Maanantai, 12.05.2008

Blogi, maanantaina 12.05.2008

Kello 6.45 ja uusi viikko käyntiin. Tänään siis mennään jälleen kotikunnan, maakunnan ja seutukunnan asioiden parissa ja myös piipahdus Edusnkuntaakin mahtuu päivää. Puoliltapäivin nimittäin Läyliäisten koulu 6-luokkalaisia tulee vierailulle ja lupasin mennä heitä isännöimään. Poikkeuksellisesti siis maanantaina, kun koulun kevään luokkaretki sattui sille.

Eilen kun tuosta Ruotuväki lehdestä puhuin niin täytyy vielä tänäänkin paria asiaa täälläkin kommentoida siis yleisesti varusmiesten asioista. Yksi sellainen huolenaihe on varusmiesten taloudellinen asema, jonka edes kohtuullisena pitäminen tai seuraaminen on vaatinut laman jälkeen joka askeleessa kovan työn. Päivärahojen korottaminen vei vuosia. Päivärahoja tarkistettiin vuonna 1998 ja sen jälkeen meni lähes kymmenen vuotta ja vuoden 2007 alussa saatii sitten kovan työn tuloksena seuraava korjaus. Silloin asevelvollisten ja luonnollisesti myös vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien naisten päivärahoja korotettiin niin, että peruspäiväraha on nyt 3,80 euroa päivältä. Tämän jälkeen 180 päivää ylittävältä ajalta päivärahaa maksetaan 6,50 euroa ja 270 päivää ylittävältä ajalta 9,00 euroa. Korotukset eivät olleet suuren suuria esimerkiksi peruspäivärahaa 20 senttiä ja muihin 75 senttiä. Päivärahojen korotus maksoi tai maksaa vuositasolla puolustusvoimille noin 2,5 miljoonaa. Eli ehkä voisimme hieman useamminkin tuota kahvi ja munkkirahaa korotella.

Mutta minusta sellainen tämän rinnalla suurempaa huolta aiheuttava asia on kotiuttamisraha. Kotiuttamisrahahan oli käytössä kotiutuville varusmiehille vuosina 1971-1992. Aluksihan sitä maksettiin tarveharkinnan mukaan, mutta 78 vuodesta lähtien kaikille lopussa kolmesataa markkaa.

Varusmiestoimikunnat ovat pitkään toivoneet kotiuttamisrahan palauttamista käyttöön. Vuositasolla vaikutus olisi noin 19 miljoonaa valtionbudjettiin. Laskelma lähtee siitä, että varusmiehelle annettaisiin palveluspäivää kohden 2,5 euroa kotiuttamisrahaa. Palvelusajan mukaan puolivuotta palvellut saisi kotiuttamisrahaa 450 euroa ja kuusi kuukautta palveleva 675 euroa ja kaksitoista kuukautta palveleva 905 euroa. Tämä asia olisi minusta syytä nyt ottaa esille kun maamme sosiaaliturvaa yleisesti ollaan uudistamassa. Itse kannatan kotiuttamisrahan palauttamista ja asiaa on syytä pitää esillä.

Jos vielä yhden kummastuksen varusmiesten arjesta nostan esille niin se on se, että varusmiehille ei työnteko ole aina kannattavaa. Monelle kuitenkin pakollista. Tällä hetkellä homma menee niin, että jos palvelusaikana esimerkiksi viikonloppuna tienaa hieman niin se vähennetään yks yhteen sotilasavustuksista. Eli nettoeuro vähennetään myönnettävästä avustuksesta eli juuri sen summan menetttää mitä verojen jälkeen työstä käteen jää. Kelahan maksaa sotilasavustusta palveluksessa oleville asevelvollisille eli kyse kohtuullisesta asumismenojen kustannuksesta ja opintolainojen korkojen hoidosta sekä myös palveluksessa olevan omaisten toimentulon turvaamisesta. Tämä pitäisi kyllä muuttaa niin, että ei ainakaan yks yhteen tehtäisi vähennystä. Jonkunlainen vapaantulomraja voisi olla paikallaan. Se on hyvä, että nyt sentään ei enää tämän vuoden alusta lähtien omaisuutta lasketa esteeksi maksettaville etuuksille.

No tuossa kolme tuollaista asiaa varusmisten arjesta jotka pitäisi myös saada kuntoon. Niiden parissa jatketaan töitä, mutta nyt kunnantalolle kuntamme asioiden pariin.

….

Kello 21.28 ja tänään reissattu. Aamusta ensin kunnassa valtuustosalimme suunnitteluryhmän kokous. Joudumme hieman muuttamaan valtuustosaliamme, kun väkiluku rikkoi tuon 8000 rajan ja sen myötä valtuutettujen määrä nousee ensi vaaleissa 35:teen. Toki valtuustosali on muutenkin vanha ja tarkoitus on poistaa vanha 70-luvun lattiamatto, joka on viimeinen kunnantalollamme. Se on sellainen allergianaiheuttaja, että jo on aikakin. Lopelta sitten Helsinkiin. En normaalisti maanantaisin eduskuntaan vierasryhmiä ota, mutta koululaisryhmien kanssa mielelläni tästä säännöstä joustan. Tänään vielä vieraita omasta kotikunnastani eli Läyliäisten koulun toinen kuudesluokka viettää leirikoulua Helsingissä ja erityisesti Suomenlinnassa kolme päivää ja yhtenä tulopäivän kohteena eduskunta. Olipa mainio luokka. Hyviä kysymyksiä, aktiivisia ja hyvin käyttäytyviä lapsia tai jo melkein nuoria. Kaksi tuntia meni hetkessä ja vierailun lopussa saimme mukaan myös Nykypäivän toimittajan joka tekee ensi viikon lehteen juttua minun varapuheenjohtajakampanjasta.

Sitten paluu Lopelle toimittajan kanssa ja luonnollisesti kohteina kuntamme kirjasto ja Vaahteramäen Ratsutalli. Halusivat lehteen hieman erilaisia kuvia ja nämä niitä mun juttuja. Vain oikeastaan motorsportti ja linnut jäivät puuttumaan, mutta ihan kaikkea ei sentään yhteen juttuun saa mahtumaan 🙂 Sitten vain jo koko päivän jatkuneen vaatetuksen vaihdon jälkeen suihkun kautta kunnantalolle ja sieltä tutustumaan luonnonkauniiseen Kalattoman tukkikämppään, jota UPM on tarjonnut kunnallemme retkeily- ja virkistyskäyttöön. Nyt selvitämme millaisen kaupan jutusta voisi saada aikaan ja ainakin paikalliset Samoojat ovat kiinnostuneita talon hoidosta ja isännöinnistä ja samalla kun heiltä vapautuisi vanha Rajalan talo niin ehkä sieltä saisimme kaupparahan kasaan. Idealla, että rahaa ei tarvitsisi käyttää vaan saisimme tällaisella järjestelyllä kuntalaisten ja myös ehkä yritysten käyttöön upean rantapaikan suojellussa vanhassa tukkikämpässä. Katsotaan miten asia etenee ja saadaanko aikaan sellainen malli jossa kaupoilla juttu etenisi. On totta, että kunnallamme on rahareikiä riittämiin ja myös säästökuuria edessä, mutta siitä huolimatta pidän tätä selvitettävänä asiana. Asia esillä sitten vielä illalla puheenjohtajistossa ja tällaisia selvityksiä päätimme myös jatkaa. Ei tyrmätä ennen kuin on kunnolla tutkittu erilaiset vaihtoehdot.

Paljon muitakin isoja ja pienempiä asioita puheenjohtajiston illan kokouksessa esillä. Niistä monet jo seuraavassa kunnanhallituksessa esille ja julkiseksi ja osa mm. yritysjutuista etenee toivonmukaan julkaistaviksi tässä vielä kevään aikana.

Yksi juttu on pakko vielä täälläkin nostaa esille. Tänään nimittäin julkaisimme Lopelle oman keskustelusivuston nettiin. Sivuilla omat osat myös Riihimäellä ja Hausjärvelle ja seutukunnan asioille. Sebastian Kurtz rakensi meille järjestelmän jossa voi kirjoittaa vain omalla nimellä ja toivotaan, että se takaa hyvän keskustelun laadun. Yhtenä avauksena mm. haemme ehdotuksia Lopen toisen Toivotalkoo-päivän talkookohteeksi. Kannattaa kurkata www.lopenkokoomus.fi. Huomenna kuitenkin aikainen aamu ja kokouksia ja tapahtumia päivä täynnä eli lopetetaan tänään tähän. Peukalot pystyyn Leijonille Kanadan kaatoon.

Kommentit