho kiittelikin opiskelijoiden puolesta uusista tiloista ja samanlaista tyytyväistä hyrinää jokapaikassa. 

Vihkiäisjuhla on upea. Täytyy sanoa, että vanhana opettajana ja näiden esiintyneiden nuorten entisenä opettajana ei liikutuksen kyynel ollut silmäkulmaa kauempana. Bändissä useampi entinen oppilaani ja tanssiesityksessäkin aivan hurmaava ja äärimmäisen taitava Sutisen Liljastiina. Oli hieno katsella miten nuoret ovat elämässään ottaneet valtaisia askelia jo nuorena eteenpäin. Virkkusen juhlapuhe oli puhutteleva. Uskoisin, että sitä niin meille aikuisille kuin paikalla olleille nuorillekin. Tärkeitä asioita ja tulevaisuuden linjauksia eteenpäin ja muutamaa nuortakin kun katselin puheen aikana niin olipa keskittyneitä. Hienosti käyttäytyviä nuoria koko Elmola täynnä. Lopella myös tänään kansainvälisiä vieraita seuraamassa koulumme juhlaa ja myös heidän kanssa mielenkiintoisia keskusteluja. Mutta nyt valtuustoryhmään ja valtuustoon.

Kello 20.24 ja juuri valtuustosta kotiin. Esitykset menivät hyvin päätökseen ja erityisen iloinen olin siitä, että hallintojohtajamme kunnanjohtajan sijaisuudelle löytyi lopulta yksimielinen tuki. Uskon, että ratkaisu on tässä vaiheessa ainoa järkevä kun käynnissä mm. Sote-puolen muutoskuntayhtymätyö ja paljon muutakin. Ensi vuonna sitten katsomme miten jatkossa kuntaamme johdetaan ja millaisella miehityksellä yleensäkin. Karoliina Viitanen jatkaa nyt kunnanjohtajana ensi syksyyn asti. 

Päätökseen tänään myös muutama kaava-asia joista suuremmassa keskustaajamaamme syntyi neljä uutta liiketalo- ja kerrostalotonttia. Niistä kun joku lähtisi pian liikkeelle niin saisimme myös uuden yleisurheilukentän rakentamisen käyntiin. Näin olemme aiemmin suunnitelleet. Ja aivan lopuksi täytyy vielä tyytyväisyydellä todeta, että edellisen valtuuston jälkeen jälleen muutama omakotitalotonttikin kaupaksi ja peräti kolme uutta yritystonttia. Loppi menee hienosti eteenpäin.

Kommentit