Maanantai, 13.08.2007

Blogi, maanantaina 13.08.2007

13. päivä, mutta ei kuitenkaan perjantai. Hyvä niin. Tänään nimittäin käynnistyy palkkaneuvotteluiden kuuma peruna eli kuntien palkkaneuvottelut, missä sovitaan yli 400 000 henkilön palkoista ja työehdoista. Uusi hallituksemme on tehnyt kirjauksen ja lupauksen mitä ei koskaan ennen ole nähty. Hallitus on valmis omalla erityisellä korotetulla valtionavulla tukemaan nyt alkavien palkkaneuvottelujen tulosta jos se helpottaa naisvaltaisten koulutettujen naisalojen palkkaepätasa-arvoa. Kirjaus on niin hyvä ja lupaus niin vahva, että se on aiheuttanut pelkoa myös opposition joukoissa. Nyt ollaan tekemässä jotain mitä ennen ei olla nähty. No nyt kuitenkin pitää odottaa neuvottelujen tuloksia ja tänään kuntien palkansaajajärjestöt ja kuntatyönantajat tapaavat virallisesti ensimmäisen kerran. Jäämme siis seuraamaan tilanteen etenemistä. Itse olen ehdottomasti nostamassa hoitohenkilökunnan rinalle kasvatusalan ihmiset joiden palkkauksesta mm. eilen annoin muutaman kommentin. On aika oikaista kasvatuspuolenkin palkkausta ja nimenomaan lastentarhanopettajat ja luokanopettajat ja koulunkäyntiavustajat tässä montussa. Toivotaan, että sitä oikaistaan nyt sairaanhoitajien ja muun hoitohenkilöstön rinnalla.

Tänään saimme myös faktaa jälleen puolueiden kannatuksista. Muutokset ovat olleet kesän aikana vähäisiä ja nyt Taloustutkimuksen YLE Uutisille heinä-elokuussa tekemän puoluekannatusarvion mukaan kokoomus jatkaa suurimpana puolueena. Kokoomusta kannattaa tai äänestäisi nyt 23,6 prosenttia ja toista hallituksen pääpuoluetta keskustaa 22,3 ja SDP:n kannatus on 21,2. Yleisesti ottaen keskikesällä suurten hallituspuolueiden suosio on ollut lievässä laskussa. Kokoomuksen kannatus on liikkunut 0,3 prosenttia nyt alaspäin ja keskustan 0,5 prosenttia, mutta puolueet ovat kuitenkin edelleen selkeästi demarien edellä, minkä suosiossa ei ole nyt tapahtunut muutosta, mutta kannatus on edelleen alle vaalien. Vihreiden kannatus on nyt 9,4 ja vasemmistoliiton 8,5 prosentia ja pakka loppuun kun mennään niin perussuomalaiset 4,7 eli ohi KD:n joiden kannatus on 4,6 ja RKP 4,5. Mielenkiintoinen tilanne.

Tänään päivään mahtuu yritysvierailu Hämeenlinnassa. Olen ottanut tavoitteekseni että kierrän yrityksiä aktiivisesti ja nyt ohjelmassa Konecranes. Sitten iltapäivällä kunta-asioita ennen hallitusryhmäämme ja kunnanhallituksen kokousta. Tuon kokouksen esityslista löytyy netistä www.loppi.fi -> päätökset. Mielenkiintoisia aiheita.

….

Tänään jatkoin yritysvierailuja. Näiden tavoitteena hieman laajentaa näkökenttää ja kuulla kokemuksia eri yrityksiltä, niiden henkilöstöltä ja muutenkin tutustua niiden arkipäivään. Tänään kohteena oli Hämeenlinnan Konecranes tehdas ja kolmisen tuntia aikaa menikin hetkessä. Toimitusjohtaja Arto Engbom ja Group Vice President Arto Juosila esittelivät yrityksen historiaa, nykytilaa ja kehitystä ja kehitysnäkymiä. Erityisesti omassa tilanteessani haluan keskittyä laajimmin työvoiman saatavuuteen, koulutukseen ja laadulliseen työllistymiseen, henkilöstön asioihin ja yrityksen ja kunta/seutukunnan suhteeseen. Tapasin myös tehtaan pääluottamusmiehen ja myös tehtaan henkilökuntaan toimissaan. Erittäin mielenkiintoinen vierailu. Tälle viikolle olen vielä varannut toisen käynnin eli torstaina Janakkalan Kiipulaan. Syksyksi vielä ainakin muutama kouluvierailu ja toivottavasti muutama päiväkotikin löytyy. Tarjoutua saa 🙂

Vierailun jälkeen kävin Veripalvelun kesäkäynnillä. Huhtikuun lopussa viimeksi ja nyt sitten hieman pidempi tauko siitepölyallergian takia. No nyt jälleen luovutuskunnossa ja pussille AB miinusta matkalla eteenpäin. Sitten suoraan kunnan asioiden pariin. Olin sopinut ip:ksi vielä muutaman taustaselvittelyjutun ja sitten ryhmäkokoukseen ja kunnanhallitukseen. Sopuisasti kokous etenikin. Yksimielisesti muutimme kunnan lausunnon Kirkonkylä-Jokiniemi -osayleiskaavan yhdestä valituksesta valtuustomme tahdon mukaiseksi. Iso-Korkeen lähivirkistysalueen ottamisesta asuntokäyttöön oli myös tehty muistutus. Olemme kokoomusryhmänä vastustaneet toimia koko ajan, mutta nyt kun valtuusto jo asian äänestyksen jälkeen on päättänyt niin katsoimme, että tässäkin asiassa kunnanhallituksen on lausunnossaan noudatettava valtuuston enemmistön tahtoa. Kaikesta huolimatta – hammastakin purren. Teimme kuitenkin esityksen, että vielä ennen alueen rakennuskäyttöön ottoa selvitetään alueen historialliset ja luontoarvot. Ponsi ei lausuntoon tullut, mutta tulemme samaa vaatimaan kun asemaakavoitus joskus tulevaisuudessa koittaa. Tämä asukkaiden, koulun ja koko kunnan kannalta tärkeää. Annoimme myös kunnan vastauksen Paras-hankkeen toimeenpanosuunnitelmasta valtuustolle ja myös kauppakirjoja ja muuta tänään listalla. Isoista asioista huolimatta kuitenkin mukavan joutuisa kokous tapaamme. Hyvä niin. Nyt saunaan ja huomenna aamusta vapaata ja sitten onnittelemaan Joentaan kylää Vuoden Hämäläisen kylän tittelistä ja illalla Hippokisat. Niinpä mukava päivä jälleen luvassa.

Kommentit