Maanantai, 13.06.2011

Blogi, maanantaina 13.06.2011

Tänään kuutoset sitten palaavat neuvottelupöytään. Hallituksen kasaaminen jatkuu tutulla ryhmällä kokoomuksen johdolla ja perjantaina kaiken pitäisi olla valmista. Tänään puolueiden puheenjohtajat käyvät läpi johtoryhmässä talouden ison kuvan ja siihen liittyvät ratkaisut. Tuo johtoryhmä uudistuukin tänään hieman kun Vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi lauantaina nousi Ville Niinistö. Anni Sinnemäki koko puheenjohtajavaalissakin rökäletappion ja näin vihreiden puheenjohtaja vaihtui ja vaihtuu myös hallituksen johtoryhmässä. Onnittelut vielä täälläkin Niinistölle ja hyvää yhteistyötä jatkossakin. Sen uskon toimivan Niinistön kanssa vielä viime hallitusta paremminkin. Ja hyvä niin. Niin ja sitten huomenna tiistaina palataan neuvotteluun myös eri hallinnonalojen substanssiryhmissä. Tästä se siis jatkuu…

Viikonlopun aikana Voima lehti levitti sivuillaan paperia hallitusneuvotteluista. Itsekin kävin vuodon kurkkaamassa. Aikalailla on heppoinen jutun runko, kun pdf:nä sivuille on printattu paperi ilman allekirjoituksia tai mitään vahvistuksia. Eikä itse jutussakaan kukaan paperin aitoutta vahvista. Ei edes sen kuvitteellinen vuotaja tai muukaan. Ja täytyy nyt vielä alleviivata ja huomauttaa, että yksikään paperi ei ole neuvotteluissa vielä valmis eikä lopullisessa muodossa. Kaikki keskustelut ovat olleet vain taustakeskustelua ja paketti valmis vasta sitten kun kaikki on valmista. Neuvotteluissa eri osa-alueiden asiat etenevät eri tahdissa ja tuollaisista papereista voi jokainen tehdä juuri haluamiaan johtopäätöksiä. Ben Zyskowciz totesikin, että vuotaja yrittää tehdä propagandaa. Mutta merkittävintä nyt on kuitenkin se, että paperi on allekirjoittamaton eikä sen tekijästä ole edes mitään tietoa. Helppo sellaisia on tehdä ja varsinkin juttuja sellaisten ja huhujen varaan. Katsotaan sitten kokonaisuutta.

Nyt kuitenkin töiden pariin. Meillä tänään Lopella illalla myös kunnanvaltuuston kokous, missä valitsemme Lopelle uuden kunnanjohtajan. Kunnanhallitus esittää tehtävään yksimielisesti Karoliina Viitasta ja toivotaan, että hän saa hyvän tuen valtuustossakin. Erittäin osaava, ahkera ja aikaansaapa nykyajan johtaja, jota minä ainakin arvostan kovasti. Huhut ovat kertoneet, että joku pieni vastustajajoukko keskustasta asialle olisi eli voi olla että mielenkiintoinen ilta tulossa. Tervetuloa seuraamaan kello 18 Lopen valtuustosaliin. Esillä myös paljon muita ajankohtaisia isoja asioita viime vuoden tilinpäätöksestä lähtien.

Tämä on myös ratkaiseva viikko Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitoksen suhteen. Itseasiassa tänään Tampereen Yliopiston hallitus tekee asiassa ratkaisunsa. Saimme asiasta aikaan minusta erinomaisen esityksen Hämeenlinnan ja koko Hämeen opettajankoulutuksen vahvistamiseksi yhteistyöllä. Hämeen liiton kanssa sorvatussa esityksessä OKL:n jäämistä Hämeenlinnaan on puolustettu muun muassa yhteistyömahdollisuuksilla juuri HAMK:n kanssa. Nyt en millään ymmärrä sitä miksi Hämeen Ammattikorkeakoulu HAMK ei tässä haluaisikaan olla mukana? HAMK:n johtaja Veijo Hintsanen veti kuitenkin yllättäen maton yhteistyömallin alta viime torstaina ilmoittamalla, että hän ei allekirjoitakkaan esitystä. Nyt olisikin erittäin tärkeä tietää, että onko HAMK:n hallitus johtajansa kanssa samalla linjalla eli yhteistyötä vastaan? HAMK hallituksen tulee asiassa olla kuitenkin ykköstoimija.

Itse olen ehdottomasti OKL:n ja Normaalikoulun Hämeenlinnassa jatkon kannalla. Samaa mieltä oli myös suurin osa laitoksen henkilökunnasta. Jos oikein muista niin jopa 80 prosenttia henkilökunnasta vastusti siirtoa Tampereelle. Ja faktahan on sekin, että ei siirrolle ole olemassa mitään kestäviä perusteita. Ei talous eikä opetuksenkaan näkökulmasta. Toivotaan, että Tampereen Yliopisto tekee ainoan oikean ratkaisun ja toivotaan myös, että HAMK palaa yhteistyön pöytään.

….

Helteet ovat nyt ainakin ohitse. Aikalailla iso muutos eilisillasta tähän hetkeen, mutta luonto varmasti kiittää ja kiittäisi myös muutamasta sadepisarastakin.

Kello 22.23 ja juuri kotiin. Valtuuston jälkeen istuimme hetken vielä Loppijärven rannassa ja kiittelimme illan erinomaista päätöstä. Tänään Karoliina Viitanen valittiin Lopen kunnanjohtajaksi Kokoomuksen, SDP:n, Vihreiden ja perussuomalaisten valtuutettujen tuella. Nämä puolueet olivat valinnasta yksimielisiä ja oli upea kuulla miten samanlailla olemme kokeneet yhteistyön ja Karoliinan johtamisenkin Lopella. Hänen tapansa tehdä ja sitoutua on omaaluokkaansa ja erittäin tunnollinen ja osaava kuntajohtaja. Minun valinta oli selvä. Miksi kultakimpaletta päästäisi pois.

No jotain ihmeellistäkin valtuustoon täytyi mahtua. Ensin keskustan riveistä arvosteltiin kovin sanoin kunnanjohtajan hakuprosessia. Siis hakuprosessia jota veti myös keskustalainen eli valtuuston puheenjohtaja Seppo Kuparinen. Itse valtuustossa jouduinkin ihmettelemään oikein puheenvuorossa, että mistäköhän tällainen arvostelu kumpuaa? Sisäistä vain mitä? Me olimme nimittäin ainakin tyytyväisiä hakuprosessiin ja tapaan jolla Kuparinen sen hoiti. Pitkä haku, laaja, hyvä haastattelukokonaisuus ja se vielä historiallisen laajalla haastatteluryhmällä eli edustettuna kaikki Lopen valtuustossa istuvat puolueet jne. Ja lisäksi koko haastatteluryhmä ja myös kunnanhallitus täysin yksimielisiä Viitasen valinnasta jne. Ja sitten valtuustossakin tähän samaan kuoroon yhtyivät ryhmäpuheenvuoroillaan kokoomus, SDP, Vihreät ja perussuomalaiset.

Keskustan riveistä noussut kritiikki vei asian sitten ensin äänestykseen eli paikan uudelleen aukilaittamiseksi vasemmistoliiton tuella. Tämä äänestys päättyi valinnan puoleen murkaluvuin ja sitten itse vaalissa Viitaselle myös vahva tuki ja selvä valinta kuntamme johtoon. Hyvä niin ja ainakin meiltä ja valtaosalta siis muistakin hyvä tuki hänen työlleen ja olen varma, että yhteistyö tulee toimimaan. Ja oli muuten hauska saada onnitteluviestejä Lopelle myös naapurikunnista ja kauempaakin. Karoliina Viitasta arvostetaan laajasti talousalueellamme ja kauempanakin ja valintaamme siis luonnollisesti kiiteltiin. Hyvä niin. Yhteistyötä nimittäin ylikuntarajojenkin tarvitaan ja olen varma, että siinäkin Viitanen pärjää hyvin. Siis niin ”sisäpolitiikassa”, mutta myös ”ulkopolitiikassakin”. 

Hieno päivä Lopelle!

Päivään mahtui myös muutakin. Loppijärvi-hankkeemme eteni tänään Riihimäellä ja tavoite saada homma käyntiin juhannuksen aikaan. Paljastan sitten enemmän. Päivällä piipahdin myös Kesijärvellä ja matkaan valtavasti Riihimäen lasia ja uniikkiakin. Niin ja kyllähän pienen maininnan ansaitsee myös valtakunnankin politiikka. Katainen väänsi tänään ratkaisun sixpackin talousasioista ja suurista linjoista ja huomenna sitten pääsee neuvottelumme jälleen Säätytalolla myös alaryhmissä käyntiin. Loppuviikosta hallitus Suomeen!

Niin ja sitten päivän surullinen uutinen. Hämeenlinnan OKL loppuu sitten 2012 syksyllä. Samalla Tampereelle siirtyy myös normaalikoulu. Pitkän ja menestyksekkään OKL:n jo vuonna 1919 seminaarina alkanut historia sai näin todella surullisen lopun. Itsekäs päätös tamperelaisilta ja Tampereen Yliopiston hallitukselta, jota on mahdoton ymmärtää millään järkiperusteella. Perusteita ei ratkaisulle ollut. Siis järkyttävä päätös ja toivotaan, että uusi opetusministeri vielä tilanteen tarkastelee kun uusi hallitusohjelma saadaan kasaan. Nimittäin seuraavaksi liipasimella on Oulun yliopiston Kajaanin yksikkö ja samaan aikaan Savonlinnan OKL ja myös Rauman OKL. Ja nämä ratkaisut voivat jopa rapauttaa osaltaan opetuksemme korkeaa tasoa.

 

Kommentit