Maanantai, 12.12.2011

Blogi, maanantaina 12.12.2011

 

Vapaapäivän jälkeen on virtaa taas uuteen viikkoon. Maanantai-aamu ja kello kahdeksan. Sain toki tänään nukkuakin vielä tavanomaista pidempään ja sehän sopi ihan hyvin.

Tänään päivällä eduskuntaan aloittamaan ensi vuoden budjetin loppukeskustelut. Esitys nyt käsitelty valiokunnissa ja vielä palautekeskustelut ja ensi viikolla äänestykset. Kaksi tiukkaa viikkoa siis luvassa. Pitkää päivää. 

Illalla tänään kokoontuu myös Lopen kunnanvaltuusto vuoden viimeiseen kokoukseen. Muutamia muutosesityksiä tullee meidän kokoomuksen ryhmältä budjettiin, mutta isokuva on saanut laajaa kiitosta ja kehujakin. Tällä siis on hyvä rakentaa asiota eteenpäin. Palaamme muutosesityksiimme valtuustossa. Mutta sitä ennen vielä parituntinen ryhmäkokous ja myös valtuuston info Silmänkannon työpaikka-alueesta. Asiahan jo ns. minun osaltani mennyt eteenpäin kun puheenjohtajisto ja kunnanhallitus työnsä tehnyt, mutta tänään sitten asia valtuuston pöydällä. Lopen kokoomuslainen valtuustoryhmä asiaa tukee ja mitä olen muidenkin puolueiden edustajien kesken puhunut niin muutamia soraääniä lukuunottamatta asia on otettu tyytyväisyydellä vastaan. Enkä toisaalta yhtään ihmettelekään. Eihän tällaisia juttuja ole ainakaan 15 vuoteen Lopella nähty. 

Mutta nyt Helsinkiä ja eduskuntaa kohden.

 

Päivä eduskunnassa kirjoitustöiden ja täysistunnon parissa. Sieltä ei mitään ihmeitä. Mutta iso juttu tänään oli sitten kotikuntani Lopen budjettivaltuusto. Pitkä kokous ja paljon puhetta, mutta ei lopulta mitään muutoksia meidän kunnanhallituksen esitykseen. Täytyy olla enemmän kuin tyytyväinen. Loppusumma pysyi samana ja näin jatkamme samalla vastuullisella politiikan saralla mitä olemme nyt noudattaneet. Olen siis enemmän kuin tyytyväinen.

Kokouksen hienoin hetki oli kun neljä vuotta minua eduskunnassa avustanut Tiina Seppälä piti kokoomuksen ryhmäpuheen. Tuntui hyvälle ja erinomainen puheenvuoro ja painavaa asiaa. Kiitokset Tintille. Sinusta ja Kokoomuksesta saattoi taas olla ylpeä. Hyvä ja rakentava puhe joka kävi läpi nykytilan, tulevat haasteet yms., mutta myös pohti tulevaisuuden kehitystarpeita. Ja erittäin tyytyväinen olin siihen, että Tiina suulla kokoomus otti selkeän kannan kyläkoulujen puolesta ja myös Kormun ja Launosten kouluasioiden puolesta. Myös vahva tuki Kirkonkylän uudelle esiopetustalolle ja Läyliäisten päivähoitoratkaisulle oli hyvät. Kiitos siis vielä kerran Tiinalle.

Muutama isompi esitys keskustelussa tuli. Aivan yllätyksenä esitettiin vanhustenhoitoon kolmea vakinaista työntekijää. Siis ohi mm. vanhustyönjohtajan, perusturvajohtajan ja koko perusturvalautakunnan. Niistä tai heistä ei kukaan ollut tällaista lisätarvetta esille nostanut eikä esittänytkään. Itse pidän tärkeänä, että huolehdimme, että henkilöstömme on riittävä, mutta se ei voi tapahtua näin valtuustossa ilman kokonaisarviointia ja virkamiesten ja työtätekevien esitystä. No esitys kaatuikin selvin numeroin. Sen sijaan yksimielisesti hyväksyimme ponnen, että alkavan vuoden aikana selvitämme tavanmukaan jälleen mikä on tarve vanhustenhoidossa ja varaamme sen mukaan lisäresursseja tuleville vuosille. Näin sen pitää mennä ja tätä tuen täysillä.

Toinen äänestys käytiin Lopen kirjaston määrärahoista. Kunnanhallituksessa lisäsimme kirjastolle 5000 euroa lisämäärärahaa mm. siksi, että kuntamme kirja- ja materiaalihankinnat ovat jopa 2 euroa vähemmän kuin monissa naapurikunnissa asukasta kohden ja myös siksi, että kirja- ja lehtihinnat jälleen nousevat. Kunnanhallituksessa esitykseni hyväksyttiin yhtä lukuunottamatta yksimielisesti ja asiasta on tullut runsaasti kiitosta ja palautetta mm. kouluilta ja vanhustenhoidostakin. Kirjasto heillekin tärkeä paikka. Mutta tänään yllättäen neljä keskustalaista halusikin poistaa tuon kirjamäärärahan kirjastoltamme. No onneksi äänestyksessä jälleen selkeä enemmistö näki kirjaston lisämäärärahatarpeen tarpeellisuuden ja lisäraha jäi kirjastolle ja kirjastoautolle.

Sitten äänestimme vielä yläkoulun luokkajaosta jossa kunnanhallituksen esitys jäi voimaan muutamaa soraääntä lukuunottamatta. Toki itsekin olisin mielelläni tuonkin lisäresurssin sinne suonut ja tiedän, että sielläkin pienellä resurssilla töitä tehdään, mutta tuo nyt tehty muutos oli aivan aiempien päätöstemme mukainen ja korjasi yläkoulun tilanteen kaikkien luokkien osalta tasa-arvoiseksi. Nyt vain kunnan taloustilanteessa oli näin mentävä.

Sitten käsittelimme peruskoulun uimaopetusmäärärahan ja urheilukilpailukuljetusten määrärahan palauttamisen. Anniina Nummelin meiltä otti aiheen tuossa kunnanhallituksen käsittelyn jälkeen esille ja pidin hänen perusteluitaan hyvinä. Tänään aiheesta myös yksi keskustan valtuutettu teki esityksen ja lopulta määräraha lisättiin budjettiin. Ainoa oikea ratkaisu. Me kokoomuksessa olisimme osoittaneet rahan budjetista yleisesti, mutta tässä äänestyksessä hävisimme ja nyt tuo 6800 euroa nipistetään Loppi-lisästä pois. Se ainoa huono asia tänään.

Mutta kokonaisuutena Loppi-lisäasiaan täytyy olla tyytyväinen. Vuoden alussa tuki nousee nyt 200 euroon ja selkeytyy myös perhekohtaiseksi. Samalla saamme lisämäärärahaa nyt siis reilun 33 000 euroa ja näin tuen piiriin toivottavasti kaikki jonossakin olevat. Toki tuo 6800 euron vähennys saattaa nyt jälleen saada aikaan sen, että jonoon jotkut perheet jäävät. Katsotaan ja tehdään sitten korjausesityksiä jos tarve on. Loppi-lisä on kuitenkin aivan  erinomainen juttu ja nyt saamme sitä jälleen kehitettyä aimoharppauksen. Osalla olisi ollut haluja tehdä tuesta ns. tulosidonnainen, mutta onneksi asia saatii nyt selvitykseen. Nimittäin kokemukset mm. naapurikunnista kertovat, että se ei ole järkevää ja aiheuttaa selkeästi enemmän työtä kuin tuo ns. säästöä. Ja toki täytyy muistaa sekin, että kaikilla lapsilla on oikeus päivähoitoon. Mutta katsotaan mitä tulee.

Sitten vielä äänestimme laajemmasta esityksestä joka olisi jättänyt mm. päivähoidon työsuhteista vakinaistamatta ja teettätänyt ison määrän selvitystyötä. Tuo esitys kuitenkin kaatui ja saamme henkilöstötilanteemme tältäkin osalta lainvaatimalle tasolle. Itseasiassa itse olin valmis jättämään aiheesta eriävän mielipiteenkin jos muutosesitys olisi voittanut. Meillä ei olisi nimittäin ollut mitään lakiin perustuvaa oikeutta jättää työsuhteita vakinaistamatta eli olisimme tehneet laittomasti ns. pätkätöiden ketjuttamista. Todennäköisesti ay-liike olisi siihen puuttunut, mutta nyt onneksi kunnanhallituksen pohjaesitys jäi voimaan ja etenemme kasvatuslautakunnankin esittämällä tavalla. Uusi varhaiskasvatuspäällikkömme on tehnyt jo erinomaista työtä ja tiedän, että hän jatkaa samalla tavalla tulevaisuudessakin.

Lopuksi vielä hyväksyimme Anniina Nummelin tekemän ponsiesityksen yksimielisesti. Anniina esitti Lopen koulutoimeen uutta laaja-alaista erityisopettajaa ja nyt tuo toive kirjattiin ylös ensi vuoden budjettivalmisteluun. Hyvä niin.

Mutta tässä lyhyesti illan kulkua. Loppusumma sama kuin kunnanhallituksessa eli kuntamme lainakanta pienenee ensi vuonnakin. Hyvä ja vastuullinen budjetti jonka kanssa voimme hyvin katsoa haastavaan vaikeaan tulevaan vuoteen. Vastuunkantajia tarvitaan varmasti lisää.

Niin ja isona asian hyväksyttiin myös Silmänkannon risteyksen työpaikka-alue. Vain keskustan riveistä hanketta vastustettiin oikein eriävällä mielipiteellä. Mutta muut olivat ylipuoluerajojen sitä mieltä, että asia on hyvä ja kannatettava ja saimme jatkotyölle vahvan valtakirjan. Kauppakirja siis hyväksyttiin ja hanke sai runsaasti kiitosta ja kehujakin. Olen samaa mieltä kehujien kanssa. Niin kuin varmasti tiedättekin. Siksihän tätä työtä olemme nyt tehneet.

Mutta tässä lyhyesti. Palataan huomenna asioihin eduskunnasta. Siellä ensin Valtion Liikuntaneuvosto ja sitten täysistunto välikysymyksen parissa.

 

Kommentit