Maanantai, 12.11.2007

Blogi, maanantaina 12.11.2007

Viikon ohjelma siis uusiksi. Potilasturvallisuuslaki vaatii ylimääräisiä istuntoja ja ensimmäinen sellainen tällä viikolla tänään kello 14.

TEO eli Terveydenhuollon oikeusturvakeskus totesi viikonloppuna, että potilasturvallisuus on varmistettava viime kädessä jopa lainsäädännöllä. Sitä ennen on kuitenkin muut keinot läpikäytävä liittyen mahdolliseen Tehyn työtaisteluun. Palautetulva on ollut edelleen valtaisa. Läpi yön tasaisella tahdilla oli sähköpostiin tullut viestejä Рasiallisia ja myös asiattomia. Ajatukseni potilasturvallisuuden takaamiseksi neuvotteluin on otettu hyvin vastaan. Ajatus siis sellainen, että keskeiset suojatyöhön liittyvät hoitajat mm. synnytysten kanssa töitä tekevät jäisivät tehtäviinsä ja työtaistelun tehostamiseksi heidän tilalleen tarvittaessa työtaistelua laajennettaisiin muihin ei kriittisiin toimipaikkoihin. Näin en uskoisi suojatyön vievän työstaistelulta hampaita ja olisi potilaiden kannalta hyvä ja inhimillinen ratkaisu ja sitä varmasti myös kriittisissä paikoissa toimiville hoitajille. Oikeusministeri totesi myös aamulla Huomen Suomessa, että potilasturvallisuus ei murenna lakkoa.

Päätavoite kuitenkin tulee olla se, että ennen 19. päivää asiassa saadaa aikaan ratkaisu. Ratkaisua tilanteeseen haetaan koko ajan arkkiatri Risto Pelkosen johdolla sovittelulautakunnassa. Eilen lautakunta kertoi työn jatkuvan, mutta he hakevat nyt työlle neuvottelu ja sovittelurauhaa eivätkä ole asian kanssa toistaiseksi julkisuudessa. Toivotaan järkeä ja viisautta tuohonkin pöytään.

MTV3:n listasi hyvin eilisen päivän valiokuntien ajatuksia uuteen lakiin. Tässä poimintoja Maikkarin nettisivuilta.

Perustuslakivaliokunta:
РHaluaa rajata työhön velvoitettavat ensisijaisesti irtisanoutuneisiin.
РMääräys työhön voidaan antaa enintään viikoksi kerrallaan. Lakiin on lisättävä määräykset, kuinka usein tämä voidaan uudistaa.
РLaki on säädettävä määräaikaisena.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta:
РHaluaa lakiin vaatimuksen, että Tehyn paikallisia edustajia pitää kuulla, kun valmistellaan kunnan tai kuntayhtymän esitystä työhön määrättävistä.
РPotilasturvatyössä pitää soveltaa keskeisiä työoikeudellisia säännöksiä.
РKorvauksia pitää täsmentää niin, että yli- ja sunnuntaityökorvaukset maksetaan kertoimella korotetusta palkasta. Lisäksi pitää säätää korvaukset mahdollisista matka- ja majoituskustannuksista.
РPotilasturvatyöhön joutuvien työsuojelusta on pidettävä huolta. Työntekijän ei pidä joutua palaamaan välittömästi aikaisempaan työhönsä, jos hän on joutunut tekemään työtä ilman riittävää lepoaikaa.

Näin lain käsittely etenee:

Ma 12.11. Klo 11 mennessä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö valmiiksi. Klo 14 eduskunnan täysistunnossa ensimmäinen käsittely, äänestykset illalla n. klo 20 Р21.
To 15.11. Klo 17 eduskunnassa toinen käsittely äänestyksineen.
Pe 16.11. Klo 11 lain vahvistaminen.

Seurataan tilannetta ja ollaan yhteyksissä.

….

Tänään myös illalla Lopen kunnanvaltuusto kokoontuu päättämään erityisesti ensi vuoden veroperusteista. Oma valtuustoryhmämme ja muut kokoomuslaiset ovat käsitelleet talousasioita ja kuntamme tulevaisuutta määrätietoisesti aina kesästä lähtien tämän asian tiimoilta. Tänään kokoonnumme vielä ryhmäkokoukseen kello 17.00. Katsotaan miten Eduskunnan ensimmäinen istunto etenee. Tämän tiedon mukaan pitäisi ehtiä välissä Lopelle ja sitten takaisin suureen saliin. Katsotaan ja seurataan säätäkin.

Aamusta k√§vin ensin kunnantalollamme hoitamassa ns. juoksevia asioita ja muutamia tulossa olevia asioita ja sen j√§lkeen lyhyt piipahdus entisell√§ koulullamme. Maanantaisin yrit√§n pit√§√§ yhteytt√§ my√∂s muihin kouluihin ja sivistysvaliokunnan ”alaisiin” yksik√∂ihin. On hyv√§ aina saada suoraan tietoa miten asiat menev√§t ja esimerkiksi nyt siit√§ miten Jokelan tragedia n√§kyi maalaiskunnan koulussa. Eli mielell√§ni tulen eri paikkoihin esimerkiksi vain lyhyelle piipahdukselle jos ajankohtaisia asioita ilmenee. Yhteytt√§ vain. Koululta p√§iv√§kahvin j√§lkeen sitten Helsinkiin. Tarkoitus oli palata viel√§ illalla Lopelle valtuuston kokoukseen, mutta nyt ilmeni, ett√§ l√§sn√§oloni t√§√§ll√§ v√§ltt√§m√§t√∂nt√§. Juuri sain j√§rjestym√§√§n illan kokousasiat ja varapuheenjohtajamme Ritva Polon johtaa illan kokousta. My√∂s oman ryhm√§n asioita hoidettu. Nyt lyhyt tauko ja kohta takaisin saliin. Mennee koko y√∂.

Kello 23.39 ja keskustelu jatkuu. Kolmisenkymment√§ puhetta viel√§ ainakin jonossa ja sen j√§lkeen √§√§netykset joskus kolmen nelj√§nmaissa. Luulisin. Uskoisin, ett√§ kaikki olennainen jo sanottu, mutta t√§m√§ kuuluu kai t√§h√§n. Valvotaan nyt ja odotetaan. Seuraavaksi puheenvuoro Benill√§ (Zyskowicz). Aloitti juuri sanoilla: ”Kello on jo kohta puoliy√∂…” Nyt takaisin saliin. Palataan puoleny√∂n j√§lkeen asiaan.

Kommentit