Maanantai, 12.10.2009

Blogi, maanantaina 12.10.2009

Eilisilta meni kotikuntani Lopen ensi vuoden talousarvion parissa. Vääntäen ja kääntäen. Tänään periaatteessa koko päivä varattu budjettityölle ja aloitamme urakan ensin oman hallitusryhmämme kanssa ja sitten jatkamme pitkällä kunnanhallituksen kokouksella. Edes ns. ensimmäinen hallituksen luku.

Viikonlopun Naantalin dramaattinen ja kohtalokas omakotitalopalo on jälleen nostanut kerran uutisiin ja otsikoihin maamme palokuolemien huolestuttavan määrän. Naantalin viiden teini-ikäisen nuoren vaatinut tulipalo nosti tämän vuoden paloissa kuolleiden määrän jo 77:ään. Olemme siis todella kaukana virallisesta tavoitteesta, jonka mukaan eri toimin olisi pitänyt päästä tai jäädä alle 50 palokuoleman. Sekin olisi jo paljon. Helsingin Sanomat kertoi tänään, että asiantuntijoiden mukaan paloturvallisuutta tiukentamalla voitaisiin päästä jo parin vuoden päästä alle 30 palokuolemaan ja silloin olisimme jo Euroopan viiden parhaassa kärjessä. Nythän olemme aivan toisessa päässä. Palokuolemiemme määrä on suhteutettuna väkilukuun läntisen Euroopan kärjessä ja näin myös Pohjoismaiden kärjessä. Helsingin Sanomat kertoivat, että ”kansainvälinen palo- ja pelastusalan liiton (CTIF) tilastoissa 2004 Suomessa kuoli 19 ihmistä miljoonaa asukasta kohti, ja 16 ihmistä tuhatta tulipaloa kohden. Määrät olivat maavertailussa selvästi keskitasoa korkeammat”. ”Toisin kuin muissa teollisuusmaissa, riski palokuolemiin on pysynyt Suomessa samalla tasolla 1980-luvun alusta saakka. Vuoden 2004 jälkeen esimerkiksi Virossa on tapahtunut huomattava käänne parempaan”.

Hesarin mukaan noin 70 prosenttia palokuolemista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena ja erityisesti naisten lisääntynyt alkoholinkulutus on näkynyt näissäkin tilastoissa. Toinen haaste on väestön ikääntyminen ja pahimmissa arvioissa palokuolemien määrä voi olla aivan jotain muuta kuin alle 30. On arvioitu, että 2025 paloissa kuolleita voisi olla jopa 130-140.

Eli tehtävää tällä saralla riittää. Jälleen kerran on hyvä muistaa tarkistaa tuo tai nuo oman kodin palohälyttien paristot ja hankkia vaikkapa se tehokkaampi häkävaroitinkin kotiin varsinkin jos talossa on yksikin tulipesä. Tätä asiaa tullee nyt pohtia laajemminkin ja kiireellä, mutta myös huolella.

Nyt kuitenkin palaveriin ja siitä se päivä alkaa.

Ai niin Taloussanomissa iski silmään mielenkiintoinen juttu. Jutussa oli vertailtu perheiden kustannuksia eri puolilla maatamme. Selvityksen mukaan esimerkiksi muutto pääkaupunkiseudulta Hämeenlinnaan tuo elämismenojen jälkeen liki 4 400 euroa enemmän säästöön kuin asuminen Helsingissä. Vertailun tulos on selvä: Helsinki on kaupungeista selvästi kallein ennen Espoota, Vantaata, Tamperetta, Lahtea ja Vaasaa. Ja Hämeenlinna on HALVIN! Linkki mielenkiintoiseen uutiseen ja vertailulaskelmaan tässä.

….

Kello 21.16 ja juuri kunnanhallituksesta kotiin. Aloitimme yhdeltä ja johan siitä niitä tunteja kertyikin. Toki budjetin lisäksi esillä mm. Kanta-Hämeen pelastustoimen ajankohtaiset ja tulevat asiat kuten myös mm. terveyskeskuskuntayhtymämme talousasiat. Oman kuntamme budjetti kuitenkin vei leijonan osan ajasta ja kävimme varsin perusteellisesti ja yksityiskohtaisesti läpi talousarvion jokaisen hallinnonalan osalta. Erittäin hyvää keskustelua tiukassa paikassa ja sen jälkeen päätimme palauttaa budjetin takaisin lautakuntiin uutta läpikäyntiä varten. Raamiin pääsemisen tavoitteesta ei tingitty ja vielä annettiin osalle lautakuntia haaste painaa talous nyt ainakin ensi vuodeksi mielellään jopa hieman raamin allekin. Eli yhteisvastuullisesti katsoa tilannetta, sillä varmasti fakta on se, että yllätyksiäkin vuodet aina tuovat tullessaan. Mutta työ siis jatkuu ja me kunnanhallituksen kanssa palaamme samaan vielä muutamankin kerran tässä syksyn mittaan ennen joulukuun budjettikokousta.

Päivällä myös erittäin mielenkiintoinen ja mukava työluonas Riihimäellä eduskuntaryhmämme asioiden parissa ja sitten muuta juoksevaa lähinnä kuntamme asioita hoidettava ja nyt siis jo hoidettunakin. Kyllä tämä vaan aikalailla työllistää ja monesti maanantaiden jälkeen työviikon mehuista on jo aika iso imetty. Mutta huomenna jaksetaan jälleen. Aamusta aikainen lähtö Helsinkiin ja sitten isommalla porukkalla työkavereiden kanssa tutustumaan mm. Saukkola EK:seen ja Marsalkka Mannerheimin metsästysmajaan. Kiinnostus kotikuntaani kohtaan on siis iso ja nyt saan tuon retken toteutettua.

Kommentit